21 Μαΐου 2013

Παρέμβαση με επιστολή στην εφημερίδα Τhe Independent Πιέσεις από βρετανούς επιχειρηματίες στην κυβέρνηση Κάμερον για παραμονή στην Ε.Ε.

Την ανάγκη παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. επισημαίνουν 19 βρετανοί επιφανείς επιχειρηματίες, με ανοιχτή επιστολή τους στην εφημερίδα Τhe Independent, αντιδρώντας για πρώτη φορά από κοινού στην αντιευρωπαϊκή πολιτική ρητορική που αυξάνεται διαρκώς στη χώρα. Προειδοποιούν ότι σε διαφορετική περίπτωση η Βρετανία θα υποστεί τεράστιες οικονομικές απώλειες που μπορεί να αγγίξουν τα 92 δισ. στερλίνες ετησίως.

Στους επιχειρηματίες που υπογράφουν την επιστολή  προς τη βρετανική εφημερίδα The Independent συγκαταλέγονται ο Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin, ο Νάιτζελ Σέινγουολντ της Shell, τραπεζίτες, ο νυν και οι πρώην πρόεδροι της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας. 

Οι επιχειρηματίες κατηγορούν τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές ότι βλάπτουν το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας. Παράλληλα, καλούν τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να ενισχύσει την ευρωπαϊκή κοινή αγορά, με άνοιγμα στους τομείς των νέων τεχνολογιών, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας και των μεταφορών, καθώς τα επιπλέον έσοδα για την βρετανική οικονομία υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 110 δισ. στερλίνες.   
 
Δύο υπουργοί της κυβέρνησης Κάμερον έχουν δηλώσει ότι θα ψήφιζαν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. αν διεξαγόταν δημοψήφισμα, όπως έχει υποσχεθεί ο Ντ. Κάμερον μετά τις εκλογές του 2015. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent, αρκετοί Συντηρητικοί πιστεύουν ότι ο βρετανός πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να διαπραγματευτεί όρους για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. που να ικανοποιούν τους ευρωσκεπτικιστές.
 
Στην επιστολή τους, οι επιχειρηματίες εκφράζουν ισχυρό αντίλογο, παραθέτοντας οικονομικά στοιχεία. Σημειώνουν ότι η συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. αποφέρει από 31 έως 92 δισ. στερλίνες ετησίως στη βρετανική οικονομία. Τα ποσά αυτά, εξηγούν,  αντιστοιχούν σε ετήσιο όφελος από 1.200 έως 3.500 στερλίνες ανά νοικοκυριό.
 
Καταλήγουν με την επισήμανση ότι τα οφέλη από τη συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι πολύ περισσότερα από τα κόστη. Τονίζουν πως το να ισχυρίζεται κανείς το αντίθετο σημαίνει ότι βάζει την πολιτική πάνω από την οικονομία.