31 Ιανουαρίου 2013

Τουρκικές έρευνες στην Κύπρο Δοκιμάζουν το νέο σκάφος που απέκτησε η ΤΡΑΟ, που βρίσκεται εν πλω

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η Τουρκική πλευρά συντηρεί την πρότασή της για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου ενώ εξαπολύει νέες απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας με φόντο την αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, η Κρατική Εταιρεία Πετρελαίων της Τουρκίας, ΤΡΑΟ, «δοκιμάζει» το νέο ερευνητικό σκάφος που έχει αποκτήσει, θέλοντας να προκαλέσει τις αντοχές της Αθήνας, η οποία έχει εξαγγείλει την πρόθεσή της να ανακηρύξει ΑΟΖ. Ταυτόχρονα η Άγκυρα διά του κατοχικού καθεστώτος έχει ανακοινώσει τη διεξαγωγή ερευνών στην περιοχή της Κύπρου.
Με αφορμή την απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιας Επιτήρησης, με στόχο την αυξημένη επιτήρηση στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου (χθεσινός Πολίτης), η τουρκική πλευρά αντέδρασε.

Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, έσπευσε χθες να αναφέρει πως μια τέτοια εξέλιξη θα κλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημείωσε δε με νόημα πως η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν θα είναι αρκετά ισχυρή για να προστατέψει τον εαυτό της εάν γίνει οποιαδήποτε ενέργεια που θα σφετεριστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και της ‘’ΤΔΒΚ’’». Περαιτέρω ανέφερε πως η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» θα δώσουν την απαραίτητη απάντηση σε οποιεσδήποτε ενέργειες που θα σφετεριστούν τα δικαιώματά τους. Επανέλαβε δε πως ο ίδιος έχει καταθέσει πρόταση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, υποδεικνύοντας πως θα μπορούσαν να πωλήσουν αέριο στην Ευρώπη. Την πρόταση αυτή, όπως εξήγησε, θα τη συζητήσει με τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού οικονομίας και ενέργειας του ψευδοκράτους, Σουνάτ Ατούν. Ο κατοχικός αξιωματούχος ανέφερε πως θεωρεί περιττή τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιας επιτήρησης. Αναφέρθηκε παράλληλα και στις έρευνες που σχεδιάζει η τουρκική πλευρά. Οι εργασίες της Τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου (ΤΡΑΟ), ανέφερε, πραγματοποιήθηκαν με πολύ σχολαστικότητα, υπήρξε αποτέλεσμα και στο επικείμενο διάστημα θα υπάρξει φως και από τις γεωτρήσεις στην ξηρά, αλλά και τις σεισμικές έρευνες στη θάλασσα. Ο Ατούν ανακοίνωσε ότι το νέο πλοίο με μηχανισμό τρισδιάστατων σεισμογραφικών ερευνών της ΤΡΑΟ θα προβεί σε πιο εκτεταμένες έρευνες το επόμενο διάστημα γύρω από την Κύπρο.

Το σκάφος κόστισε συνολικά 130 εκατ. δολάρια και θα ονομαστεί «Βarbaros Ηayrettin Ρa?a» (Πασάς Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα), από τον γνωστό ναύαρχο του στόλου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.