27 Ιουνίου 2013

Κρύο ντους και από τις ΗΠΑ. Κράτησαν απόσταση για Αμμόχωστο Υπόθεση των δύο πλευρών το θέμα Αμμοχώστου λέει ο Αμερικανός Πρέσβης

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201306/138411/images/det_famagusta.jpgΤου Παναγιώτη Τσαγγάρη Απόσταση από το θέμα της Αμμοχώστου κράτησαν οι ΗΠΑ δια του Πρέσβη τους στη Λευκωσία. Ο Τζον Κένιγκ με αναλόγως -ασυνήθιστο για διπλωμάτη- ξεκάθαρο τρόπο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρέπεμψε την επιστροφή της Αμμοχώστου ως θέμα που αφορά τις δύο πλευρές, σημειώνοντας παράλληλα πως «τέτοιες κινήσεις» δημιουργούν αίσθημα προόδου και αισιοδοξίας. Ωστόσο ακόμη και αυτή η θετική προσέγγιση του κ. Κένιγκ δεν ήταν τυχαία η χρήση πληθυντικού, λέγοντας «τέτοιες κινήσεις» αφού ως γνωστό στην πρόταση της Λευκωσίας, υπάρχει η αντιπρόταση των Τουρκοκυπρίων και συνεπώς οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να υιοθετήσουν την μια και να απορρίψουν την άλλη.
Πιο συγκεκριμένα ο Πρέσβης των ΗΠΑ σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ρωτήθηκε για το εν λόγω θέμα: «Υπάρχουν όντως συζητήσεις για την επιστροφή των Βαρωσίων ή μιλούμε γενικά και αόριστα;».

Ο Τζον Κένιγκ απάντησε: «Γίνονται συζητήσεις, η ιδέα, που χρονολογείται, ετέθη εκ νέου από τους Ε/κ ως ένα δυνητικά πολύ σημαντικό βήμα. Αντιλαμβάνομαι την αξία που ένα τέτοιο σημαντικό βήμα θα μπορούσε να έχει, θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική του Κυπριακού με θετικό τρόπο. Η ιδέα αξίζει να τύχει προσεκτικής αξιολόγησης από τις πλευρές. Η λογική τέτοιων κινήσεων έγκειται στο ότι θα αναθερμάνει το αίσθημα αισιοδοξίας και προόδου και θα καταδείξει ότι η λύση του Κυπριακού θα φέρει πολύ απτά οφέλη που αφορούν στη ζωή των Κυπρίων. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει δημιουργική σκέψη».

Πάντως η Λευκωσία φαίνεται να επενδύει αρκετά στο θέμα της Αμμοχώστου, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ανέσυραν από τα συρτάρια τους παλαιότερες μελέτες για την ανοικοδόμηση της περίκλειστης περιοχής. Ωστόσο το εμπόδιο παραμένει η αντιπρόταση των Τουρκοκυπρίων για αναγνώριση του αεροδρομίου της Τύμπου και την έναρξη των απευθείας πτήσεων. Κάτι που η ε/κ πλευρά μέχρι στιγμής απορρίπτει και κατά συνέπεια, υπό αυτά τα δεδομένα, η πρόταση για επιστροφή της Αμμοχώστου εκλαμβάνεται περισσότερο ως «πρόταση για ζέσταμα» παρά ως πρόταση ουσίας.