29 Ιουνίου 2013

«Επιθυμητή στην ΕΕ ως ισότιμο μέλος η Σερβία»

Ικανοποίηση εξέφρασε το Βελιγράδι για τη σημερινή απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ ν' αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία τον Ιανουάριο του 2014. «Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι η Σερβία είναι επιθυμητή στην ΕΕ ως ισότιμο μέλος. Τώρα πρέπει να στραφούμε στην οικονομία και να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών», σχολίασε ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Αναφερόμενος στο δόγμα "και ανατολή και δύση", που υποστήριζε στο παρελθόν, ο Νίκολιτς φάνηκε να τροποποιεί τη στάση του τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Στην ανατολή έχουμε πολλούς φίλους με τους οποίους, όταν θα ενταχθούμε στην ΕΕ δεν θα μπορούμε να έχουμε τόσο στενές σχέσεις. Αλλά στην προσπάθεια ανόρθωσης της Σερβίας πρέπει να σκεφτόμαστε ποιος μπορεί να μας βοηθήσει περισσότερο παρά με ποιόν θα θέλαμε να συνεργαστούμε".

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, έκανε λόγο για απόφαση ιστορικής σημασίας. "Έχουμε ξανά συμμάχους που μας περιβάλλουν με εμπιστοσύνη", επισήμανε συμπληρώνοντας ότι, κατά τη διεξαγωγή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η πολιτική ηγεσία της χώρας θα πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα, σοβαρότητα και συνέπεια.

 Με την εξαίρεση του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (DSS) του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν θετικά στην απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Πηγή:ΑΜΠΕ