13 Μαΐου 2013

Δρόμος χωρίς επιστροφή

Με περισσότερες ελπίδες παρά ποτέ ξεκίνησε πριν από δύο μέρες, η αποχώρηση των Κούρδων ανταρτών από το τουρκικό έδαφος. Η αποχώρηση θα γίνει σταδιακά και κατά ομάδες και θα ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο. Θα ακολουθήσει τροποποίηση του Συντάγματος, προκειμένου να εξασφαλιστεί σε ανώτατο επίπεδο, πως όλοι οι πολίτες της Τουρκίας, θα έχουν ίσα δικαιώματα. Η συμφωνία ήταν το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, που κράτησαν αρκετό καιρό ανάμεσα στο φυλακισμένο κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και την τουρκική ηγεσία. Θεωρητικά είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Ο τούρκος πρωθυπουργός, αν εφαρμοστεί τελικά η συμφωνία μέχρι τέλους, θα είναι ο ηγέτης που θα προωθήσει την ειρηνική συμβίωση ανάμεσα στους δύο λαούς και οι Κούρδοι θα επισημοποιήσουν τα δικαιώματά τους μέσα στην Τουρκία.

Η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάμει τη λύση να λειτουργήσει. Οι εξελίξεις, άλλωστε στις γειτονικές χώρες, δεν αφήνουν περιθώρια για αυτό το πρόβλημα να συνεχίζεται εσαεί. Οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ χαίρονται ένα είδος αυτονομίας και σιγά σιγά προωθούν την ανεξαρτησία τους από τη Βαγδάτη. Οι Κούρδοι της Συρίας βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και όπως είναι αυτή τη στιγμή τα πράγματα, είναι από τους κερδισμένους της κρίσης, αφού το καθεστώς αλ Άσαντ τους έχει παραχωρήσει, έστω και άτυπα, κάποιου είδους αυτονομίας.

Παρέμεινε, λοιπόν, το πρόβλημα με τους Κούρδους της Τουρκίας, όνειρο των οποίων είναι και θα παραμείνει η ύπαρξη ενός δικούς τους κράτους. Αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Τουρκία, η οποία φοβάται ότι αν οι Κούρδοι της Βόρειας Συρίας πετύχουν επισήμως ένα καθεστώς αυτονομίας, θα ανοίξουν την όρεξη στους Κούρδους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας να τους μιμηθούν. Ακόμη χειρότερο σενάριο για την Άγκυρα είναι η πιθανότητα οι Κούρδοι της Συρίας να ενωθούν με τους Κούρδους του ήδη αυτόνομου Βορείου Ιράκ, βάζοντας τις βάσεις για τον σχηματισμό ενός ευρύτερου Μεγάλου Κουρδιστάν.

Θέλοντας να προλάβει τα χειρότερα, η Άγκυρα κατάλαβε ότι η στρατιωτική λύση δεν οδηγεί πουθενά και ότι πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τους Κούρδους, παραχωρώντας τους ισότητα και δικαιώματα. Όσο και να ήθελε να το αποφύγει, συνειδητοποίησε πως είναι δρόμος χωρίς επιστροφή.