29 Ιουνίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματικές μουρμούρες για τις προτάσεις Τσίπρα

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//7B0B387B4A73E6015ABE08452836EA5E.jpg
Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα παρέθεσε χθες ο επικεφαλής του κόμματος από την Κρήτη, δίνοντας λαβή στο αριστερό ρεύμα της Κουμουνδούρου για νέο γύρο εσωκομματικής κριτικής. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως ξάφνιασε την ομάδα Λαφαζάνη με την πρότασή του για απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, και μάλιστα δυσάρεστα. Ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος ενοχλήθηκε σφόδρα στο άκουσμα της πρότασης, καθώς δεν είχε προηγηθεί επ αυτής διάλογος, ετοιμάζεται τις προσεχείς ημέρες, να παρέμβει  ασκώντας δημόσια κριτική στον Ά. Τσίπρ, λίγες μόλις ημέρες πριν από το συνέδριο του κόμματος.
 Οι δέσμες αλλαγών που παρουσιάσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το πολιτικό σύστημα, είναι οι εξής: 
1. Η εισαγωγή και συνταγματική καθιέρωση των θεσμών της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, της λαϊκής αρνησικυρίας και των δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών.

2
. Η αποφασιστική ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου ως νομοθετικού και ελεγκτικού θεσμού της εκτελεστικής εξουσίας.

3.
Η  ενδυνάμωση της διαφάνειας στη διοίκηση του κράτους και της δυνατότητα ελέγχου των αποφάσεων από όλους τους πολίτες χωρίς μεσολαβητές και μεσολαβήσεις.

4. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής όλων των εκλογικών αναμετρήσεων σε Βουλή, Ευρωβουλή και Αυτοδιοίκηση.

5. Η καθιέρωση ανώτατου ορίου συνολικής βουλευτικής θητείας, η υπέρβαση του οποίου θα συνεπάγεται αυτοδίκαια κώλυμα εκλογιμότητας. Και η κατάργηση των βουλευτικών προνομίων στη σύνταξη και στην αποζημίωση για συμμετοχή σε επιτροπές.

6. Τέλος στον άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Τέλος στην ανισότητα απέναντι στο νόμο ανάμεσα στο Βουλευτή και τον απλό πολίτη.Δραστικός περιορισμός χρήσης της βουλευτικής ασυλίας, μόνον σε περιπτώσεις πολιτικών διώξεων.

7. Η ριζική αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, με γνώμονα την απόλυτη διαφάνεια των οικονομικών τους και την διαφύλαξή τους ως θεσμών τηςκοινωνίας και όχι ως γραφειοκρατιών με ίδια συμφέροντα.

8. Η ριζική αλλαγή της αρχιτεκτονικής της δημόσιας διοίκησης. Τρία επίπεδα: Κεντρικό Κράτος – Περιφέρειες – Δήμοι, με σαφώς προσδιορισμένες αρμοδιότητεςκαι οικονομικά μέσα.

9. Η εμβάθυνση της διάκρισης μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας.

10. Η ίδρυση της Αρχής Εγγύησης της δημόσιας Περιουσίας – Υπηρεσιών. Η συνταγματική απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης του Νερού, του Ηλεκτρισμού και της ιδιωτικής εκμετάλλευσης των κοινόχρηστων, κοινόκτητων και κοινών αγαθών.

11. Η δημιουργία ενός σύγχρονου και δημοκρατικού τοπίου για την επικοινωνία και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα.


Πηγή:www.capital.gr