29 Ιουνίου 2013

ΜΑΚΡΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ Δεν βλέπει τέλος στη Συρία ο Ερυθρός Σταυρός

http://www.politis-news.com/polpictures/20130628_syria_rebels.jpgΟ Ερυθρός Σταυρός ανέφερε -από την έδρα του στην Γενεύη- ότι «κάνει σχεδιασμούς για την χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας υπολογίζοντας ότι η σύγκρουση στη Συρία θα συνεχιστεί επί μακρόν, απούσης οποιασδήποτε ένδειξης ότι πρόκειται να υπάρξει μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης και με δεδομένο το αδιέξοδο από στρατιωτικής πλευράς καθώς ούτε οι αντάρτες ούτε ο τακτικός στρατός μοιάζουν να μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο».


Ο Πέτερ Μάουρερ, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), ανέφερε ότι η οργάνωση αρωγής αυτή έχει καλέσει τις μεγάλες δυνάμεις να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν όλες οι πλευρές να διαπράττουν παραβιάσεις τους διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, περιλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου.

Ο Ελβετός επικεφαλής της ΔΕΕΣ πρόσθεσε πως δεν βλέπει κανένα λόγο που θα μπορούσε να τον οδηγήσει στο συμπέρασμα πως η σύρραξη, η οποία συνεχίζεται επί 27 μήνες, θα σταματήσει σύντομα.

«Δεν βλέπουμε από πού θα μπορούσε να προέλθει μια πολιτική λύση. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπολογίζουμε ότι η σύρραξη μάλλον θα αποδειχθεί ακόμη πιο μακρά», είπε ο Μάουρερ κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

«Ακόμη κι αν βρίσκαμε μια λύση, αύριο, η Συρία θα χρειαζόταν απαραιτήτως πολλή περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια από όση παραδίδεται σήμερα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Επιτροπής, κάνοντας λόγο περί μιας «συνετής» προσέγγισης της στη σύγκρουση.

Στο μεταξύ ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Λάκνταρ Μπραχίμι, ο οποίος την Τρίτη είχε συνομιλίες με ανώτατα στελέχη της διπλωματίας των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Γενεύη, απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγκληθεί μια διεθνής σύνοδος για την ειρήνευση στη Συρία πριν από τον Αύγουστο—στην καλύτερη περίπτωση.

Το 2013 η Συρία κατέστη η χώρα όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο σημαντική επιχείρηση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) από την άποψη του κόστους (82 εκατομύρια ευρώ), ξεπερνώντας το Αφγανιστάν, και κάθε μήνα ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια αυξάνεται, πρόσθεσε ο επικεφαλής της οργάνωσης, Πέτερ Μάουρερ

Πηγή: Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»
28/06/2013 - 07:10