05 Ιουλίου 2013

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρόεδρος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας «Ενα σχέδιο Μάρσαλ χρειάζεται ο ευρωπαϊκός Νότος»


Sigmar Gabriel in Istanbul«Η διάσκεψη κατά της ανεργίας χρησιμοποιείται από την Ανγκελα Μέρκελ μόνο για προεκλογικούς λόγους. Τη στιγμή που η καγκελάριος δίνει μόνο 6 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας παρέχονται αμύθητα ποσά για να στηριχτούν οι τράπεζες

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Παντελή Βαλασόπουλο

«Η Σύνοδος για την ανεργία που διοργανώνει η καγκελάριος Μέρκελ στο Βερολίνο είναι μια κοροϊδία. Η Ελλάδα και ο ευρωπαϊκός Νότος δεν χρειάζονται μόνον περικοπές, αλλά και επενδύσεις για την ανάπτυξη και ένα σχέδιο Μάρσαλ».

 Αυτά είπε –μεταξύ άλλων- στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χθες το μεσημέρι, έξω από την Καγκελαρία, την ώρα που μέσα στο κτίριο η καγκελάριος Μέρκελ και είκοσι Ευρωπαίοι ηγέτες συσκέπτονταν για να βρουν λύσεις στο δραματικό πρόβλημα της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και τα γερμανικά συνδικάτα διοργάνωσαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Καγκελαρίας, με συμμετοχή 150 ανέργων νέων από ολόκληρη την Ευρώπη. Εκεί βρέθηκε και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος και δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της «Εφ.Συν.».

• Πολλοί αναλυτές λένε ότι η διάσκεψη αυτή δεν είναι κάτι το ουσιαστικό. Πώς το κρίνετε εσείς ; Είναι κοροϊδία, καθώς και οι αποφάσεις που αναμένεται να παρθούν σήμερα, οι οποίες ουσιαστικά δεν είναι αποφάσεις. Είναι γελοίο. Η ανεργία είναι το τεράστιο πρόβλημα της Ευρώπης. Πρέπει να σκεφτούμε ένα πράγμα. Τη στιγμή που η καγκελάριος Μέρκελ δίνει μόνον 6 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια για την καταπολέμηση της ανεργίας, παρέχονται παράλληλα αμύθητα ποσά για να στηριχθούν οι τράπεζες. Η διάσκεψη αυτή χρησιμοποιείται από την Ανγκελα Μέρκελ μόνον για προεκλογικούς λόγους. Η Ευρώπη δεν πρέπει να συνεχίσει έτσι. Αυτοί οι υψηλοί δείκτες ανεργίας είναι ντροπή για όλους.

• Ευθύνεται και η πολιτική λιτότητας της Μέρκελ γι΄αυτή την υψηλή ανεργία;
 Η Ευρώπη βρίσκεται στο μέσο μιας δραματικής κρίσης. Και σε αυτό μεγάλη ευθύνη φέρει η μονόπλευρη πολιτική λιτότητας της καγκελαρίου Μέρκελ. Και τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας οφείλονται σε αυτήν την μονόπλευρη πολιτική. Οπως πολλοί λένε κινδυνεύουμε στην Ευρώπη να χάσουμε μια ολόκληρη γενιά.Η Ευρώπη πρέπει τώρα να προχωρήσει άμεσα σε πολιτικές ανάπτυξης όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εμείς ως Γερμανία πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους Ελληνες και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους που μαστίζονται από την κρίση.
 Οπως και εκείνοι έδειξαν προς εμάς την αλληλεγγύη τους μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και την εποχή που ακολούθησε την ενοποίηση της Γερμανίας, η οποία έφερε και σε εμάς πολλά προβλήματα.

• Εσείς ως σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ποια πολιτική προτίθεστε να ακολουθήσετε ;
 Η δημοσιονομική πειθαρχία και το συμμάζεμα των ελλειμμάτων είναι μια σωστή κίνηση. Αλλά, δεν πρέπει να μείνουμε μόνον σε αυτά. Χρειάζονται πολιτικές για την ανάπτυξη, επενδύσεις για την ανάπτυξη στις χώρες του Νότου και για την Ελλάδα ειδικότερα το κόμμα μας έχει προτείνει ένα σχέδιο Μάρσαλ για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας.Η Μέρκελ όμως επικεντρώνεται μόνον στην πολιτική περικοπών, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την ύφεση. Χρειαζόμαστε επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις για την ανάπτυξη και για να χτυπηθεί η ανεργία. Και όλα αυτά, τώρα. Αμεσα. Οχι αύριο, όταν πια θα είναι αργά.