02 Φεβρουαρίου 2013

Σωστά καταργούν το φαύλο καθεστώς σε ΑΕΙ και ΤΕΙ – Ο Σύριζα γιατί αντιδρά;


Το σχέδιο «Αθηνά», με το οποίο ο Κ. Αρβανιτόπουλος κι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιχειρούν να βάλουν τάξη στον κυκεώνα, που είχε προκληθεί στον χώρο της Ανώτατης Παιδείας με την πληθώρα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, είναι αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επί σειράν δεκαετιών τα κόμματα που κυβέρνησαν την Ελλάδα, στην προ Μνημονίου εποχή, είχαν δημιουργήσει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο για να εξυπηρετηθούν στενά κομματικές σκοπιμότητες αλλά και για να ενισχυθεί δήθεν η τοπική κατανάλωση, ιδρύονταν απίστευτα Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ ανά την Ελλάδα, χωρίς να υπηρετούν πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες, χωρίς ουσιαστικό εκπαιδευτικό περιεχόμενο, χωρίς να εξυπηρετούνται πραγματικές μαθησιακές ανάγκες των νέων ανθρώπων, που κατέληγαν μεν πτυχιούχοι αλλά χωρίς περιεχόμενο.

Στην ουσία άνεργοι, και συχνά αμόρφωτοι, πτυχιούχοι, που η μόνη τους ελπίδα ήταν να διοριστούν στο Δημόσιο. Ενισχύοντας, έτσι, τις πελατειακές σχέσεις των κομμάτων, που αποτελούν και μια από τις σημαντικότερες, αν όχι την σημαντικότερη αιτία, που η Ελλάδα έχει φθάσει στα σημερινά χάλια.
Σήμερα, τα ίδια κόμματα, που είχαν κυβερνήσει τη χώρα από το 1974 κι έπειτα, συνεργάζονται για να στηρίξουν την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Όμως, οι εποχές έχουν άρδην αλλάξει. Οι πελατειακές σχέσεις, το ρουσφέτι κι η φαυλότητα μοιραία υποχωρούν, διότι δεν υπάρχουν τα εύκολα, από δανεικά κυρίως, χρήματα που επί δεκαετίες διαχειρίζονταν οι κρατούντες.

Κατά συνέπεια στη σημερινή εποχή της μεγάλης λιτότητας, οι κυβερνώντες είναι υποχρεωμένοι να περιορίσουν δραστικά το κόστος λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Κι η συνένωση ή κατάργηση Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, που επιχειρείται με το σχέδιο «Αθηνά» ακριβώς αυτό τον στόχο επιτελεί.
Είναι τουλάχιστον κωμικοτραγικό να υπάρχουν σε πόλεις, όπως το Αργοστόλι ή η Λειβαδιά, Πανεπιστημιακά Τμήματα με λιγότερους από 10 φοιτητές, που στην πραγματικότητα ούτε σπουδάζουν ούτε μορφώνονται, και το κόστος λειτουργίας τους να είναι δυσάνολογο προς το έργο που επιτελούν. Σε ορισμένα Τμήματα (ΤΕΙ κυρίως) έχει παρατηρηθεί, μάλιστα, το φαινόμενο να είναι περισσότεροι οι εργαζόμενοι, σε διοικητικές η βοηθητικές θέσεις, από τους φοιτητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Κατά συνέπεια, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όπως πιστεύουμε ότι αυτή θα έπρεπε σύντομα να είναι κι η στάση του υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά τη συνένωση ή και κατάργηση αρκετών νοσοκομείων και κέντρων Υγείας της περιφέρειας, που και υπολειτουργούν και δεν παρέχουν, όπως θα έπρεπε, ανάλογη περίθαλψη στους ασθενείς. Είναι προφανές ότι ο πληθωρισμός στα νοσοκομεία και στα κέντρα Υγείας, που έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις τα τελευταία 30 χρόνια, δεν υπηρετεί τις ανάγκες των ασθενών αλλά περισσότερο τα συμφέροντα συντεχνιών η και προμηθευτών.

Υπό τις συνθήκες αυτές προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η αντιπολίτευση, κι ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ, που αυτοαποκαλείται ριζοσπαστικό κόμμα, αρνούνται να δεχτούν τη συνένωση ή κατάργηση των Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ με το σχέδιο «Αθηνά». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να επικρίνει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για τη δημιουργία όλων αυτών των άχρηστων και πολυδάπανων ΤΕΙ και Πανεπιστημίων όταν τα ίδρυαν τα προηγούμενα χρόνια. Κι όχι να επιμένει στην ουσιαστικά εικονική λειτουργία της, που και την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνει και υποβαθμίζει την παρεχόμενη Ανώτατη Παιδεία.