19 Απριλίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ 2012 Επικριτικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία

Επικριτικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία Επικριτικό είναι το τελικό κείμενο του ψηφίσματος της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) όσον αφορά στην Έκθεση Προόδου της Τουρκίας για το 2012,το οποίο εγκρίθηκε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία.

Το τελικό κείμενο του ψηφίσματος είναι για ακόμη μια φορά επικριτικό όσον αφορά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, ενώ οι ευρωβουλευτές καλούν την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει ουσιαστικές δράσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στη χώρα.

Η Ολομέλεις ζήτησε, επίσης, την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το δικαστικό σύστημα, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις εσωτερικές υποθέσεις, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και μπορεί να οδηγήσουν σε μια διευθέτηση όσον αφορά το κουρδικό ζήτημα.

Ζητείται αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο
Παράλληλα με το Ψήφισμα ζητείται αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα, επιστροφή της κλειστής πόλης των Βαρωσίων, διακοπή της ροής του παράνομου εποικισμού στην κατεχόμενη Κύπρο και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας—δηλαδή η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Καυτηριάζεται η απαράδεκτη, όπως χαρακτηρίζεται, τουρκική στάση έναντι της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ και υπογραμμίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης την οποία καλείται η Τουρκία να υπογράψει και υιοθετήσει.

Η εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης, Ολλανδέζα ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ρία Όμεν-Ρουιτέν δήλωσε ότι «Η Τουρκία πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και όλες τις άλλες θεμελιώδεις ελευθερίες σύμφωνα με τις αξίες της ΕΕ».

Η ίδια σημείωσε πως «η ΕΕ πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει την Τουρκία στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Σημαντικές είναι επίσης και οι νέες προσπάθειες για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις».

Αναλυτικότερα στο Ψήφισμα αναφέρεται ότι:
Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος είναι καίριας σημασίας για την εδραίωση της δημοκρατίας στην Τουρκία και για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Χρειάζεται, πάνω σ' αυτό, να αντιμετωπισθεί ο υπερβολικά ευρύς ορισμός των ποινικών αδικημάτων, και ιδίως αυτών που αφορούν τις τρομοκρατικές ενέργειες, καθώς και τα υπερβολικά μεγάλα χρονικά διαστήματα προφυλάκισης, ενώ χρειάζεται να υπάρξει και οριοθέτηση του ρόλου των ειδικών δικαστηρίων στην πράξη.

Προκειμένου να επιταχυνθεί η μεταρρυθμιστική διαδικασία, με το Ψήφισμα ζητείται από το Συμβούλιο να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το δικαστικό τομέα και τα θεμελιώδη δικαιώματα (κεφάλαιο 23) και τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια (κεφάλαιο 24).

Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία χαιρετίζονται οι προσπάθειες της Τουρκίας να καταπολεμήσει τα «εγκλήματα τιμής», την ενδοοικογενειακή βία και το φαινόμενο των αναγκαστικών γάμων και των ανήλικων νυφών, εκφράζονται όμως ανησυχίες για το ότι η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να υφίσταται σε μεγάλο βαθμό.

Για το Κουρδικό ζήτημα χαιρετίζεται ο άμεσος πολιτικός διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον πρώην ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, και υποστηρίζεται πως αυτή η εξέλιξη μπορεί να ανοίξει την προοπτική μίας ιστορικής συμφωνίας που θα οδηγήσει στην επίλυση του κουρδικού ζητήματος με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο.
Στο Ψήφισμα οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους που η Τουρκία «έχασε μία σημαντική ευκαιρία να ξεκινήσει μία διαδικασία δέσμευσης και εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κύπρο» κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου.

Για το θέμα της Συρίας οι ευρωβουλευτές εξαίρουν την Τουρκία για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων από τη Συρία, όμως επιμένουν πως η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει να αναπτύξουν ένα κοινό στρατηγικό όραμα που θα επιτρέψει να δοθεί ένα τέλος στην κρίση στη Συρία. Επίσης, υποστηρίζουν πως η Τουρκία θα πρέπει να αναπτύξει την εξωτερική της πολιτική σε στενότερο διάλογο και σε συνεννόηση με την ΕΕ.
Απερρίφθη τροπολογία για απευθείας εμπόριο με τους Τουρκοκυπρίους
Παράλληλα, στην Ολομέλεια του ΕΚ απερρίφθησαν, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών των Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών, μια σειρά τροπολογιών από την ομάδα των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, οι οποίες ζητούσαν την αποστολή Τουρκοκύπριων παρατηρητών στο ΕΚ.
Επιπλέον, απερρίφθη για μια ακόμη φορά σχετική τροπολογία της ομάδας των Πρασίνων που επανέφερε το θέμα του απευθείας εμπορίου με τους Τουρκοκυπρίους.

Ακόμη ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος ήταν και η υπερψήφιση της τροπολογίας της επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ για την ρητή καταδίκη της Τουρκίας στο θέμα των συνεχών παραβιάσεων ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Στην παρέμβασή της η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κα. Μαριέττα Γιαννάκου επεσήμανε ότι, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε άλλους τομείς, η Τουρκία εξακολουθεί σε πολιτικό επίπεδο να μην παρουσιάζει καμία ουσιαστική πρόοδο.
«Η Τουρκία αρνείται την αποδοχή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, συνεχίζει να διατηρεί στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο, να μην αναγνωρίζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και να μην αποδέχεται το Δικαστήριο της Χάγης. Η ΕΕ δεν μπορεί να συναλλάσσεται με μια χώρα που λέει ότι δεν την αναγνωρίζει ολόκληρη. Είδαμε τι έγινε στην Κυπριακή Προεδρία. Δεν μπορεί να παριστάνουμε τους αδαείς και τους αφελείς περιμένοντας ότι θα διορθωθούν αυτά με τον χρόνο. Αυτά διορθώνονται μόνον υπό πραγματική πίεση», δήλωσε.

Όσον αφορά στην έκθεση Προόδου 2012 για την Σερβία, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν το τελικό κείμενο της έκθεσης, η οποία αναγνωρίζει την πρόοδο που μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί και ενθαρρύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που γίνονται στη χώρα.

Καθοριστικό σημείο για την υπερψήφιση από πλευράς των ευρωβουλευτών της ΝΔ του τελικού ψηφίσματος, υπήρξε η υιοθέτηση της τροπολογίας της κ. Γιαννάκου και άλλων ελλήνων ευρωβουλευτών, η οποία διόρθωνε τον όρο «Μακεδονία» ο οποίος είχε περάσει στο αρχικό κείμενο, επαναφέροντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία των Σκοπίων.
http://www.ethnos.gr/