22 Ιουνίου 2013

Γερμανία: 80.000 διαδηλωτές κατά Ερντογάν

φωτογραφία: Reuters
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία πραγματοποίησαν περίπου 80.000 διαδηλωτές στην Κολωνία της δυτικής Γερμανίας το Σάββατο.
Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κοινότητας των Αλεβιτών της Γερμανίας, οι οποίοι ζητούν να διεξαχθούν αμέσως εκλογές στην Τρουκία.  Μάλιστα, αρκετοί από τους διαδηλωτές έφτασαν στην Κολωνία από άλλες περιοχές της χώρας, καθώς και από τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία.Η μαζική διαδήλωση του Σαββάτου χαρακτηρίστηκε ως η πιο σημαντική στη Γερμανία από τότε που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.«Η Ταξίμ είναι παντού. Η αντίσταση είναι παντού. Ας τελειώνουμε με τη δικτατορία του Ερντογάν» ήταν το σύνθημα που επικράτησε στη διαδήλωση.

Ο αλεβιτισμός έχει ορισμένες ομοιότητες με το σιιτικό ισλάμ. Στη Γερμανία, όπου ζουν περίπου τρία εκατομμύρια Τούρκοι, η κοινότητα των Αλεβιτών αριθμεί περίπου 500.000 άτομα. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του αλεβιτισμού είναι η ισότητα ανδρών και γυναικών.Πολλές διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Γερμανία, κυρίως στο Βερολίνο. http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=370907