Η όξυνση της καταστολής, οι συνεχιζόμενες διώξεις και η παρατεταμένη οπισθοδρομική επιμονή του κράτους να μην προστατεύει τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης, τη στιγμή που "σε 22 από τις 27 χώρες της Ε.Ε συμβαίνει το αντίθετο", βρέθηκαν στο επίκεντρο της ανοιχτής συζήτησης που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης στον Πολυχώρο της Ανοιχτής Πόλης το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

"Θα πρέπει να δούμε τι άμυνα θέλουμε. Η λογική μας είναι ότι ένας γιατρός στο Kαστελόριζο είναι πολυτιμότερος από ένα ακόμα F16", τόνισε ο Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής Α' Πειραιά και υπεύθυνος για θέματα αμυντικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ακόμα ότι το κύριο χαρακτηριστικό του κινήματος των αντιρρησιών συνείδησης είναι "η αυθεντικότητα", καθώς "τα άτομα που επιλέγουν αυτόν τον δρόμο πληρώνουν μεγάλο προσωπικό κόστος".

"Δεν μπορεί ο φορέας εποπτείας για τους αντιρρησίες συνείδησης να είναι στρατιωτική αρχή", τόνισε η Καλλιόπη Λυκοβαρδή, εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ την αντίθεσή του να μπαίνει στη... ζυγαριά η συνείδηση εξέφρασε κι ο Λάζαρος Πετρομελίδης, αντιρρησίας συνείδησης, κάνοντας λόγο για επιτροπές ελέγχου "που ρωτούν πολιτικές πεποιθήσεις και πειστήρια" και συνήθως "κόβουν τους αιτούντες". "Ο στρατός εξακολουθεί να καθορίζει κυβερνητικές αποφάσεις", επεσήμανε ο Νάσος Θεοδωρίδης, μέλος του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι ο πολλαπλασιασμός φαινομένων καταστολής σε βάρος αντιρρησιών συνείδησης εντάσσεται "σε ένα γενικό πλαίσιο πολιτικής".

Εκ μέρους της Νεολαίας Συνασπισμού, ο Γιώργος Νιαουνάκης άσκησε δριμεία κριτική στον θεσμό του στρατού, υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατον σε μια χώρα "που έχει να κάνει αμυντικό πόλεμο από το 1941" να παρατείνεται η υποχρεωτική στράτευση, με την επιβολή μέτρων όπως το πρόστιμο 6.000 ευρώ στους ανυπότακτους, η τιμωρητική-εκδικητική εναλλακτική υπηρεσία και η δίκη των αντιρρησιών σε στρατιωτικό και όχι αστικό δικαστήριο.

Στη συζήτηση παρενέβη η Αλεξία Τσούνη, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης, που ανέφερε ότι στην τελευταία ετήσια έκθεση η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη χειρότερη θέση πίσω από Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία όσον αφορά την πρόοδο στο ζήτημα της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
http://www.avgi.gr