29 Μαΐου 2013

Με καθυστέρηση ετών... Ανοίγει ο δρόμος για την είσπραξη παλαιών χρεών από Ιράκ και Αλβανία


Αρκετά χρόνια μετά την υπογραφή τους, δύο σημαντικές συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης θα πάρουν σύντομα το δρόμο για την Ολομέλεια, με στόχο να επικυρωθούν από την πλειοψηφία και να εισρεύσουν σταδιακά χρήματα στο δημόσιο ταμείο.Η πρώτη συμφωνία είναι του 2008, επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη. Υπεγράφη ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τη Δημοκρατία του Ιράκ και αφορά στη σταδιακή αποπληρωμή οφειλών του Ιράκ, οι οποίες είχαν δημιουργηθεί από την προμήθεια αμυντικού υλικού.


Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο, που έλαβε σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την έγκριση της πλειοψηφίας, διακανονίζονται οφειλές του Ιράκ προς την εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και προς τον Οργανισμό Εξαγωγικών Πιστώσεων, οι οποίες ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 259 εκατομμυρίων δολαρίων και προσδιορίζεται το ύψος της εναπομείνουσας οφειλής σε 126 εκατομμύρια δολάρια.

Η αποπληρωμή θα γίνει σε 44 εξαμηνιαίες ίσες και διαδοχικές δόσεις και η πρώτη δόση προβλέπεται να καταβληθεί το Μάρτιο του 2019.

Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί και διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και αφορά στην αποπληρωμή του χρέους της Αλβανίας προς το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αυτό προέκυψε έπειτα από συμφωνία ανακυκλούμενης διευκόλυνσης για την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών ανάμεσα σε κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών και της State Bank of Albania.

Το συνολικό χρέος της αλβανικής προς την ελληνική πλευρά ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια δολάρια και η αποπληρωμή του θα γίνει σε χρονικό διάστημα δέκα ετών και σε 20 εξαμηνιαίες ισόποσες δόσεις των 2.034.745 δολάρια.
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=281858