19 Απριλίου 2013

Σαμαράς: Κρίσιμο όριο ασφαλείας η ανατολική Μεσόγειος


Η Μεσόγειος, είναι σήμερα, το πιο κρίσιμο θαλάσσιο σύνορο της Ευρώπης σημείωσε στο χαιρετισμό του στο 12ο Συνέδριο του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
"Και αυτό συμβαίνει", εξήγησε, γιατί στην απέναντι πλευρά από αυτήν της Ευρώπης, στην λεκάνη της Μεσογείου, λαμβάνουν χώρα κοσμοϊστορικές αλλαγές με αποτέλεσμα να γεννιούνται και μεταναστευτικά κύματα που απειλούν να σαρώσουν, καταρχήν την νότια Ευρώπη, γιατί σε αυτήν την απέναντι πλευρά της Μεσογείου αλλά και στο βυθό της βρίσκονται οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι  και οι ενεργειακοί δρόμοι που έχει ανάγκη η Ευρώπη, και γιατί κριτήριο της ισχύος μιας μεγάλης δύναμης είναι οι σχέσεις της με την ευρύτερη γειτονιά της.


Εκτίμησε ότι η Μεσόγειος θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια της Ευρώπης, στην προβολή ισχύος της αλλά και στη διεθνή της ακτινοβολία όπως και στον ενεργειακό της εφοδιασμό.

Ο κ. Σαμαράς, επικεντρώνοντας στην Ελλάδα, ανέφερε ότι βρίσκεται στο πιο νευραλγικό σημείο της Μεσογείου, στο σημείο εκείνο που «ακουμπούν» η ευρωπαϊκή ήπειρος, η Ασία και η Αφρική, βρίσκεται δηλαδή πάνω στους μεγάλους δρόμους που συνδέουν τη Δύση με την Ανατολή, το Βορρά με το Νότο, την Ευρώπη με την Νότια Ασία, την Αφρική, τον Περσικό Κόλπο, τον Ινδικό Ωκεανό και την Άπω Ανατολή. Το γεγονός ότι η Ελλάδα πραγματικά είναι το «επίνειο» της Ευρώπης προς τον μισό κόσμο και η κύρια πύλη της προς τους μεγάλους εμπορικούς θαλάσσιους δρόμους, δεν το έχει εκμεταλλευτεί σχεδόν καθόλου ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη, επεσήμανε, φέρνοντας ως παράδειγμα το δίκτυο λιμανιών που θα μπορούσαν να έχουν αναπτυχθεί, το δίκτυο θαλάσσιων δρόμων, το δυναμικό των αλιευμάτων και των ιχθυοκαλλιεργειών που δεν έχουμε εκμεταλλευτεί.

Υπάρχουν και δύο ευρωπαϊκά νησιωτικά κράτη, συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στην Κύπρο και στην Μάλτα, και έφερε ως παράδειγμα τα οφέλη που θα μπορούσε να έχει η ναυτική σύζευξη της Ελλάδας με τις δύο αυτές χώρες όπως και τις τεράστιες δυνατότητες που δημιουργεί για την Ευρώπη ολόκληρη η σύζευξη της Αποκλειστικής Οικονομικής  Ζώνης της Ελλάδας με την αντίστοιχη ΑΟΖ της Κύπρου προς Ανατολάς και της Μάλτας προς την Ελλάδα.

Ο κ. Σαμαράς έκανε ειδική μνεία και στους ενεργειακούς πόρους που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, οι οποίοι, όπως είπε, βρίσκονται κυρίως στη δικαιοδοσία των ευρωπαϊκών κρατών, και μπορούν να διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, η οποία θα πρέπει να τους αξιοποιήσει.  Όσον αφορά, δε, στην ανακήρυξη και οριοθέτηση ΑΟΖ σημείωσε ότι είναι δικαιοδοσία των εθνικών κρατών αλλά η ΕΕ μπορεί να ενθαρρύνει, να στηρίξει και να διευκολύνει τα κράτη-μέλη της ώστε η διαδικασία να γίνει ταχύτερα και με ασφάλεια.
http://sigmalive.com/news/greece/41073