02 Φεβρουαρίου 2013

Αβραμόπουλος με Νταβούτογλου στο Μόναχο

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών επαφών σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Μόναχο, με αφορμή τη φετινή 49η Διάσκεψη για την Ασφάλεια.
Αναμένεται συνάντηση και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν
Αναμένεται συνάντηση και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν Στον απόηχο της προ ημερών συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ντόχα του Κατάρ, ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα συναντηθεί σήμερα στο περιθώριο της εν λόγω διάσκεψης με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Και αυτό την ώρα που η τουρκική πλευρά έχει θέσει θέμα «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη» στην ατζέντα των διμερών επαφών, ενώ συντηρεί το «casus belli» και τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και εν όψει του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στις 4-5 Μαρτίου που θα διεξαχθεί σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.
Πρόκειται για την πρώτη επαφή με Αμερικανό αξιωματούχο από την ημέρα επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ επίκειται η επίσημη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην «προσωπική» διπλωματία επενδύει στο μεταξύ η Τουρκία, προκειμένου σε μία δύσκολη περίοδο για την τουρκική κυβέρνηση, λόγω εσωτερικών πολιτικών πιέσεων, να φανεί ότι παράγεται έργο, ασχέτως εάν τα αποτελέσματα για την ικανοποίηση της κοινής γνώμης δεν είναι ορατά.

Στο πλαίσιο αυτό τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν επιδοθεί σε ένα «ταξιδιωτικό ράλι», με επισκέψεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό να ενισχύσουν τη θέση της Τουρκίας, αλλά και να πιέσουν για την ικανοποίηση των τουρκικών αιτημάτων.

Προς απόδειξη τούτου, στο Μόναχο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα συνομιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του, Λοράν Φαμπιούς, σε μία κρίσιμη στιγμή, καθώς η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ κάνει στροφή στη μέχρι σήμερα πολιτική της, προσφέροντας στήριξη στην Αγκυρα αναφορικά με την προοπτική ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο Βελιγράδι βρέθηκε χθες ο Αχμέτ Νταβουτόγλου ως ένδειξη στήριξης στην κυβέρνηση της Σερβίας, μία επίσκεψη που ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς, θα ανταποδώσει μέσα στην εβδομάδα.

Την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία θα επισκεφθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές της εβδομάδας, και την Αίγυπτο μέσα στις επομένες ημέρες θα επισκεφθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.