02 Φεβρουαρίου 2013

Πολιτικό κίνητρο πίσω από τις δολοφονίες του Παρισιού;

Σύμφωνα με τον Abdullah Öcalan, φυλακισμένο αρχηγό του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), η δολοφονία των τριών γυναικών στο Κουρδικό Πολιτιστικό Κέντρο του Παρισιού - μία εκ των οποίων ίδρυσε από κοινού με τον Abdullah Öcalan την οργάνωση – είναι πιθανό να αποτελεί «μήνυμα» προς τον ίδιο από όσους δεν επιθυμούν τη συνέχιση των συζητήσεων με την τουρκική κυβέρνηση.

Η τουρκική κυβέρνηση, ωστόσο, δεν είναι σίγουρη για το εάν πρόκειται για ένα συνηθισμένο έγκλημα ή ένα έγκλημα με πολιτικό κίνητρο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι τουρκικές αρχές έχουν κάνει τα πάντα για να βοηθήσουν τη γαλλική αστυνομία στις έρευνες και κυρίως στην εξέταση της σχέσης του μοναδικού υπόπτου, Ömer Güney, υποστηρικτή του ΡΚΚ, με την Τουρκία.

Η Γαλλία, από την πλευρά της, προσπαθεί να εξιχνιάσει το έγκλημα το συντομότερο δυνατό, ώστε να πάψει να αποτελεί το επίκεντρο της προσοχής. Γι’ αυτό το λόγο, διεξάγει εκτενέστατη και λεπτομερέστατη έρευνα ώστε να φτάσει στους ενόχους, μιας και ο Ömer Güney δεν έχει ομολογήσει ότι διέπραξε το έγκλημα.
Σύμφωνα με γαλλική ανάλυση, υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια. Το πιθανότερο από αυτά αφορά σε σύγκρουση σχετικά με την διαχείριση χρημάτων στο εσωτερικό του ΡΚΚ, το οποίο διαθέτει ένα προϋπολογισμό ύψους 10 δις. ευρώ μόνο στην Ευρώπη. Το δεύτερο αφορά σε ερωτικό έγκλημα, ενώ το τρίτο και πιο απίθανο, είναι αυτό της εμπλοκής κάποιας κρατικής μυστικής υπηρεσίας η οποία βρίσκεται πίσω από τους φόνους, χωρίς όμως να αποκλείεται και η περίπτωση πλεκτάνης από κάποια εγκληματική ή πολιτικά υποκινούμενη οργάνωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, είναι απίθανο να κρύβεται κάποια μυστική υπηρεσία πίσω από τους φόνους, καθώς αυτοί διεπράχθησαν «με πολύ ερασιτεχνικό τρόπο και ο Güney φαίνεται ιδιαίτερα ανισόρροπος». Την ίδια στιγμή, εξετάζεται και το ενδεχόμενο της σύνδεσης των δολοφονιών του Παρισιού με τη δολοφονία στην Μόσχα, ενός κουρδικής καταγωγής Ρώσου μαφιόζου, Aslan Usyanov, ο οποίος ήταν από τους βασικότερους χρηματοδότες του ΡΚΚ. 

Ακόμα και αν οι δολοφονίες του Παρισιού στόχευαν στη διακοπή των συζητήσεων του ΡΚΚ με την τουρκική κυβέρνηση, σίγουρα απέτυχαν, καθώς όλο τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε τον Τούρκο Πρωθυπουργό Erdogan, να δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει τις συνομιλίες, μέχρι την επίτευξη ειρήνης.


Ομάδα Ειδήσεων e-afipnisi