24 Μαΐου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ !!!

Προς τον Υπουργό Εξωτερικών
Κύριε Υπουργέ
Όπως είναι γνωστό, το 1987, το καθεστώς Σαντάμ Χουσεΐν
σχεδίασε το "Σχέδιο Επιχειρήσεων Ανφάλ", το οποίο είχε ως στόχο την "οριστική λύση" του προβλήματος του ιρακινού βορρά, που κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από κουρδικούς πληθυσμούς.
Το σχέδιο αυτό προέβλεπε την εξόντωση των κουρδικών πληθυσμών με τη χρήση χημικών όπλων, που διέθετε στο οπλοστάσιό του το καθεστώς του Σαντάμ.
Την άνοιξη του ίδιου έτους, ήτοι στις 29 Μαρτίου, με το Προεδρικό Διάταγμα Αρ. 160, επιβάλλεται η κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης και αρχίζει η εφαρμογή του προαναφερθέντος σχεδίου.
Στις 15 Απριλίου άρχισε η πειραματική εφαρμογή του σχεδίου, με χρήση χημικών όπλων σε χωριά των Περιφερειών Αρμπίλ και Σουλεϊμανίγιας, με εκατοντάδες νεκρούς.
Αφού αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα του "πειράματος", την άνοιξη του 1988 ξεκίνησε σειρά οκτώ επιχειρήσεων, που κάλυψε τις περιοχές Χαλέμπτζε, Κάρα Νταχ, Γκερμιάν, Ζαπ, Σακλάβα, Ρεβαντούζ και Μπεχτίναν και ολοκληρώθηκαν χρονικά το Σεπτέμβριο του ιδίου έτους.
Στο τέλος των "Επιχειρήσεων Ανφάλ", στις οποίες έλαβαν μέρος 200 χιλιάδες ιρακινοί στρατιώτες, μετά από εκτοπισμούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ισοπεδώσεις χωριών και χρήση χημικών όπλων, σύμφωνα με το Ειδικό Δικαστήριο του Ιράκ, 182.000 άμαχοι σκοτώθηκαν και πάνω από 2.000 χωριά καταστράφηκαν, ενώ σύμφωνα με το Παρατηρητήριο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) το 90% των χωριών της περιοχής στόχου είχαν σβηστεί από τον χάρτη, και καταστράφηκαν 1.754 σχολεία και 270 νοσοκομεία.
Το Δεκέμβριο του 2005, με απόφαση του Ανωτάτου Ολλανδικού Δικαστηρίου, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τον Ολλαδό υπήκοο Van Anraat, που προμήθευε με χημικά το καθεστώς του Σαντάμ ως ένοχο για συνενοχή σε εγκλήματα πολέμου και αναγνώρισε ότι με τις "Επιχειρήσεις Ανφάλ" έλαβε χώρα μια γενοκτονία εις βάρος των Κούρδων.
Με την απόφαση αυτή, η χρήση χημικών όπλων εναντίον των Κούρδων, χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά επίσημα ως γενοκτονία από ένα δικαστήριο.
Στις 23 Ιουνίου 2007, το Ειδικό Δικαστήριο του Ιράκ καταδίκασε έξι πρώην ανώτατους αξιωματούχους του καθεστώτος Σαντάμ για Γενοκτονία.
Την 16 Μαρτίου 2011, το ιρακινό κοινοβούλιο, τα κουρδικά και ιρακινά πολιτικά κόμματα, κράτησαν ένα λεπτό σιγής προς τιμή των θυμάτων της Ανφάλ, ενώ αποφασίστηκε η διεθνοποίηση του ζητήματος και της απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για αναγνώριση της εκστρατείας Ανφάλ ως γενοκτονία.
Επειδή ο Ελληνισμός σε διάφορες φάσεις της ιστορίας έχει υποστεί ανάλογες πρακτικές
Επειδή η ανάδειξη τέτοιων ζητημάτων ευαισθητοποιεί την παγκόσμια κοινή γνώμη για να μην βιώνονται άλλες τέτοιες βάρβαρες πρακτικές στο σύγχρονο κόσμο
Επειδή η αναγνώριση των γενοκτονιών από τα κοινοβούλια αποτελεί στην ουσία ένα ανάχωμα για να μην εμφανιστούν νέες γενοκτονίες όπου δη,
Επειδή η Νορβηγία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήδη έχουν αναγνωρίσει ως Γενοκτονία τη σφαγή του «Σχεδίου Επιχειρήσεων Ανφάλ», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται σχετικές προετοιμασίες για την αναγνώριση από άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ισραήλ,
Επειδή η αναγνώριση γενοκτονιών κατατάσσει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και αγωνίζονται για να μην συμβούν πουθενά και ποτέ ξανά γενοκτονίες
Ερωτάσθε
αν προτίθεται το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να φέρει ανάλογο νομοσχέδιο, για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Κούρδων, από την "Επιχείρηση Ανφάλ".
 Οι βουλευτές:
Άδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ)
Σάββας Αναστασιάδης (ΝΔ)
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ)
Κατερίνα Μάρκου (ΔΗΜΑΡ)