24 Μαΐου 2013

Ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρι τον Ιούλιο;

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης της πΓΔΜ ακούστηκαν από Σλοβενία και Βουλγαρία
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την παροχή ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο, κρίνοντας ότι το ζήτημα επείγει .Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το μεσημέρι της Πέμπτης τη σχετική έκθεση προόδου για τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την ΕΕ με 505 ψήφους υπέρ, 61 κατά και 31 αποχές.
Την έκθεση υπογράφει ο βρετανός ευρωβουλευτής του Εργατικού Κόμματος Ρίτσαρντ Χάουιτ, ο οποίος εισηγείται, όπως και πέρσι, να δοθεί ημερομηνία ένταξης στην πΓΔΜ, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και θα βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Προτείνει μάλιστα τη χορήγηση ημερομηνίας μέχρι τον Ιούλιο, κρίνοντας προφανώς ότι το ζήτημα επείγει.

Ένθερμη υποστήριξη των προσπαθειών των ΗΕ για λύση
Ο εισηγητής «εκφράζει τη λύπη του» για το γεγονός ότι η διαμάχη σχετικά με το όνομα αποτελεί εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της πΓΔΜ, ενώ «υποστηρίζει ένθερμα» τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν την έκθεση Χάουιτ. Επικρίσεις για την κυβέρνηση των Σκοπίων ακούστηκαν και από Βούλγαρους και Σλοβένους ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης που έγινε χθες το βράδυ στην Ολομέλεια του Στρασβούργου.

Είχε προηγηθεί συνεδρίαση της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ και πΓΔΜ, στην οποία ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος παρουσίασε αλυτρωτικό χάρτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα τηλεοπτικού σταθμού των Σκοπίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στην Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή επεσήμαναν στους συνομιλητές τους ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδειξε κάθε καλή διάθεση, αποφεύγοντας ακόμα και να επικρίνει έντονα την κυβέρνηση της πΓΔΜ για τις ταραχές που έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο στο Κοινοβούλιο της χώρας με την επέμβαση της αστυνομίας και τον προπηλακισμό βουλευτών της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης- και τους κάλεσαν να επιδείξουν με τη σειρά τους καλή θέληση, ώστε να υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιλυθούν οι εκκρεμότητες με τις γειτονικές χώρες.

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη