22 Ιουνίου 2013

Περιθώριο 2 χρόνων στην Κυπριακή Δημοκρατία Για συμμόρφωση με οδηγία που αφορά την ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων για εξερεύνηση και παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου


Περιθώριο δύο χρόνων έχει η Κυπριακή Δημοκρατία για να μεταφέρει στην εθνική νομοθεσία τις πρόνοιες οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορά την ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων για εξερεύνηση και παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου.Για το θέμα ενημερώθηκε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Πρόδρομος Προδρόμου, η ενσωμάτωση των προνοιών είναι απαραίτητη για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ενδεχόμενη αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Όπως είπε, βάσει των προνοιών, οι εταιρείες έχουν υποχρέωση για καταρτισμό ενός εσωτερικού σχεδίου αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ενώ και το κράτος θα πρέπει ετοιμάσει ανάλογο εξωτερικό σχέδιο.Ο κ. Προδρόμου είπε εξάλλου ότι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι να λάβει η Κύπρος πρωτοβουλίες, ώστε – στο βαθμό που είναι δυνατό - να υιοθετηθούν ανάλογες νομοθεσίες και από χώρες με τις οποίες θα συνεργαστεί στον τομέα των υπεράκτιων εξορύξεων, όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Αίγυπτος.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η οδηγία δεν είναι «κάτι εντελώς καινούριο», καθώς σε μεγάλο μέρος, ενσωματώνει τις πρόνοιες του Πρωτοκόλλου για την Προστασία της Μεσογείου, στο οποίο έχει προσχωρήσει και σκοπεύει να κυρώσει το Ισραήλ, ενώ και ο Λίβανος εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα.

Έχουμε δύο χρόνια περιθώριο για να γίνουν διακλαδικές συνεργασίες ανάμεσα στα αρμόδια Υπουργεία, την ΚΡΕΤΥΚ και να φροντίσουμε να μην υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση στη συμμόρφωση με την οδηγία, ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Είπε εξάλλου, ότι ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας, ο οποίος ήταν παρών κατά τη συνεδρία, ανέφερε ότι έχουν γίνει ήδη διαβουλεύσεις με κάποιες από τις εταιρείες με τις οποίες θα συνεργαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία στον τομέα αυτό.

Συμπλήρωσε ότι οι εταιρείες αυτές έχουν διεθνή δραστηριότητα και ανάλογες εμπειρίες στον ευρωπαϊκό χώρο και πως έχουν και οι ίδιες ενδιαφέρον να εφαρμόζονται οι πρόνοιες αυτές. Το όποιο επιπρόσθετο κόστος υπάρξει, θα απορροφηθεί από τις εταιρείες και θα είναι ανακτήσιμο, κατέληξε ο κ. Προδρόμου.
http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/72517