31 Ιανουαρίου 2013

Κόντρα Ρωσίας – Ουκρανίας με φόντο το φυσικό αέριο

http://euractiv.gr/sites/euractiv.gr/files/imagecache/large_800x400/articles_files/pipe.jpg
Ένα τιμολόγιο 7 δισ. δολαρίων, περίπου 5,2 δισ. ευρώ είναι το νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο.Επισήμως η εμπλοκή είναι ανάμεσα στην ρωσική Γκαζπρόμ και την ουκρανική Ναφτογκάζ που παρέλαβε τις έγγραφες απαιτήσεις της πρώτης για αέριο το οποίο δεν ζητήθηκε ποτέ αλλά σύμφωνα με τη ρωσική εκδοχή υπήρχε σχετική ρήτρα «take or pay», δηλαδή «προμηθεύσου ή πλήρωσε» στο συμβόλαιο.Η Ουκρανία αγόρασε 32,9 δισ. κυβικά μέτρα, αν και θα έπρεπε να είχε εισάγει τουλάχιστον 42 δισ. κυβικά μέτρα.«Η Ουκρανία πλήρωσε εξ ολοκλήρου για το αέριο που έχει παραλάβει. Για όσα ισχυρίζονται εκείνοι οι δικηγόροι μας το εξετάζουν και θα προβούμε στις δέουσες νομικές ενέργειες» δήλωσε ο Εντουάρντ Σταβίτσκι, Υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας.

Στην πραγματικότητα η Μόσχα έχει θορυβηθεί από την σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στην Ουκρανία και την αγγλο-ολλανδική Shell για την εξόρυξη των κοιτασμάτων σχιστολιθικού φυσικού αερίου.
Όπως εξηγεί στη ανταποκρίτρια του Euronews στην Ουκρανία Ανγκελίνα Καριάκινα ο οικονομικός αναλυτής Βλαντιμίρ Ομελτσένκο η Μόσχα θέλει ν’ αδρανοποιήσει τέτοιες ενέργειες.
«Η ρωσική κυβέρνηση ανησυχεί για το αν η Ουκρανία θα ενταχθεί στην τελωνειακή ένωση, που αποτελεί στρατηγικό στόχο για τη Ρωσία. Να την πείσει να ενταχθεί μες το 2013. Αυτός είναι κι ο βασικός λόγος»,υποστήριξε ο Βλαντιμίρ Ομελτσένκο, αναλυτής του κέντρου μελετών Ραμζουκόφ.

Όπως είναι φυσικό με τη διαμάχη να εξελίσσεται για πολλοστό συνεχόμενο χειμώνα η Ε.Ε
παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, όπως αυτή του 2009, όταν οι κλεισμένες στρόφιγγες για την Ουκρανία , σήμαναν ενεργειακή κρίση και στην Ευρώπη.Ήδη μάλιστα οι Βρυξέλλες ήρθαν σ’ επαφή και με τις δύο πλευρές προκειμένου να διευθετηθεί όσο το δυνατόν ομαλότερα το ζήτημα
http://gr.euronews.com/