31 Ιανουαρίου 2013

Πόλεμος μέσα στον πόλεμο

ΣΥΡΙΑ Την ώρα που μαίνονται οι μάχες αντιπολίτευσης – κυβερνητικών δυνάμεων, σουνίτες αντάρτες, πιθανώς με τουρκική βοήθεια, επιτίθενται σε Κούρδους μαχητές
 Του Νικόλα Ζηργάνου
 Ενας πόλεμος μέσα στον πόλεμο διεξάγεται σιωπηρά στη Συρία, όπου, παράλληλα με τις μάχες που δίνει η ένοπλη αντιπολίτευση κατά του καθεστώτος, σουνίτες εξτρεμιστές πραγματοποιούν επιθέσεις κατά κουρδικών περιοχών στη Βόρειο Συρία.

Για τρίτη εβδομάδα συνεχίστηκε με αυξανόμενη ένταση η επίθεση που πραγματοποιούν πολιτοφύλακες της ισλαμικής οργάνωσης Αλ Νούρσα (την οποία έχουν κατατάξει οι Αμερικανοί στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων) κατά της μεικτής παραμεθόριας πόλης Ρας αλ Αΐν (η βυζαντινή Θεοδοσιούπολη) και της γειτονικής κουρδικής πόλης Σερεκάνιγιε, τις οποίες υπερασπίζονται ένοπλοι της κουρδικής οργάνωσης «Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα» (PYD). Οι Κούρδοι μαχητές, οι οποίοι είναι στενά συνδεδεμένοι με το ΡΚΚ, κατήγγειλαν χθες ότι η Τουρκία επέτρεψε σε δύο χιλιάδες σουνίτες εξτρεμιστές να περάσουν τα τουρκικά σύνορα και να χτυπήσουν τις κουρδικές δυνάμεις. Οι ισλαμιστές έφεραν βαριά όπλα καθώς και τρία τανκς (!) με τα οποία βομβάρδισαν τις θέσεις των ανταρτών. Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί πάνω από 100 μαχητές, ενώ έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άμαχοι. Εκατοντάδες οικογένειες εγκατέλειψαν την περιοχή φοβούμενες την επέκταση των συγκρούσεων και πολλοί Κούρδοι καταγγέλλουν πως, όταν περνούν τα σύνορα και προσπαθούν να εγκατασταθούν σε προσφυγικά στρατόπεδα, δεν γίνονται δεκτοί από τις τουρκικές αρχές.

Μίνι εμφύλιος μεταξύ σουνιτών και Κούρδων διεξάγεται σε πολλά μικρά μέτωπα κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων, όπου οι ισλαμιστές προσπαθούν να προωθηθούν για να ελέγξουν τα κουρδικά εδάφη της Συρίας (Δυτικό Κουρδιστάν). Δεκάδες ήταν και τα θύματα ανάλογης σύγκρουσης τον Νοέμβριο μέσα στο Χαλέπι, όπου οι σουνίτες κατέλαβαν έπειτα από μάχες μιας εβδομάδας την κουρδική συνοικία Ασραφίγια. Ενδεικτικό της άγριας αντιπαράθεσης ήταν ότι οι αντάρτες της Αλ Νούρσα συνέλαβαν και εκτέλεσαν τον Κούρδο τοπικό ηγέτη.

Η επιθετικότητα των σουνιτών εξτρεμιστών κατά των Σύρων Κούρδων υποβοηθείται, αν δεν υποκινείται, από την Τουρκία, καθώς η Αγκυρα προσπαθεί με κάθε μέσο να αποτρέψει τους Κούρδους της Συρίας να κερδίσουν την αυτονομία τους και να δημιουργήσουν ένα κρατικό μόρφωμα παρόμοιο με εκείνο του ιρακινού Κουρδιστάν. Με την απαρχή της συριακής εξέγερσης κατά του καθεστώτος Ασαντ, ο συριακός στρατός αποσύρθηκε από τις κουρδικές περιοχές στις οποίες ζουν σχεδόν δύο εκατομμύρια Κούρδοι. Τον έλεγχο του δυτικού Κουρδιστάν ανέλαβαν λαϊκές κουρδικές πολιτοφυλακές και οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Κούρδων διακήρυξαν την αυτονομία τους. Από την πρώτη στιγμή, η κατά βάση σουνιτική αντιπολίτευση που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε ότι δεν θα κάνει δεκτή την αυτονομία των κουρδικών περιοχών, ενώ κατηγορηματική ήταν και η Αγκυρα που διεμήνυσε ότι μια τέτοια εξέλιξη «δεν θα γίνει ανεκτή και η Τουρκία θα την αποτρέψει με κάθε μέσο».

Το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο (KNC), οργάνωση-«ομπρέλα» που συγκεντρώνει το σύνολο των κουρδικών πολιτικών οργανώσεων της Συρίας, έκανε έκκληση στην «Εθνική Συμμαχία για τη Συρία», οργάνωση-«ομπρέλα» της συριακής αντιπολίτευσης, να σταματήσει την επίθεση κατά των Κούρδων και κατήγγειλε ότι «αυτές οι άνανδρες εγκληματικές επιθέσεις υπονομεύουν τον κοινό αγώνα για την ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ και τους στόχους της συριακής εξέγερσης». Το KNC κατηγόρησε επίσης την Τουρκία ότι αναμειγνύεται ευθέως στις συριακές υποθέσεις. Πριν από μία εβδομάδα, το κουρδικό κόμμα της Τουρκίας (BDP) κατηγόρησε τις τουρικές αρχές ότι «οργανώνουν συμμορίες, τις προμηθεύουν με όπλα και τις διευκολύνουν να περάσουν τα σύνορα για να επιτεθούν σε κουρδικές περιοχές».

………………………………………………………………………………………………………………………………… 

Ομαδικές εκτελέσεις στο Χαλέπι 

Τουλάχιστον 80 πτώματα ανδρών ανακαλύφθηκαν χθες στον ποταμό Κουέικ στην ανταρτοκρατούμενη συνοικία Μπουστάν αλ Κασρ στο Χαλέπι. Τα θύματα ήταν σχεδόν όλοι νεαρής ηλικίας, είχαν δεμένα τα χέρια τους και είχαν δεχτεί σφαίρες από κοντινή απόσταση στο κεφάλι. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστή η ταυτότητα των νεκρών, ούτε και ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή τη μαζική εκτέλεση. Τοπικοί παράγοντες που μίλησαν στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων δήλωσαν ότι κάνουν έρευνες στο ποτάμι και είναι πολύ πιθανόν να ανέβει κι άλλο ο αριθμός των θυμάτων. Ο ποταμός Κουέικ πηγάζει από τη γειτονική Τουρκία, διασχίζει υπό κυβερνητικό έλεγχο συνοικίες στο Χαλέπι και στη συνέχεια οριοθετεί την υπό σουνιτικό έλεγχο συνοικία Μπουστάν αλ Κασρ. Εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού κατηγόρησε την κυβέρνηση Ασαντ γι” αυτή τη φοβερή σφαγή, ενώ η κυβέρνηση κατηγόρησε από την πλευρά της ως υπεύθυνους τους «τρομοκράτες» σουνίτες αντάρτες.