05 Ιουλίου 2013

Ειδικοί συσχετίζουν τη Συριακή σύγκρουση με τον Ισλαμικό εξτρεμισμό

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/images/2013/07/04/MLADENphoto.jpg
Βίντεο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον αριθμό πολιτών των Βαλκανίων που έχουν ταξιδέψει στη Συρία για να συμμετάσχουν στην εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και πώς θα μπορούσε η σύγκρουση να οδηγήσει σε αύξηση του βίαιου εξτρεμισμού στα Βαλκάνια.Το βίντεο δείχνει εννέα μασκοφόρους και ένοπλους να τραγουδούν τραγούδια για τη τζιχάντ και την ιερή υποχρέωση να πολεμήσουν τον εχθρό, αναφέροντας τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ, η ομάδα είναι από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε) και ετοιμάζεται να ενωθεί με επαναστάτες στη Συρία.

Το βίντεο προέκυψε μετά τη δημοσίευση έκθεσης εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ η οποία ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας ανησυχούν για την εξάπλωση Ισλαμιστών εξτρεμιστών στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.Πολλοί αναλυτές προειδοποίησαν την περιοχή ότι ενδέχεται να δει πιθανή αύξηση στον αριθμό Ισλαμιστών εξτρεμιστών όταν επιστρέψουν τέτοιου είδους μαχητές από τη Συρία.Ο Αμπίτ Χότζα, ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου, προέτρεψε τις Αρχές να είναι προορατικές ώστε να αποτρέψουν την εξάπλωση του Ισλαμικού εξτρεμισμού, και όχι να αντιδρούν αφού συμβεί κάτι.

Ο Χότζα δήλωσε στους SETimes πως υπάρχουν πολλοί λόγοι πέραν της θρησκείας που υποχρεώνουν τον κόσμο από το Κοσσυφοπέδιο και την περιοχή να αγωνιστούν στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, του κοινωνικού καθεστώτος και του αγώνα ενάντια στον κοινό εχθρό.
"Η εξήγηση γίνεται μέρος του λόγου της κινητοποίησης", δήλωσε ο Χότζα, προσθέτοντας ότι οι Αρχές του Κοσσυφοπεδίου μπορούν να κάνουν ελάχιστα για να εμποδίσουν τους πολίτες να ταξιδέψουν στη Συρία.

"Ωστόσο μπορούν να γίνουν περισσότερα για τη ρύθμιση του κοινωνικού πλαισίου και τη βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο. Οι Αρχές θα πρέπει επίσης να είναι προορατικές στην προώθηση της ποικιλομορφίας των απόψεων", δήλωσε ο Χότζα.
Οι Αρχές της Β-Ε δεν είναι σε θέση να καθορίσουν με ακρίβεια πόσοι πολίτες έχουν ταξιδέψει στη Συρία ή τον αριθμό που έχει σκοτωθεί.
Η Κριστίνα Γιόζιτς, εκπρόσωπος Τύπου στην κρατική υπηρεσία έρευνας και ασφάλειας της Β-Ε, δεν επιβεβαίωσε ή διέψευσε ότι η υπηρεσία διαθέτει πληροφορίες σχετικά με αυτά τα πρόσωπα.
"[Η υπηρεσία] λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ενέργειες, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις ενός σχεδίου δράσης και τη στρατηγική για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στη χώρα. Δεν σχολιάσαμε ποτέ δραστηριότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη", δήλωσε η Γιόζιτς στους SETimes.

Στις αρχές της άνοιξης αυτής, ο Μουάζ Σάμπιτς έφυγε από το χωριό του κοντά στη Ζένιτσα και ταξίδεψε στη Συρία για να πολεμήσει. Η μητέρα του Σάμπιτς ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι ο εξέφρασε την επιθυμία του να πεθάνει στη μάχη και να γίνει μάρτυρας. Στα τέλη Απριλίου, ο Σάμπιτς ήταν ένας από τους τρεις μαχητές αντάρτες από τα Βαλκάνια που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη.
Συγγενείς του Σάμπιτς αντέδρασαν με οργή σε δημοσιεύματα ΜΜΕ που τον παρουσιάζουν ως τρομοκράτη. Πολλοί αρνήθηκαν να μιλήσουν στους SETimes, ωστόσο επιμένουν πως ο Σάμπιτς δεν ήταν τρομοκράτης και έζησε και πέθανε σύμφωνα με την πίστη του.

Ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Ντζεβάντ Γκαλιάσεβιτς δήλωσε στους SETimes ότι Ισλαμιστές εξτρεμιστές που πηγαίνουν να πολεμήσουν στη Συρία το πράττουν για να "πληρώσουν το χρέος τους" στο Συριακό λαό. Πολλοί πολίτες αυτής της χώρας ήταν μέλη της ταξιαρχίας Αλ Μουτζαχεντίν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

"Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Β-Ε, μεγάλος αριθμός μουτζαχίντ ήρθε από τη Συρία. Το κράτος τους έδωσε υπηκοότητα της Β-Ε και πλέον οργανώνουν ριζοσπαστικές κινήσεις για το Συριακό πόλεμο", δήλωσε ο Γκαλιάσεβιτς.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει, υπάρχουν περίπου 300 μαχητές από τη Β-Ε στη Συρία και άλλοι από Σερβία, Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία.Η Ισλαμική Κοινότητα στη Β-Ε αρνήθηκε να σχολιάσει, αναφέροντας στους SETimes πως "το ζήτημα αυτό δεν σχετίζεται με την Ισλαμική Κοινότητα στη Β-Ε".ΜΜΕ σε Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία ανέφεραν ότι περίπου 10 Αλβανοί έχουν σκοτωθεί στη Συρία, ωστόσο ο αριθμός είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί. Ο αριθμός Αλβανών που αγωνίζονται στη Συρία από Κοσσυφοπέδιο, πΓΔΜ και Αλβανία είναι άγνωστος.Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 30 μαχητές στη Συρία από την κυρίως Μουσουλμανική περιοχή Σαντζάκ της Σερβίας, και οι οικογένειές τους προσπαθούν να τους φέρουν πίσω.

Ο Ρεσάντ εφ Πλόγιοβιτς, αντιπρόεδρος της Μεσιχάτ Σερβίας, δήλωσε ότι το σημερινό καθεστώς στη Συρία έχει ως στόχο να εξαλείψει τους αντιπάλους και να διασπάσει την αντίσταση, το οποίο, όπως ανέφερε, είναι ανησυχητικό για τους Μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο."Το Ισλάμ απαιτεί από τους πιστούς του να αγωνιστούν ενάντια στην αδικία και να προστατεύουν τους καταπιεσμένους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας θα πρέπει να πάρει τα όπλα, να κινηθεί προς την αβεβαιότητα και να θυσιάσει ... τη ζωή του. Η Ισλαμική κοινότητα συμβουλεύει τα μέλη της και όλους τους Μουσουλμάνους ότι πρέπει να είναι στο πλευρό όσων στερούνται πολιτικά δικαιώματα και όσων καταπιέζονται όπου κι αν βρίσκονται, στη Συρία και αλλού, και ο καλύτερος τρόπος για να τους βοηθήσουν είναι οι προσευχές", δήλωσε ο Πλόγιοβιτς