29 Μαΐου 2013

Οι παλινδρομήσεις της ΝΔ για το αντιρατσιστικό

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQk1uXwTs5DjumDCEJiApaILHLTLg1rqL4VrCu--GSWH7mVnbDzKw
Του Παναγιώτη Στάθη
Ευθείες βολές κατά κυβερνητικών στελεχών, κυρίως κατά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, αρεοπαγίτη και πρώην προέδρου της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων, Χ. Αθανασίου, εξαπολύουν δικαστικοί κύκλοι με αφορμή το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Οι εκφράσεις είναι σκληρές και οι ενστάσεις ακόμα πιο αιχμηρές, απόρροια προφανώς και το γεγονότος ότι στα ενδότερα της τρικομματικής κυβέρνησης σοβεί για κρίση με άγνωστη κατάληξη. Ενδεικτική είναι η εμπλοκή στο θέμα του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Κ. Καραγκούνη, βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε ενεργά στην κατάρτισή του και μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έφερε ο ίδιος συγκριμένες διατάξεις στη δημοσιότητα.

Το γεγονός αυτό αποτελεί, κατά τους ίδιους, από μόνο του μια αντίφαση για την οπισθοχώρηση του Μεγάρου Μαξίμου, στο θέμα του νομοσχεδίου, και παρόλα αυτά οι σχέσεις του νεαρού υφυπουργού με τον Αντώνη Ρουπακιώτη δεν βρίσκονται σε μη αναστρέψιμο σημείο, όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες. Βέβαια, όπως επισημαίνεται αρμοδίως, θα περίμεναν μια τοποθέτηση εκ μέρους του κ. Καραγκούνη για το θέμα.

Τι επισημαίνουν
Δικαστικές πηγές εκφράζουν πάντως την απορία τους για τη στάση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, υπονοώντας πως λειτουργεί μικροκομματικά αφού το προηγούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης (επί Μιλτ. Παπαϊωάννου) που αποτελεί σε μέγιστο βαθμό τη βάση του νέου νομοσχεδίου Ρουπακιώτη και στο οποίο προστέθηκαν οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (της τελευταίας δε αυστηρότερες) κρίθηκε τόσο από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) όσο και από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής συνταγματικό και πλήρες.

Άρα ερωτούν γιατί τα σημερινά μέλη της ΚΕΝΕ δεν είπαν το παραμικρό περί αντισυνταγματικότητας στους 4 δικαστές που εκπροσώπησαν το υπουργείο Δικαιοσύνης στις 21/5/2013 κατά την προφορική ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας τους, παρά αρκέστηκαν σε νομοτεχνικού χαρακτήρα παρατηρήσεις;  Τι συνέβη και ανακάλυψαν εκ των υστέρων τα περί μη αναγκαιότητας του νόμου και αντισυνταγματικότητας;

Οι αιχμές βέβαια αφορούν και το γεγονός ότι  2,5 ώρες πριν τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών η ΚΕΝΕ έκανε φεϊγβολάν το πρακτικό με τις παρατηρήσεις της, ενώ δε λείπουν τα υπονοούμενα για την «πολιτική» ταυτότητα των περισσοτέρων μελών της ΚΕΝΕ  τα οποία «έχουν διοριστεί την τελευταία περίοδο από συγκεκριμένο κόμμα».

Επίθεση σε Αθανασίου-Βορίδη
Δικαστές εκφράζουν πάντως την έντονη ενόχλησή τους για την άποψη που εξέφρασε δημόσια ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χ. Αθανασίου, πρώην αρεοπαγίτης και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων, σύμφωνα με την οποία «για να νομοθετείς πρέπει πρώτα να γνωρίζεις το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο».

Ερωτούν λοιπόν  αν υπονοεί ο κ. Αθανασίου, ότι οι 5 δικαστές που συμμετείχαν στη σύνταξη του νομοσχεδίου, πρώην συνάδελφοί του, αγνοούσαν τις ισχύουσες ρυθμίσεις; Και η αιχμή είναι ακόμη σκληρότερη: «Ή μήπως πλέον δεν έχει ανάγκη τις ψήφους τους για να εκλεγεί αλλά αναζητεί ψήφους σε άλλη δεξαμενή;»

Σκληρές εκφράσεις χρησιμοποιούν οι ίδιες πηγές και για το νομικό και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, για τον οποίο αναφέρουν ότι «τρέχει από κανάλι σε κανάλι, εξαντλώντας τις νομικές γνώσεις του, και λαχανιάζει, για να αποδομήσει -όπως νομίζει- το νέο νομοσχέδιο. Ας απαντήσει τότε γιατί πριν λίγες ήμερες μέσω του Κ. Καραγκούνη διεκδικούσε το κόμμα του να επιταχυνθεί η κατάθεση του νομοσχεδίου και μάλιστα να σκληρύνουν στο έπακρο οι ρυθμίσεις του; Και για ποιό λόγο ανέκρουσε πρύμνα, όταν σειρά προτεινόμενων ρυθμίσεων έφερε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο κ. Καραγκούνης;»
http://www.capital.gr/News.asp?id=1805466


Πηγή:www.capital.gr