02 Φεβρουαρίου 2013

Διαψεύδουν δημοσιεύματα, όχι και τις πληροφορίες

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2012/2/turkey3737.jpg
Πεδίο παιχνιδιού εντυπώσεων και παραπληροφόρησης είναι από την πρώτη στιγμή η διαδικασία του διαλόγου της Αγκυρας με το ΡΚΚ, πράγμα που επιβεβαιώθηκε χτες με ανακοίνωση της οργάνωσης «Ενωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν» (KCK), που χαρακτήριζε αβάσιμα τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου τις τελευταίες μέρες για αποχώρηση ανταρτών του ΡΚΚ από την Τουρκία, αφού παραδώσουν τα όπλα τους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η ανακοίνωση παρουσιάστηκε ως ανακοίνωση του ΡΚΚ από τα διεθνή πρακτορεία, πράγμα περίεργο, αφού είναι σε εξέλιξη ο σχετικός διάλογος της οργάνωσης με την Αγκυρα. Η οργάνωση KCK είναι συνομοσπονδία στην οποία μετέχουν πολλοί φορείς του κουρδικού χώρου στην Τουρκία. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι δεν υπάρχει διάλογος μεταξύ της Αγκυρας και του KCK, πράγμα που είναι αυτονόητο. Επίσης, δεν υπάρχει ευθέως διάψευση της προοπτικής τής αποχώρησης. Απλώς χαρακτηρίζονται αβάσιμα τα δημοσιεύματα. Σημειώνεται μάλιστα ότι το KCK δηλώνει ότι στηρίζει το διάλογο του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Απλώς σημειώνεται ότι «θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες», έτσι ώστε να υπάρχει επαφή μεταξύ του Οτζαλάν και του KCK.

Τα τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν εδώ και μέρες λόγο για σταδιακή αποχώρηση. Η εφημερίδα «Σαμπάχ» χτες έγραφε ότι στις 21 Μαρτίου θα ξεκινήσει η διαδικασία, ενώ πριν από λίγες μέρες η «Χουριέτ» είχε γράψει ότι στις αρχές Ιουνίου θα αποχωρήσουν οι πρώτοι εκατό αντάρτες, σε ένδειξη καλών προθέσεων.

Η προοπτική θα είναι επίπονη, και όλα δείχνουν ότι υπάρχει πληθώρα πρωταγωνιστών (ΜΙΤ, τουρκική κυβέρνηση, Οτζαλάν, ηγεσία του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ και στην Ευρώπη, KCK, φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας), οι οποίοι στην πορεία θα θέλουν να είναι μέρος της «επιτυχίας» ή μέρος αυτών που θα καταγγείλουν την πιθανή «αποτυχία».