05 Ιουλίου 2013

Πυρ και μανία ο Νταβούτογλου με τους Αιγύπτιους στρατηγούς Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε την αντίθεσή του με το στρατιωτικό πραξικόπημα της Αιγύπτου

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201307/139317/images/hom_egypttahirr.jpgΝίκος ΣτέλγιαςΤο μεσημέρι της Πέμπτης, ο Υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου έστειλε αυστηρά μηνύματα στην νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε την αντίθεση της κυβέρνησης του με το στρατιωτικό πραξικόπημα της Αιγύπτου. Ο κ. Νταβούτογλου απεύθυνε έκκληση στην νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου για να μεταβιβάσει άμεσα την διοίκηση της χώρας στην εκλεγμένη πολιτική ηγεσία. Μιλώντας από το βήμα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Άγκυρα δεν αποδέχεται τον ισχυρισμό ότι η Αραβική Άνοιξη έχει μετατραπεί σε «Αραβικό Χειμώνα».Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι στην νέα περίοδο η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του αιγυπτιακού λαού. Ακόμη, ο έμπειρος Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση του παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο.
Το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Νταβούτογλου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Στο επίκεντρο της συγκεκριμένης έκτακτης συνάντησης θα βρεθούν οι τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις στην Αίγυπτο. Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι ενδέχεται να πραγματοποιήσει νέες δηλώσεις μετά από αυτή την συνάντηση. Οι δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου ήρθαν ύστερα από μια σειρά τηλεφωνικών επαφών του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και κάποιων αραβικών χωρών.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Την Τετάρτη το βράδυ, το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο προκάλεσε μεγάλη πολιτική αναστάτωση στην τουρκική πρωτεύουσα. Η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με την προηγούμενη πολιτική εξουσία και το κίνημα των Μουσουλμάνων Αδελφών της Αιγύπτου, έσπευσε να ασκήσει δριμύτατη κριτική στους Αιγύπτιους πραξικοπηματίες.Την νύχτα της Πέμπτης, διάφορα στελέχη του ΑΚΡ εμφανίστηκαν στα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια και εξέφρασαν την απογοήτευση της τουρκικής κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο. Μιλώντας σε ένα ειδησεογραφικό δίκτυο, ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ και στενός συνεργάτης του Τούρκου Πρωθυπουργού, Νουμάν Κουρτουλμούς χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη εξέλιξη» το στρατιωτικό πραξικόπημα της Αιγύπτου. Την συγκεκριμένη άποψη εξέφρασαν πολλά μέλη του ΑΚΡ μέσα από τις σελίδες της κοινωνικής δικτύωσης.

Οι κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης άσκησαν δριμύτατη κριτική και στην τουρκική αντιπολίτευση, η οποία προτίμησε να τηρήσει επιφυλακτική στάση απέναντι στις νέες εξελίξεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες στην Αίγυπτο. Σε αντίθεση με την επιφυλακτική στάση της αντιπολίτευσης, χθες το βράδυ, από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Καμέρ Γκιέντς έστειλε μια αυστηρή προειδοποίηση στην τουρκική κυβέρνηση. «Είδατε τι συνέβη στον Μόρσι. Και εκείνος είχε αστυνομική φρουρά», υπήρξαν τα χαρακτηριστικά λόγια του κ. Γκιέντς, τα οποία προκάλεσαν μίνι αναστάτωση στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, παρακολούθησε τις εξελίξεις στην Αίγυπτο από τα παράλια της Μικρής Ασίας, όπου πραγματοποιεί τις καλοκαιρινές διακοπές του. Σήμερα, ο Πρόεδρος Αμντουλλάχ Γκιουλ έχει καλέσει τον πρέσβη της Τουρκίας στο Κάϊρο στο προεδρικό μέγαρο του Τσάνκαγια για διαβουλεύσεις.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε «χειμερινή νάρκη»
Λίγες ώρες πριν το στρατιωτικό πραξικόπημα της Αιγύπτου, ένα δημοσίευμα της ιστοσελίδας της τουρκικής εφημερίδας «Χιουρριγιέτ» προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, μόλις λίγους μήνες πριν από το πραξικόπημα, η πρεσβεία της Τουρκίας στο Κάιρο έστειλε «καθησυχαστικό μήνυμα» στην Άγκυρα. Σύμφωνα με την πρεσβεία, στην νέα περίοδο, τα στρατιωτικά πραξικοπήματα πλέον αποτελούσαν παρελθόν για την Αίγυπτο.
* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη