24 Μαΐου 2013

Ηύραμεν ζουρλόν παπάν, καί ολημέρα ψάλλωμεν.

Αntinews.grTήν ώρα που η Στοκχόλμη και η Σουηδία ψάχνει το "γιατί;" το βρήκαμε στην Ελλάδα.Μου θυμίζει έναν από τους κορυφαίους Έλληνες σατυρικούς αλλά και έντονα πολιτικοποιημένο άνθρωπο ο οποίος είχε πεί την φράση: "Ακούνε στο Αφγανιστάν τον Κο. Μπίστη για να μάθουν τι συμβαίνει¨.Το σουηδικό μοντέλο έχει εγκαταλειφθεί, η πληροφορία φαίνεται δεν έχει βρει ευήκοα ώτα στην Ελλάδα  ή δεν έχει γίνει αντιληπτό. Οι Σουηδοί ψάχνουν να βρουν τι είναι αυτό που προκάλεσε κοινωνικό και οικονομικό χάσμα μεταξύ των πολιτών, και κυρίως των μεταναστών, οι οποίοι βρήκαν αφορμή για να εκδηλώσουν την οργή τους.Δεν πειράζει βρέθηκε στην Ελλάδα/


  Τί πραγματικά τι κρύβεται πίσω από την οργή των νεαρών ;. Σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στο γεγονός ότι η χώρα κατάφερε να ξεπεράσει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της αλλά δεν μπόρεσε να επιλύσει το ζήτημα της υψηλής ανεργίας των νέων και της απογοήτευσης όσων ζητούν άσυλο.Η έλλειψη στέγης είναι επίσης ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα Το εθνικιστικό κίνημα "Σουηδοί Δημοκράτες" έρχεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο χρόνο, γεγονός που αντανακλά την δυσαρέσκεια πολλών ψηφοφόρων απέναντι στην παρουσία μεταναστών στη χώρα.Παράλληλα άπαντες κάνουν λόγο για πολύ σκληρή στάση της Αστυνομίας  απέναντι στους μετανάστες ενώ θεωρείται πως η  Η Σουηδία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών στην Ε.Ε. σε σχέση με τον πληθυσμό της..Οτι διαβάζεται έχει συγκεντρωθεί απο μια απλή αναζήτηση στην ειδησεογραφία ως εκτυλίσσεται

Κάποια στοιχεία για τη σημερινή Σουηδία:

1) Η ανεργία στη νεολαία έχει αυξηθεί κατά 2,6% από πέρσι και έφτασε τον Απρίλη του 2013 στο 27,2% με τάσεις αύξησης.

2) Το 14% του σουηδικού πληθυσμού έχει εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εισοδήματος και βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, στους μετανάστες αυτό το ποσοστό φτάνει το 25%.

3) Μέσα σε μόλις ένα χρόνο η τιμή ενοικίασης διαμερίσματος έχει αυξηθεί κατά 100-130%.

4) Οι απολύσεις έχουν εκτοξευθεί (το 2012 ξεπέρασαν τις 80.000 επίσημα) και αναμένεται ότι οι απολύσεις το 2013 θα είναι ακόμη περισσότερες.

5) Μόνο το 1/3 των ανέργων πληρεί τα κριτήρια και λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον αντίστοιχο ΟΑΕΔ - ένα επίδομα που από πέρσι έχει μειωθεί κατά 300 ευρώ, και πλέον δε φτάνει για να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες του ανέργου.

6) Καταργήθηκε από πέρσι (με την υπερψήφιση και από τους σοσιαλδημοκράτες) η διάταξη που έθετε απαγόρευση κερδών στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας, με αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των θέσεων εργασίας στον τομέα. Την ίδια στιγμή οι επιχειρηματικοί όμιλοι στους τομείς Υγείας και Παιδείας γιγαντώνονται, με γενίκευση των ιδιωτικοποιήσεων, με ποσοστά μεριδίου των ιδιωτών στα σχολεία 10,6%, στην Πρόνοια 13% και στην Υγεία 10,2%.
7) Η ηλικία συνταξιοδότησης από τα 65 χρόνια, που ισχύει σήμερα, το επόμενο διάστημα συζητιέται να πάει στα 67 χρόνια κλπ.

Φασίστα δεν σε κάνει η διαφωνία αυτά τα ευφυολογήματα στην άκρη γιατί εδώ γεννήθηκε η κριτική σκέψη και η Λογική -Αν κάποιοι έχουν διδαχτεί τον Ελληνικό πολιτισμό-.Ρατσιστή δεν σε κάνει η στάση σου απέναντι στην λαθρομετανάστευση.Η εξίσωση  Λαθρομετανάστευσης-νόμιμης μετανάστευσης θέλει προσοχή. Φασίστα και Ρατσιστή σε κάνουν τα κηρύγματα μίσους, οι ισοπεδωτικές αναφορές, οι γενικολογίες, οι αυθαίρετες εξισώσεις κατά το δοκούν και το γεγονός ότι δεν γνωρίζεις πως απευθύνεσαι σε ένα κοινωνικό σώμα το οποίο δεινοπαθεί εξαιτίας των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών. Τον αρθρογράφο δεν θα τον αποκαλούσε ποτέ φασίστα και ρατσιστή αν και πληρεί τα ανωτέρω.Η Κατηγορία που ανήκει είναι αυτής των "Ηττημένων Μυαλών". Δεν δύναται να χρησιμοποιήσει την πειθώ επενδύει στο θυμικό -το οποίο και κάτω απο τις σημερινές συνθήκες είανι Εθνικά Επικίνδυνο- και δεν έχει τίποτα νέο να καταθέσει ΚΑΙ όλα αυτά γνωρίζοντας ότι το ζήτημα της Λαθρομετανάστευσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο απο την Ελλάδα και πως οι συνθήκες στο Αιγαίο δεν επιτρέπουν και πολλές δράσεις για να επαναληφθεί ότι επιτεύχθηκε στον Εβρο.

Για το Σουνιτικό Ισλάμ λιγότερη ένταση καθώς οι Κούρδοι τελευταία-Μαρξιστές και Λενινιστές- το αποδέχθηκαν ως βασικό στοιχείο της Τουρκο-Κουρδικής Σύμπραξης.Και μάλιστα εκδοχής Φετουλλάχ Γκουλέν, αν σας θυμίζει κάτι το όνομα του αναφορικά με την Θράκη.Είπαμε η ενημέρωση κάνει καλό όταν δεν πάσχεις απο μυωπικό πολιτικό αστιγματισμό και όταν δεν "γέρνεις" πολιτικά και οι λέξη "παραφυάδες" προδίδει για μια ακόμη φορά το που γέρνει .

Οταν πάψεις να αποτελείς δέος και φόβο είσαι αναγνωρίσιμος, ερμηνεύσιμος, χειραγωγήσιμος.