31 Ιανουαρίου 2013

Συμβολικές κινήσεις στο Κουρδικό

Κρίσιμα ραντεβού για ειρηνευτικές συνομιλίες και πληροφορίες για τερματισμό της πολυετούς αιματοχυσίας
 Της Μαργαρίτας Βεργολιά
Οι πληροφορίες κατά τι διαφέρουν μεταξύ τους, αλλά το κλίμα που καλλιεργούν είναι σαφώς το ίδιο. Ομάδα 20 μαχητών του PKK, κατά την αποκαλυπτική «Taraf», 100, κατά τη θεσμική «Hürriyet», θα καταθέσουν πριν από την άνοιξη τα όπλα τους, στην επαρχία Τουντσελί της ανατολικής Τουρκίας. Κι από εκεί θα αποσυρθούν στο Βόρειο Ιράκ, σε μια συμβολική κίνηση-προάγγελο της έκβασης των ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξάγονται από τον περασμένο Δεκέμβριο μεταξύ Αγκυρας και ΡΚΚ για τον τερματισμό της πολυετούς αιματοχυσίας.


«Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε επί τάπητος, το PKK θα ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός τον Φεβρουάριο, έπειτα από δημόσια έκκληση τού (φυλακισμένου στο Ιμραλί ηγέτη του) Αμπντουλάχ Οτζαλάν», υποστηρίζει η «Hürriyet». Η αποχώρηση των μαχητών θα ολοκληρωθεί αργότερα -επισημαίνει- μετά το λιώσιμο των πάγων στα ορεινά προπύργιά τους, στη νοτιοανατολική Τουρκία, οπότε θα ανοίξουν οι δίοδοι εξόδου προς τον Νότο…

«Δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση» ήταν η λακωνική απάντηση εκπροσώπου του ΡΚΚ στο πρακτορείο Reuters. Αγνοια επί του θέματος εξέφρασε και ο βουλευτής του κουρδικού κόμματος BDP, Σιριί Σακίκ, μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο AFP. Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο κρίσιμο ραντεβού έχει οριστεί να γίνει σύντομα στην Ερμπίλ του Βόρειου Ιράκ -γράφει ο τουρκικός Τύπος- με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) και της κουρδικής οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων στελεχών από «πυρήνες» στην Ευρώπη.

Από την πορεία αυτών των ειρηνευτικών διαβουλεύσεων εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί ο πλήρης αφοπλισμός και η αποχώρηση όλων των μαχητών του PKK από τα τουρκικά εδάφη, με αντάλλαγμα συνταγματικές και θεσμικές παραχωρήσεις για τον κουρδικό πληθυσμό στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Χθες, εν τω μεταξύ, ο Οτζαλάν -κάνοντας χρήση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν στο δημοψήφισμα του περασμένου Σεπτεμβρίου- κατέθεσε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, ζητώντας άρση της απαγόρευσης δημοσίευσης του έργου του «Μανιφέστο των Κούρδων».

Σε μία άλλη ιστορική πρώτη, δικαστήριο στο Ντιγιάρμπακιρ επέτρεψε -βάσει νόμου που ενέκρινε προσφάτως η τουρκική Βουλή- σε Κούρδο να υπερασπιστεί τη θέση του ενώπιον των δικαστών, χρησιμοποιώντας τη μητρική του γλώσσα (μέχρι σήμερα επιβαλλόταν διά νόμου η χρήση αποκλειστικά της τουρκικής).

Ενώ ο Ερντογάν -που με τον μίνι ανασχηματισμό της περασμένης εβδομάδας έκανε ένα ακόμη, μικρό άνοιγμα στην κουρδική μειονότητα, αντικαθιστώντας «γεράκια» στο υπουργικό συμβούλιο με πιο μετριοπαθείς πολιτικούς του ισλαμικού AKP- παρακολουθεί τώρα από απόσταση τον «εμφύλιο» που έχει ξεσπάσει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή αντικουρδικές «κορόνες» ενός στελέχους του και αποτέλεσμα ένα όργιο φημών ότι επίκειται η ανεξαρτητοποίηση περίπου 50 βουλευτών του.