27 Ιανουαρίου 2013

Βόρειο Αιγαίο: Μοχλός τουριστικής ανάπτυξης η απλούστευση έκδοσης βίζας για επισκέπτες από την Τουρκία

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΑΥΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΑΝΙΑ ΓΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΒΙΖΑΣ
Σύμφωνα με την Φωνή της Τουρκίας ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις, Ράινχολντ Λοπάτκα, και ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δανίας, Νικολάι Βάμεν.
 έδωσαν υποστήριξη στην απαλλαγή της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

 ΤΗΝ απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης θεώρησης εισόδου (βίζα) για τους επισκέπτες από την Τουρκία με στόχο την περαιτέρω αύξηση των τουριστών από τη γείτονα χώρα ζητεί από τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο ο δήμαρχος Χίου και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης.
Με επιστολή του προς τον υπουργό ο κ. Λαμπρινούδης τονίζει πως «το καλοκαίρι του 2012 επισκέφθηκαν τη Χίο 35.000 Τούρκοι επισκέπτες, τη Λέσβο 26.000 και τη Σάμο περίπου 9.500. Αντιλαμβάνεστε ότι για τα δοκιμαζόμενα από την κρίση ακριτικά νησιά η εισροή επισκεπτών από την Τουρκία μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης και ώθησης της τοπικής οικονομίας».

Υπογραμμίζει, δε, πως η αύξηση της τουριστικής κίνησης που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τους προερχόμενους από την Τουρκία επισκέπτες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, οφείλονται στις διευκολύνσεις που υιοθετήθηκαν κατά την έκδοση θεώρησης εισόδου και τονίζει: «Ως εκ τούτου, η απλούστευση των διαδικασιών κατά την έκδοση θεώρησης εισόδου, η οποία έως τώρα είναι αρκετά δαπανηρή και χρονοβόρα, θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των επισκεπτών από τη γείτονα χώρα. Οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών προσδοκούν στη συνέχιση αυτής της προοπτικής και αναμένουν ανάλογη στήριξη στα εύλογα αιτήματά τους».
 Ο δήμαρχος ζητεί επίσης να εγκριθεί η συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος που ίσχυσε την προηγούμενη καλοκαιρινή περίοδο και το οποίο λειτούργησε επικουρικά, χαρακτηριζόμενο ωστόσο κι αυτό από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.  
Πηγή: Express.gr