31 Ιανουαρίου 2013

Αντιδράσεις στην Τουρκία από απαγόρευση ΕΕ στα ταξίδια χωρίς θεώρηση στην Ελλάδα

Σχετική Ανάρτηση:Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για τις βίζες στην Τουρκία

Με τίτλο «Απαγόρευση ΕΕ στην ελληνοτουρκική φιλία», η εφημερίδα Χαμπερτούρκ γράφει ότι η ΕΕ σταμάτησε τις μονοήμερες διελεύσεις των Τούρκων στην Ελλάδα.Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αθήνα ασκεί πίεση λέγοντας ότι «υπάρχει οικονομική κρίση, δώστε άδεια» και αποτάθηκε και φέτος στην Επιτροπή για τις μονοήμερες διελεύσεις που εφαρμόζονται εδώ και 8 χρόνια αλλά αυτή το απέρριψε με την αιτιολογία της «ασφάλειας». Γράφει δε ότι η Ελλάδα, που ετοιμάζεται για κάποιο άλμα σε αυτό το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής την 1η Φεβρουαρίου, θα ασκήσει λόμπι για την Τουρκία και θα πει ότι δεν έχει αντιμετωπίσει ούτε ένα πρόβλημα ασφάλειας.

Όπως γράφει, με τον τρόπο αυτό 100.000 Τούρκοι μεταβαίνουν στα ελληνικά νησιά χωρίς θεώρηση. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 15 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται δε ότι και η Κροατία, όπου πήγαιναν πολλοί Τούρκοι τουρίστες επειδή δεν υπήρχε θεώρηση, αποφάσισε να εφαρμόζει θεώρηση από την 1η Απριλίου.Ο Πρόεδρος του τουριστικού γραφείου Apextour, Μεχμέτ Μπουγιάν είπε ότι θα πράξουν ανάλογα με τις ειδήσεις από την ΕΕ στο θέμα της θεώρησης και ακόμα δεν έχουν βγάλει διαφημιστικά για τις περιοδείες στην Ελλάδα. «Αντί για αυτές θα ετοιμάσουμε περιοδείες στη Μαύρη Θάλασσα, 4-5 διανυκτερεύσεων χωρίς θεώρηση στη Γεωργία, στην Ουκρανία και στη Ρωσία».
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Τουρκίας (TURSAB), Μπασιαράν Ουλούσοϊ είπε ότι έχουν ξεκινήσει επαφές με τις ελληνικές Αρχές και προσπαθούν να επιλύσουν το θέμα με το ελληνικό ΥΠΕΞ. Σε περίπτωση που προκύψει αντίθετη απόφαση θα κατευθύνουμε τους δικούς μας τουρίστες στις άλλες χώρες που δεν ζητούν θεώρηση, κατέληξε.

http://www.onlycy.com/