«Συμβούλιο Ασφαλείας! Είναι η επίθεση της Χεζμπολάχ στο Κουσέιρ εντός των “αποδεκτών” ορίων;!!» διερωτούνται αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στο Καφρ Ναμπίλ στην επαρχία Ιντλίμπ της Βόρειας Συρίας |
Κίττυ Ξενάκη Μια μάχη κρίσιμη για το μέλλον της Συρίας, αν όχι της
ευρύτερης περιοχής, μαίνεται από την Κυριακή στο Κουσέιρ, κάπου 10
χιλιόμετρα από τα σύνορα του Λιβάνου. Τα στρατεύματα του Μπασάρ αλ Ασαντ
επιχειρούν από κοινού με μαχητές της λιβανέζικης Χεζμπολάχ να
ανακαταλάβουν τη στρατηγικής σημασίας πόλη από τους σύρους αντάρτες.
Πληροφορίες μιλούσαν χθες για τουλάχιστον 30 μέλη της Χεζμπολάχ και 20
σύρους στρατιώτες νεκρούς - πέραν των δεκάδων νεκρών από την πλευρά των
σύρων ανταρτών καθώς και των αμάχων. Οπως επισήμαιναν οι «Νιου Γιορκ
Τάιμς», η Χεζμπολάχ δίνει τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μάχη της στο πλευρό
του Ασαντ· και η περιφερειακή ένταση βαίνει αυξανόμενη.
Μόλις προχθές, ο
ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έλεγε πως η χώρα του
«προετοιμάζεται για κάθε σενάριο στη Συρία», αφήνοντας ανοιχτό το
ενδεχόμενο και νέων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών ώστε να μη φτάσουν
προηγμένα όπλα στα χέρια της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ έχει ήδη
πραγματοποιήσει τρεις αεροπορικές επιθέσεις από τις αρχές της χρονιάς.
Την τελευταία φορά, οι αναλυτές προειδοποιούσαν πως ως αντίποινα Ιράν
και Χεζμπολάχ ίσως αυξήσουν τον βαθμό εμπλοκής τους στη συριακή σύρραξη.
Η «Μοντ» μιλούσε χθες για «ενδυνάμωση της Δαμασκού απέναντι σε μια
κατακερματισμένη αντιπολίτευση». «Η προσπάθεια αναδιάρθρωσης του
συριακού Στρατού από το Ιράν αποφέρει καρπούς», σημείωνε στη γαλλική
εφημερίδα ο Κριστόφ Αγιάντ. «Πλαισιωμένος από ιρανούς εκπαιδευτές,
τροφοδοτούμενος με όπλα από τη Ρωσία, ο συριακός Στρατός έχει ξεκινήσει
εδώ και δύο μήνες μια μεγάλη επίθεση, η λογική της οποίας γίνεται όλο
και πιο σαφής»: να κατοχυρώσει τον έλεγχο ενός άξονα ανάμεσα στη Δαμασκό
και τη Λατάκια, στις ακτές της Μεσογείου, σε μια περιοχή όπου κατοικούν
κατά πλειοψηφία αλεβίτες, το δόγμα στο οποίο ανήκει και ο Ασαντ.Για να το επιτύχει αυτό, πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο τόσο του Κουσέιρ, που χρησιμοποιούνταν επί μήνες από τους αντάρτες ως οδός ανεφοδιασμού ανάμεσα στα σύνορα με τον Λίβανο και τη Χομς, όσο και της ίδιας της Χομς. Και οι δύο πλευρές χαρακτηρίζουν τη μάχη του Κουσέιρ ως σημείο καμπής. Κυβερνητικά στρατεύματα και Χεζμπολάχ επιτέθηκαν στην πόλη την Κυριακή σφυροκοπώντας την από ξηράς και αέρος. Σύμφωνα με έναν ακτιβιστή, μέχρι το τέλος της ημέρας, ένα 60% της πόλης είχε περιέλθει στον έλεγχο του Στρατού. Αλλά η κατάσταση χθες δεν ήταν ξεκάθαρη. Την ώρα που η Δαμασκός υποστήριζε πως ο Στρατός «έχει αποκαταστήσει την ασφάλεια στις περισσότερες γειτονιές του Κουσέιρ», η αντιπολίτευση ισχυριζόταν πως είχε απωθήσει τους επιτιθέμενους στα ανατολικά και στα νότια της πόλης, καταστρέφοντας στο ενδιάμεσο τέσσερα τεθωρακισμένα του συριακού Στρατού και πέντε οχήματα της Χεζμπολάχ. Επισήμως, η λιβανέζικη οργάνωση τηρεί σιγήν ιχθύος, ο ανταποκριτής του Reuters εντούτοις μιλούσε για «πολλές κηδείες» μαχητών της οργάνωσης στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου, με φωτογραφίες των νεκρών πάνω στα αυτοκίνητα και σημαίες της Χεζμπολάχ στα χέρια των πενθούντων.
ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ. Ο αχός της μάχης αντηχούσε σε όλο τον Λίβανο, που είναι βαθιά διχασμένος ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Ασαντ. Στην Τρίπολη του Βόρειου Λιβάνου, μια πόλη που έχει στείλει πολλούς σουνίτες να πολεμήσουν στο πλευρό των σύρων ανταρτών, οι κάτοικοι πραγματοποίησαν αγρύπνια σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους αντάρτες του Κουσέιρ. Στις σιιτικές περιοχές, οι κάτοικοι ανησυχούσαν για τους συγγενείς τους που πολεμούν στη Συρία και προσεύχονταν για νίκη της Δαμασκού και της Χεζμπολάχ. Συγγενής ενός μαχητή που έχασε τη ζωή του δήλωσε πως η μάχη στο Κουσέιρ είναι τόσο κρίσιμη για τη Χεζμπολάχ όσο και ο αγώνας κατά του Ισραήλ. Από την πλευρά της, η κοινή διοίκηση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού έδωσε με ανακοίνωσή της συγχαρητήρια στους αντάρτες που υπερασπίζονται στο Κουσέιρ «τη γη και την τιμή τους από την ακαθαρσία των εγκληματιών τρομοκρατών της Χεζμπολάχ». «Αυτός ο πόλεμος», σχολίαζε η «Μοντ» στο κύριο άρθρο της, «παίρνει το προφίλ που ήθελε να του δώσει ο Μπασάρ αλ Ασαντ: μια σύγκρουση θρησκευτική, εθνική και περιφερειακή».
Και στο βάθος... διάσπαση
Η προσπάθεια του Ασαντ να εδραιώσει τον έλεγχό του στη Δυτική Συρία, αφήνοντας λίγο-πολύ τον Βορρά και την Ανατολή στους αντάρτες, κάνει κάποιους αναλυτές να προαγγέλλουν ντε φάκτο διάσπαση της χώρας.