02 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΩΔΥΝΗ ΣΤΡΟΦΗ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΗΞΕΙΣ ΑΦΗΞΕΙΣ Αλέξης... Λαφαζάνης

Του Ηλία Μπενέκου
Αλέξης... Λαφαζάνης
Στροφή στα ... αριστερά επιχειρεί η Κουμουνδούρου κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, με μία προσπάθεια απολογισμού - καθησυχασμού του εσωκομματικού ακροατηρίου και πολλές υπαναχωρήσεις σε σχέση με τις θέσεις που διατυπώθηκαν κατά τις διεθνείς επαφές του Αλέξη Τσίπρα.
Δείχνοντας να υιοθετεί θέσεις και απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας, στο εισηγητικό σημείωμα προς την Κ.Ε., επαναφέρει προεκλογικά συνθήματα, «επαναστατικές» κορόνες περί κλιμάκωσης των λαϊκών αγώνων και αμφίσημες τοποθετήσεις για το ευρώ, επανακαθορίζοντας αρχές και προτεραιότητες στην πορεία του κόμματος προς το ιδρυτικό συνέδριο.

Ειδικότερα, στο κείμενο της εισήγησης, που φέρει τη «σφραγίδα» της ηγεσίας , τίθενται ως προϋποθέσεις «για να σταματήσει η καταστροφή», η ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων στη Βουλή, καθώς και η επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων. «Όπως ήθελε να συμπυκνώσει το σύνθημα που χρησιμοποιήσαμε ''καμία θυσία για το ευρώ'' απόλυτη προτεραιότητα για μας είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής», αναφέρεται χαρακτηριστικά, εγείροντας εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο μία τέτοια θέση συνάδει με την προ ημερών αποσαφήνιση του κ. Τσίπρα ότι το εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ.

Αλέξης... Λαφαζάνης
Αυτοκριτική
Με σαφείς δόσεις αυτοκριτικής για τις επιλογές του τελευταίου διαστήματος, αλλά και εμφανή την προσπάθεια να «δικαιολογηθούν» τα ανοίγματα προς Ευρώπη και Αμερική ξεκαθαρίζεται πως «σαφώς δεν περιμένουμε λύσεις από τα κέντρα του νεοφιλελευθερισμού αλλά είναι προ δικό μας όφελος να γνωρίζουμε και να αξιοποιούμε ρωγμές». «Η Αριστερά, και ιδιαίτερα μια κυβέρνηση της Αριστεράς, πρέπει να αξιοποιεί προς όφελος δικό της και της κοινωνίας τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις που δημιουργεί η κρίση, τις ρωγμές δηλαδή στο σύστημα κυριαρχίας, κατανοώντας, χωρίς να υποτάσσεται -το αντίθετο- ότι κάνει πολιτική σε ένα διεθνές εχθρικό νεοφιλελεύθερο περιβάλλον», τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ ο απολογισμός συνοδεύεται και από τη διαπίστωση ότι «οι διεθνείς επαφές ήταν ανεπαρκώς προετοιμασμένες». «Εκτίμησή μας είναι πως ενώ το αποτέλεσμα είναι θετικό, εσωτερικά αλλά και μέσα στις οργανώσεις, δεν αναδείξαμε επαρκώς τη σημασία τους και τα στρατηγικά ζητήματα των διεθνών σχέσεων», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Η αυτοκριτική επεκτείνεται μάλιστα και στο γενικότερο επικοινωνιακό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας παράλληλα, να θέσει όρους και... όρια για τη διαχείριση της κατάστασης εφεξής. «Επικοινωνιακά δεν ήταν λίγες οι φορές που αμυνόμαστε, αν και έχουμε ισχυρά χαρτιά επίθεσης. Δεν αποφύγαμε, παρά τις προσπάθειες, εκφωνήσεις που έδιναν την ευκαιρία στον αντίπαλο να στοχοποιήσει καταρχήν πρόσωπα αλλά στην ουσία το χώρο», παραδέχεται η Κουμουνδούρου, ενώ ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι «το Γραφείο Τύπου είναι αυτό που συντονίζει και αξιοποιεί τις παρεμβάσεις τόσο του προέδρου όσο και όλων των στελεχών του Κόμματος» βάζοντας μάλιστα ως ανώτατο όριο τις δύο εμφανίσεις εβδομαδιαίως για τα στελέχη του κόμματος και την εκ των προτέρων συνεννόηση!

Συνέδριο
Θέτοντας ως χρονικό ορίζοντα το ιδρυτικό συνέδριο να γίνει πριν από το Καλοκαίρι και οι επιτροπές Θέσεων και Καταστατικού που θα συγκροτηθούν να ολοκληρώσουν το έργο τους έως τις 20 Μάρτη, προκειμένου να δοθεί απάντηση και σε όσους θα επιχειρήσουν μέσω και των αποφάσεων της Κ.Ε. να επανακαθορίσουν προτεραιότητες βάζοντας σε πρώτο πλάνο τους κοινωνικούς αγώνες, την πολιτική και συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλειάς, τον ανένδοτο απέναντι στο Μνημόνιο και τη διαμόρφωση συμμαχιών με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς.
Υπό το φως του «επανακαθορισμού» της Κουμουνδούρου, η συνεδρίαση της ΚΕ και οι αποφάσεις για το σχέδιο πολιτικής δράσης του κόμματος, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, ενώ μένει να φανεί πώς ακριβώς αυτές θα γίνουν δεκτές -κυρίως- από το εκλογικό σώμα που καλείται για ακόμη μια φορά να καταλάβει το μήνυμα που εκπέμπεται από την αξιωματική αντιπολίτευση.