19 Απριλίου 2013

Επαρχία της Τουρκίας...

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

  • Λύση Κυπριακού η λύση της κρίσης με επενδύσεις της Άγκυρας
    Ο Κομπετί ανοίγει τα χαρτιά του φιλοτουρκικού μπλοκ στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, σε συζήτηση για την οικονομική κρίση στην Κύπρο
Επαρχίες της Τουρκίας θέλει την Κύπρο και την Ελλάδα ο ηγέτης των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ντανιέλ Κομπετί.
Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα την οικονομική κρίση στην Κύπρο, ο κ. Κομπετί είπε ότι μέρος της λύσης του οικονομικού προβλήματος στην Κύπρο είναι και η λύση του Κυπριακού με επενδύσεις, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, από την Τουρκία. Με αυτόν τον φακό, παρατήρησε, πρέπει να βλέπουμε την κατάσταση και προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, επισημαίνοντας ότι και η ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί να προκύψει μέσω των τουρκικών επενδύσεων.

Απάντηση στον κ. Κομπετί δόθηκε από την ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους, η οποία υπογράμμισε στον συνάδελφό της ότι «γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει Τουρκία. Κρατήστε τις τουρκικές επενδύσεις για τις δικές σας χώρες». Και πρόσθεσε ότι δεν θα περάσουμε από την κατοχή της Τρόικας στην πλήρη κατοχή της Τουρκίας. Σχετικά δε, με την κρίση, τόνισε ότι η αλληλεγγύη της Ε.Ε. αποδείχθηκε κενή περιεχομένου, ενώ ευθύνες για την κατάσταση στην Κύπρο καταλόγισε στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, καθότι παρείχε αφειδώς οικονομική αιμοδότηση στη Λαϊκή Τράπεζα. Έχουμε, τόνισε, τις δικές μας ευθύνες, αλλά ο κ. Ντράγκι, παρατήρησε, παραχωρούσε βοήθεια χωρίς επαρκείς ελέγχους από την ΕΚΤ.
Το αντίο στην Ευρώπη
Επί της ουσίας της κρίσης, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου επιτέθηκε στο ΕΛΚ και στους Επιτρόπους Όλι Ρεν (Οικονομίας και Νομισματικής Πολιτικής) και Μισιέλ Μπαρνιέ (Ανταγωνισμού) και γενικότερα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υποκρισία, διότι, ενώ στην Ευρωβουλή μιλούν για αλληλεγγύη, όταν λαμβάνονται αποφάσεις πράττουν διαφορετικά. Όπως είπε ο κ. Χαζηγεωργίου, μαζί με τις κυπριακές τράπεζες κουρεύτηκε και η δημοκρατία. Και πρόσθεσε: «Και η Κύπρος, σας το λέω το ξεκάθαρα, μόλις βρει τα πόδια της θα μελετήσει τη δυνατότητα να σας πει το μεγάλο αντίο, ανεξαρτήτως οποιωνδήποτε συνεπειών». Και διερωτήθηκε πού ήταν η εποπτεία της ΕΚΤ για να ασκήσει ελέγχους, και πρόσθεσε ότι η κρίση στην Κύπρο ήταν αποτέλεσμα της δράσης μιας χούφτας τραπεζιτών και ελλειμματικών ελέγχων.
Αποτυχία της Ε.Ε.
Συναφής ήταν και η θέση τού, επίσης, ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Κυριάκου Τριανταφυλλίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι τραγικό το μοντέλο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας και διερωτήθηκε: «Φανταστείτε τι θα συνέβαινε εάν μειωνόταν κατά 50% ο αγροτικός τομέας στη Γαλλία, εάν περιοριζόταν κατά 50% οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας και εάν συρρικνώνονταν κατά 50% οι εξαγωγές της Ολλανδίας. Πώς μπορεί να επιβιώσει, διερωτήθηκε, ένα κράτος χωρίς ανάπτυξη, όταν κλείνουν οι τράπεζές του από τις οποίες αναπνέει»;
Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου επισήμανε ότι η Τρόικα υποσκάπτει αντί να στηρίζει την οικονομία της Κύπρου και αυξάνει την ανεργία. Επιπροσθέτως, είπε ότι με τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των Κυπρίων στην Ε.Ε. και έχει προκύψει έλλειψη εμπιστοσύνης. Ταυτοχρόνως, κάλεσε στην Ε.Ε. να βοηθήσει έμπρακτα την Κύπρο και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Η χρεοκοπία της αλληλεγγύης
Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Πιτσιλλίδης τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι είναι ελλιπείς οι εποπτικές Αρχές της Ε.Ε. και παρατήρησε ότι μέσα από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η οικονομική κρίση στην Κύπρο, αυτή που χρεοκόπησε ήταν η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Φοβούνται το πειραματόζωο της Κύπρου
ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ φοβούνται το πειραματόζωο της Κύπρου, ένα μοντέλο δηλαδή που θα υιοθετηθεί και αλλού και θα κουρεύει καταθέσεις στη λογική του bail in. Από τη συζήτηση που έγινε στην Ευρωβουλή, διεφάνησαν τα θεσμικά προβλήματα και η έλλειψη μηχανισμών στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της τραπεζικής ή και της δημοσιονομικής κρίσης που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη. Τόσο ο Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ όσο και ο Επίτροπος Όλι Ρεν παραδέχθηκαν ότι πήραν διδάγματα από την κρίση την Κύπρο και μαζί με την Ιρλανδική Προεδρία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επιβάλλεται η τραπεζική ενοποίηση και η αποσύνδεση των τραπεζικών χρεών από το δημόσιο χρέος, γεγονός που παραπέμπει στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κατά τρόπον ώστε οι τράπεζες να απευθύνονται οι ίδιες για βοήθεια και όχι μέσω των κρατών, τα οποία φορτώνουν το δημόσιό τους χρέος. Ταυτοχρόνως, ήταν κοινή θέση ότι πρέπει να διαφυλαχθούν οι καταθέσεις και οι καταθέτες κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ. Το θέμα αυτό ηγέρθη καθότι η πρώτη απόφαση του Γιούρογκρουπ, την οποία ορθώς, όπως διεφάνη και από τη συζήτηση στην Ευρωβουλή, απέρριψε η κυπριακή Βουλή, διότι έθετε σε κίνδυνο το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ευρώπης.
Πάντως, ασκήθηκε έντονη κριτική προς την Επιτροπή για τον τρόπο διαχείρισης της κυπριακής κρίσης. Είναι χαρακτηριστική η θέση του ηγέτη των Σοσιαλιστών Χ. Σβόμποτα, ο οποίος επισήμανε ότι η Ευρώπη και δη η δεξιά Κυβέρνηση της χώρας του συμπεριφέρεται στην Κύπρο νεοαποικιοκρατικά. Από την πλευρά του, ο κ. Ρεν τόνισε ότι η Επιτροπή είχε συστήσει στην κυπριακή κυβέρνηση τη λήψη μέτρων από τον Νοέμβριο του 20011, όμως, τόνισε, τα απαιτούμενα μέτρα δεν λήφθηκαν και η βοήθεια ζητήθηκε καθυστερημένα, όπως άφησε να νοηθεί, τον Ιούνιο του 2012, επιρρίπτοντας έτσι ευθύνες στην κυβέρνηση Χριστόφια. Απάντηση επί τούτου έδωσε ο κ. Χατζηγεωργίου, ο οποίος είπε ότι τον Νοέμβριο του 2011 οι δείκτες της κυπριακής οικονομίας ήταν από τους καλύτερους στην Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι είναι άλλα τα αίτια της κρίσης, εντοπίζοντάς τα στα θεσμικά ελλείμματα της Ε.Ε. και στους τραπεζίτες. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Ρεν, το μνημόνιο ήταν υπό τις συνθήκες αναγκαίο για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Φορώντας μπλούζα με τη σημαία της Κύπρου

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ήταν η ενέργεια του ελληνικής καταγωγής Γερμανού ευρωβουλευτή Χατζημαρκάκη, ο οποίος, φορώντας μπλούζα με τη σημαία της Κύπρου, ζήτησε από τους Ευρωπαίους να σεβαστούν την Κύπρο για να διασφαλιστεί η Ε.Ε. Μιλώντας χθες βράδυ στις «Τομές στα Γεγονότα», ο Γιώργος Χατζημαρκάκης τόνισε πως ήταν σημαντικό που ακούστηκαν αντιδράσεις από διάφορες πλευρές. Ο κ. Χατζημαρκάκης υπογράμμισε ότι από τώρα και στο εξής, η πορεία ελεύθερης πτώσης που θα έρθει στην Κύπρο, θα πρέπει να φτάσει ώς εικόνα στη Γερμανία, όπου, όπως είπε, οι άνθρωποι έχουν παρωπίδες. Σημείωσε πως η Ε.Ε. είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσει τις αρμοδιότητες των διαφόρων σωμάτων, προκειμένου να μπορεί να καταλογίζει ευθύνες για τα αποτελέσματα των αποφάσεών τους.