27 Ιουνίου 2013

Ετοιμάζονται ρυθμίσεις για τους «προβοκάτορες» της κοινωνικής δικτύωσης Τουρκία: Το Twitter... στο κλουβί

Το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ζήτησε από το Twitter να ιδρύσει γραφείο εκπροσώπησης εντός της χώρας, ενώ νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε νέες ρυθμίσεις που θα έχουν στόχο τους λεγόμενους «προβοκάτορες» στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να διευκρινίζεται το τι μπορεί να συνεπάγονται οι νέοι νόμοι.

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ζητήθηκε απ' όλους τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης που λειτουργούν στην Τουρκία να συμμορφώνονται με τον τουρκικό νόμο και πρόσθεσε ότι «όταν ζητούνται πληροφορίες, θέλουμε να βλέπουμε κάποιον στην Τουρκία που μπορεί να το παρέχει αυτό (...) χρειάζεται να υπάρχει ένας συνομιλητής στον οποίο να μπορούμε να εκφράσουμε τα παράπονά μας και ο οποίος να μπορεί να διορθώσει ένα σφάλμα αν υπάρχει κάποιο».

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνεργασία με το Facebook, το οποίο είχε εκπροσώπους στη χώρα, αλλά σημείωσε ότι οι τουρκικές αρχές δεν έχουν δει μια "θετική προσέγγιση" από το Twitter μετά την έκδοση από την Τουρκία των "απαραίτητων προειδοποιήσεων" προς τον ιστότοπο πάνω στο ζήτημα αυτό.

"Το Twitter θα συμμορφωθεί πιθανώς κι αυτό. Διαφορετικά πρόκειται για μια κατάσταση η οποία δεν μπορεί να διατηρηθεί", σημείωσε ο ίδιος, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί, αλλά υποστήριξε ότι ο στόχος δεν είναι να περιοριστούν οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης.

Η “βεντέτα” της τουρκικής κυβέρνησης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook, ξεκίνησε μετά την ανάδειξη των διαδηλώσεων μέσα από αυτά, τη στιγμή που τις πρώτες μέρες, τα γνωστότερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τις αγνοούσαν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιέγραψε ως "μάστιγα" τους ιστοτόπους όπως το Twitter, αν και ανώτεροι αξιωματούχοι του κόμματός του είναι τακτικοί χρήστες του, λέγοντας ότι χρησιμοποιήθηκαν για να διαδοθούν ψέματα για την κυβέρνηση με σκοπό να τρομοκρατηθεί η κοινωνία.

Η αστυνομία συνέλαβε αρκετές δεκάδες ανθρώπους που ήταν ύποπτοι για την υποκίνηση ταραχών στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα.

Αξιωματούχος του υπουργείου Μεταφορών κι Επικοινωνιών, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ζήτησε από το Twitter να αποκαλύψει τις ταυτότητες των χρηστών που είχαν ανεβάσει μηνύματα που θεωρούνταν προσβλητικά για την κυβέρνηση, ή τον πρωθυπουργό, ή τα οποία περιφρονούσαν τα προσωπικά δικαιώματα των ανθρώπων. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν το Twitter ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό.

Σε ανακοίνωσή του το Facebook αναφέρει ότι δεν παρείχε τα στοιχεία χρηστών στις τουρκικές αρχές, σε απάντηση στα κυβερνητικά αιτήματα σχετικά με τις διαδηλώσεις, και σημειώνει ότι ανησυχεί για τις προτάσεις οι εταιρείες του Ίντερνετ να πρέπει να παρέχουν στοιχεία πιο συχνά.
Πηγή:ΑΜΠΕ