05 Ιουλίου 2013

Σκάνδαλο παρακολουθήσεων και στη Γαλλία Αποκαλύφθηκε ο Γάλλος «Μεγάλος Αδελφός»

Αν οι αποκαλύψεις για το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων Prism έχουν προκαλέσει μια γενικευμένη αγανάκτηση στην Ευρώπη, η Γαλλία έκανε μικρές σοφιστείες, γράφει σήμερα η «Le Monde» και εξηγεί ότι αυτό έγινε για δύο σημαντικούς λόγους: Πρώτον “γιατί το Παρίσι ήδη ήξερε” και δεύτερον γιατί “κάνει το ίδιο πράγμα”. Κάπως έτσι παρουσιάζει σχέδιο κατασκοπείας που φέρεται να έχει ενορχηστρώσει η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Γαλλίας (DGSE) αναφέροντας ότι «κατασκοπεύονται όλες οι επικοινωνίες μας».

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών τις οποίες δεν κατονομάζει, αναφέρει ότι η DGSE υποκλέπτει σήματα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τηλέφωνα στη Γαλλία και μεταξύ της Γαλλίας και άλλων χωρών, το σύνολο των email, των SMS, και τη δραστηριότητα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter.Τονίζει πως πρόκειται μια “παράνομη” δραστηριότητα που είναι παρόμοια με αυτές της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ.

 Για υποκρισία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να ζητήσει τη Δευτέρα από την αμερικανική NSA να σταματήσει να κατασκοπεύει τις ευρωπαϊκές επικοινωνίες κάνει λόγο και το France24.
Το γαλλικό δίκτυο επικαλείται τη δήλωση του Sashank Joshi (ερευνητή στο Royal United Services Institute), στην Daily Telegraph ότι “η Γαλλία θα έπρεπε να θυμάται τη δική της ιστορία προτού κάνει τόσα παράπονα για αμερικανική κατασκοπεία”.

Στο ίδιο ύφος το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy παρουσίασε την οργισμένη αντίδραση του Ολάντ σχετικά με τις τελευταίες αποκαλύψεις κατασκοπείας ως “υποκρισία” και υπό τον τίτλο: “Κατασκοπεία; Εγώ;”

Το δημοσίευμα  του France 24 αναφέρει ακόμα ότι το 2009 σε ένα διπλωματικό δίκτυο, που αποκάλυψε το Wikileaks, ανώνυμος Γερμανός διευθύνων σύμβουλος εταιρείας κατασκευής δορυφόρων είχε αποκαλέσει τη Γαλλία “αυτοκρατορία του κακού, που κλέβει τεχνολογία και η Γερμανία το γνωρίζει”, προσθέτοντας ότι η γαλλική βιομηχανική κατασκοπεία έκανε τόση ζημιά όσο οτιδήποτε προέρχεται από τη Ρωσία ή την Κίνα.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΚΚΟΥΛΑ, Newsroom Enet