23 Φεβρουαρίου 2013

Κρίσιμη εκλογική μάχη την Κυριακή και στα κατεχόμενα, για την ηγεσία του Εθνικού Κόμματος Ενότητας

http://d.aktifhaber.com/news/208698.jpg
Πέρα από τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στην Κύπρο, καθοριστικής σημασίας είναι και η εκλογική αναμέτρηση στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού για την ηγεσία του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος Ενότητας (ΕΚΕ), στην οποία αντίπαλοι είναι ο “πρωθυπουργός” και εκλεκτός της Άγκυρας Ιρσέν Κιουτσούκ και ο Αχμέτ Κιασίφ, ο οποίος υποστηρίζεται από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.Το ΕΚΕ, το μεγάλο κόμμα της δεξιάς, ίδρυσε το 1975 ο Ραούφ Ντενκτάς. Το 1992 διασπάστηκε και την ηγεσία του ανέλαβε ο Ντερβίς Έρογλου, μέχρι το 2010 που αναδείχθηκε ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Στις “βουλευτικές εκλογές” του 2009 το κόμμα ήρθε πρώτο με 44,07%.Ο νέος ηγέτης θα εκλεγεί από το συνέδριο του κόμματος.
Η εκλογή είχε γίνει τον περασμένο Οκτώβριο και ο Κιουτσούκ αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος του κόμματος, εξασφαλίζοντας 704 ψήφους έναντι 690 του Κιασίφ, ο οποίος προσέφυγε στο “δικαστήριο”, γιατί ο Κιουτσούκ δεν είχε συγκεντρώσει 50+1% των ψήφων στο συνέδριο του κόμματος. Η εκλογή της Κυριακής γίνεται μετά την απόφαση του “δικαστηρίου”, η οποία δικαίωσε τον Κιασίφ.

Η εξέλιξη έχει ανησυχήσει την Άγκυρα, η οποία θέλει να επικρατήσει ο εκλεκτός της. Η εφημερίδα “Αφρίκα” αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάι κάλεσε σύσκεψη στην Άγκυρα με θέμα το ενδεχόμενο μη εκλογής του Ιρσέν Κιουτσιούκ στην προεδρία του ΕΚΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα συζητήθηκε το ενδεχόμενο εκλογής του Αχμέτ Κασίφ, κάτι που θα οδηγήσει σε πρόωρες “βουλευτικές εκλογές”.

Είναι φανερό ότι η Άγκυρα δεν ευνοεί τον Έρογλου, γιατί τον θεωρεί άνθρωπο του στρατού, δεν κάνει ό,τι του λέει στο Κυπριακό και φαίνεται να αντιδρά στη δημιουργία πολλών τζαμιών στα κατεχόμενα.

Ο γνωστός Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας “Αφρίκα” Σενέρ Λεβέντ γράφει στην τακτική στήλη του στην εφημερίδα “Πολίτης” ότι δεν θα εκπλαγεί «αν συλλάβουν τον Έρογλου ως οπαδό της Ερκγένεγκον» και σημειώνει: Αν κερδίσει ο Κιασίφ, θα έχει κερδίσει ο Έρογλου και θα πληγεί βαθιά η πολιτική της Άγκυρας στην Κύπρο».Εξάλλου, σήμερα, η τουρκική εφημερίδα “Σαμπάχ”, η οποία διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση, εξαπέλυσε μετωπική επίθεση κατά του Ντερβίς Έρογλου, χαρακτηρίζοντάς τον «άνθρωπο του σκότους και του τουρκικού βαθύ κράτους».Στα τέλη της περασμένης βδομάδας, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι επισκέφθηκε τα κατεχόμενα μαζί με τον υπουργό Συγκοινωνιών της Τουρκίας Μπίναλι Γιλντιρίμ. Μεταξύ των στόχων της καθόδου τους ήταν η αξιολόγηση της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος και η συμμετοχή σε εγκαίνια τεσσάρων νέων οδικών αρτηριών.

Ωστόσο, κύριος στόχος τους ήταν η στήριξη του Κιουτσιούκ, ενώ δεν συναντήθηκαν με τον Ντερβίς Έρογλου. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος σημείωσε με έμφαση ότι εάν δοκιμάσει κάποιος να αλλάξει τον Κιουτιουκ, τότε η οικονομική σταθερότητα θα επηρεαστεί αρνητικά και υπογράμμισε ότι «ούτε η Τουρκία δε θα άντεχε κάτι τέτοιο».Η επίσκεψη των αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τουρκολόγος Νίκος Μούδουρος -πτυχιούχος του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, συνεργάτης του Προέδρου Χριστόφια για τουρκικά και τουρκοκυπριακά θέματα- και την αντίληψή τους για τους “εσωτερικούς φορείς” υλοποίησης του μετασχηματισμού που δρομολογείται, πέραν από το πολιτικό σύστημα.

Οι αποστολές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κύπρο συμπεριλαμβάνουν, σημειώνει ο κ. Μουδουρός, με σταθερό πλέον τρόπο τις ανοιχτές επαφές στην ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου, μια περιοχή συντριπτικής παρουσίας τουρκικού πληθυσμού. Αυτή η τάση επαναλήφθηκε και με την τελευταία επίσκεψη των Αταλάι και Γιλντιρίμ.

Η σημαντικότητα αυτών των δραστηριοτήτων, παρατηρεί, δεν περιορίζεται μόνο στη στήριξη που επιδίωξαν να πάρουν από τους Τούρκους κάτοικους της περιοχής προς τον Κιουτσιούκ. Η καθοριστική διάσταση, εκτιμά ο κ. Μούδουρος, αναδεικνύει ότι αυτός ο πληθυσμός αποτελεί μέρος, πρωταγωνιστικό μάλιστα, του μετασχηματισμού και υπενθυμίζει τη στρατηγική διάσταση που έθεσε ο πρωθυπουργός Ερντογάν κατά την επίσκεψη του το καλοκαίρι του 2011 σε συλλαλητήριο στην Αμμόχωστο, όταν απευθυνόμενος στο πλήθος σημείωσε: «Εσείς είσαστε οι συνομιλητές μας στη βόρεια Κύπρο».

Με αφορμή και την ιδιωτικοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου (Ερτζιάν), ο κ. Μούδουρος λέει ότι «είναι ίσως ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της διαδικασίας αντικατάστασης του παλαιού καθεστώτος πραγμάτων, που επικράτησε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα μετά την εισβολή του 1974, με ένα νέο καθεστώς, αυτή τη φορά υπό την κυριαρχία του τουρκικού πολιτικού Ισλάμ».

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ