26 Φεβρουαρίου 2013

Η μάχη της ενέργειας

http://www.euro2day.gr/dm_pictures/depa01.jpg του Μιχάλη ΚαϊταντζίδηΤο χοντρό παιχνίδι γεωπολιτικής για την εκμετάλλευση και τη μεταφορά των υδρογονανθράκων από την Κασπία και την ανατολική Μεσόγειο ξετυλίχτηκε στο συνέδριο Athens Energy Forum 2013, καθώς παρουσιάστηκαν οι κύριες επιδιώξεις όσων ευνοούν τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τους σχετικούς σχεδιασμούς.
Στο παιχνίδι αυτό εντάσσονται τα νέα ευρήματα φυσικού αερίου στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, τα σχέδια μεταφοράς του προς την Ευρώπη, τα σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη μέσω αγωγών, οι επικείμενες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις ελληνικές θαλάσσιες περιοχές, αλλά και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.
Οι άμεσα εμπλεκόμενοι που έχουν λόγο, εκτός από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, είναι το Αζερμπαϊτζαν, με την κρατική εταιρεία Socar, η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Ε.Ε.
Στο συνέδριο, που διοργανώνει η International Herald Tribune, τις παραπάνω δυνάμεις εκπροσώπησαν άμεσα ή έμμεσα πολιτικοί, διπλωμάτες και τεχνοκράτες, που περιέγραψαν την οπτική τους και τις προτεινόμενες λύσεις. Άλλες από αυτές συμπλέουν με τα ελληνικά συμφέροντα και άλλες αντιτίθενται σε αυτά. 


Ισραήλ - Αζερμπαϊτζάν Από την πλευρά του Ισραήλ, ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα Arye Mekel εξέφρασε τη θετική διάθεση της χώρας του να συμβάλει ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει σημείο διαμετακόμισης των ενεργειακών πρώτων υλών, αν και όπως είπε χάθηκε πολύτιμος χρόνος καθώς οι δύο χώρες παρά τους δεσμούς που έχουν αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις σχετικά πρόσφατα. Πάντως, ο ίδιος αποκάλυψε ότι οι εταιρείες Noble και Delek που βρήκαν το αέριο στην ΑΟΖ του Ισραήλ θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που θα προκηρύξει η Ελλάδα για τις περιοχές νότια της Κρήτης. Σημείωσε παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι ισραηλινές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για έρευνες και στη Βόρειο Ελλάδα.Από το Αζερμπαϊτζάν, η Gulmira Rzayeva, του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, που ελέγχεται από τον πρόεδρο Aliyef, περιέγραψε το πώς προσεγγίζει η κρατική εταιρεία Socar το θέμα της επιλογής του αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο από τη χώρα της στην Ευρώπη. Όπως είπε, βασική παράμετρος για την επιλογή μεταξύ ΤΑΡ και Nabucco είναι οι τιμές που θα προσφέρουν οι αγορές στα σημεία εξόδου και διέλευσης των δύο αγωγών.Σύμφωνα με την ίδια, σημασία έχει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν να είναι θελκτικό για τους αγοραστές, καθώς κατά τα άλλα και οι δύο υποψήφιοι αγωγοί καλύπτουν τις υπόλοιπες απαιτήσεις. Έτσι βασική παράμετρος που θα εξεταστεί είναι το μεταφορικό κόστος που διαμορφώνει ο καθένας και οι τιμές που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι μελλοντικοί αγοραστές.

Τέλος, εκτεταμένη αναφορά έκανε η κ. Rzayeva για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, καθώς η Socar είναι από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. «Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, όχι μόνο εμπορικά αλλά και στρατηγικά, γιατί μέσω του ελληνικού δικτύου θα προωθήσουμε και άλλα έργα υποδομής, όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός αλλά και άλλα έργα».