13 Μαΐου 2013

Η νέα ιδεολογική πλατφόρμα της ΝΔ - Διεύρυνση προς τα δεξιά και προς το κέντρο



Οι εισηγήσεις που φτάνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι πολλές για τη «μετεξέλιξη» της Ν.Δ. και δεν περιορίζονται στα πρόσωπα που θα επιστρέψουν στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Υπάρχουν απόψεις, όπως του βουλευτή Επικρατείας Χρύσανθου Λαζαρίδη, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι ανάγκη να γίνουν δομικές αλλαγές, αλλά και κορυφαίων στελεχών που εισηγούνται αλλαγή της ονομασίας της Ν.Δ. προκειμένου να «εκπέμψει το μήνυμα της ανανέωσης», ωστόσο στην παρούσα συγκυρία η πρόταση αυτή φαίνεται ότι δεν συζητείται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στους στόχους του πρωθυπουργού είναι να αναδείξει ότι η μόνη «δύναμη εμπιστοσύνης στην κρίσιμη αυτή περίοδο είναι η Ν.Δ.» περιορίζοντας τα δύο κόμματα που έχει στα «δεξιά» του, τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τη Χρυσή Αυγή, αλλά και την προσπάθεια που γίνεται από τη Νέα Μέρα. Μέχρι το Συνέδριο του κόμματος θα έχουν πυκνώσει οι γέφυρες επικοινωνίας με πρώην στελέχη της Ν.Δ., ενώ οι συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά εκτιμούν ότι με τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και το «φρένο» στα φαινόμενα ατιμωρησίας, θα αρχίσει να περιορίζεται το ποσοστό «διαμαρτυρίας» της Χρυσής Αυγής.

Προτάσεις υπάρχουν και για «άνοιγμα» της Ν.Δ. στην Κεντροαριστερά με τη συνεργασία πρώην υπουργών που δεν βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μάχης, ωστόσο κι αυτό το σενάριο φαίνεται να «παγώνει» προς το παρόν από το Μέγαρο Μαξίμου μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος και να ακυρώσουν το μήνυμα της ανανέωσης με νέα «φρέσκα» πρόσωπα που επιθυμεί να «περάσει» ο Αντ. Σαμαράς.

Αντίθετα, όμως, η «διεύρυνση» προς την Κεντροαριστερά, λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, μπορεί να επιτευχθεί μέσα από στελέχη που μπροστά στο δίλημμα «Μνημόνιο ή αντιμνημόνιο» υποστήριξαν ως μόνη οδό για τη σωτηρία της χώρας την πρώτη επιλογή. Στο παρασκήνιο έχει, μάλιστα, ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη μέρα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, εκτιμώντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου αργά ή γρήγορα θα προτείνει συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο, ίσως με τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας.

Στη Ν.Δ. είναι πυρετώδεις οι εργασίες για την επεξεργασία των κειμένων που θα τεθούν στο Συνέδριο για συζήτηση σχετικά με την ιδεολογική πλατφόρμα του κόμματος, ενώ αναμένεται τον ερχόμενο μήνα η πρώτη ομιλία του πρωθυπουργού σε προσυνέδριο στη Θεσσαλονίκη. Αυτήν την Κυριακή η προσυνεδριακή διαδικασία διεξάγεται στην Κρήτη, ακολουθούν τα Γιάννενα, η Κομοτηνή και η Πάτρα, ενώ θα γίνουν τον Ιούνιο τρία θεματικά προσυνέδρια: το πρώτο στη Θεσσαλονίκη, με θέμα την εξωτερική πολιτική όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, το δεύτερο στον Πειραιά για την ανάπτυξη και το τρίτο στο Ναύπλιο για τη

Συνταγματική Αναθεώρηση.
Στις αλλαγές που προωθούνται μέσα από το Συνέδριο είναι ο νέος γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής, καθώς λήγει η θητεία του Μανώλη Κεφαλογιάννη και, όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσει το δρόμο για την Ευρωβουλή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί νέο πρόσωπο στη θέση του νέου γραμματέα και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του απερχόμενου προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκου. Τα σενάρια για υποψηφιότητα του Αρη Σπηλιωτόπουλου για τη θέση του γραμματέα μένει να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν με την επίσημη θέση του βουλευτή της Ν.Δ.

Την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, Κυριακή, αναμένεται η εκλογή των νέων μελών της Πολιτικής Επιτροπής και μέσα στις επόμενες πέντε μέρες θα κληθεί η Πολιτική Επιτροπή να εκλέξει το νέο γραμματέα της.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
kkatsavou@e-typos.com
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής