27 Ιανουαρίου 2013

Ο "Δράκος" απλώνει τα δίχτυα του στην μαύρη ήπειρο



Φωτογραφία
ΟΥΤΕ κανονιοφόροι, ούτε στρατοί, ούτε παπάδες. Αθόρυβα και μεθοδικά, οι κινέζικες επιχειρήσεις αντλούν πολύτιμες πρώτες ύλες από τη Μαύρη Ήπειρο για να γεμίζουν τα διψασμένα ρεζερβουάρ της ιλιγγιώδους ανάπτυξης του ασιατικού γίγαντα. Οι ντόπιες ελίτ τούς υποδέχονται ως σωτήρες, οι επενδυτές και οι εργαζόμενοι ως σκληρά αφεντικά. Οι Κινέζοι, πάντως, έχουν τον τρόπο τους. Δεν οργανώνουν φιλανθρωπικές συναυλίες για τους πεινασμένους.
Δεν χαρίζουν λεφτά, δεν νοιάζονται για τη διαφθορά. Με τα γουάν τους επενδύουν στην Αφρική μαζικά, την εκμεταλλεύονται συστηματικά και ονειρεύονται την οικονομική επέκτασή τους και στις άλλες ηπείρους. Η μεγάλη πορεία της Κίνας προς το μέλλον περνά από την Αφρική.
Κανείς δεν ξέρει πού σταματά.

Η Κίνα έχει συνάψει διαφόρων τύπων οικονομικές και εμπορικές συνεργασίες με 53 αφρικανικές χώρες, δηλαδή σχεδόν με όλες. Σήμερα στην Αφρική δραστηριοποιούνται περίπου 900 κινέζικες επιχειρήσεις και υπολογίζεται ότι ζουν εκεί περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Κινέζοι. Αρκετοί είναι επιχειρηματίες, αλλά οι περισσότεροι είναι εργάτες: φτηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό που φέρνει εις πέρας τα έργα υποδομής που έχουν αναλάβει οι εταιρείες της πατρίδας του. Ολόκληρες αποικίες Κινέζων στην Αγγόλα, τη Νότια Αφρική, το Σουδάν και την Αλγερία μεταβάλλουν το αφρικανικό τοπίο.

Η Μαύρη Ήπειρος έχει αρχίσει να παίρνει μια «κίτρινη απόχρωση», κάτι που ενισχύει τη θέση του Πεκίνου στους διεθνείς οργανισμούς και στο διπλωματικό προσκήνιο. Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται ότι στήνεται μια «υπεράκτια» κινεζική αυτοκρατορία πολύ μακριά από τα πατρώα εδάφη.
Το μέγεθος των κινεζικών δραστηριοτήτων στη Μαύρη Ήπειρο είναι δύσκολο να υπολογιστεί, επειδή ελάχιστα οικονομικά στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πάντως, είναι γεγονός πως η κινεζική Κυβέρνηση με χρηματοδοτήσεις, δωρεές, άτοκα δάνεια, εμπορικές συμφωνίες, έργα υποδομής, αλλά και εμπορικά αγαθά που παραχωρεί με πίστωση, καταφέρνει αυτό που θέλει, μιας και όλο και περισσότερες αφρικανικές κυβερνήσεις στρέφονται προς αυτή ζητώντας λύσεις για τα διάφορα προβλήματά τους. Υπολογίζεται πως μόνο την τελευταία χρόνια η Κίνα πραγματοποίησε στην Αφρική έργα υποδομής των οποίων η αξία αγγίζει τα 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πολλά άλλα δαπανήθηκαν σε εμπορικές συμφωνίες και αναπτυξιακά προγράμματα.

Παράλληλα, οι κινέζικες εταιρείες απειλούν το μονοπώλιο των ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών, ιδιαίτερα εκείνων που δραστηριοποιούνται στα πλούσια κοιτάσματα του φυσικού πλούτου της ηπείρου. Οι επενδύσεις της Κίνας στη Νιγηρία για παράδειγμα προκαλούν ανησυχία στους δυτικούς κολοσσούς, όπως η Shell, που εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια της περιοχής. Η Shell έχει διαπράξει τεράστια οικολογικά εγκλήματα στο Δέλτα του Νίγηρα ενώ παράλληλα έχει κατηγορηθεί για δολοφονίες ακτιβιστών και διαφθορά.Η απήχηση της Κίνας είναι τόσο έντονη, που πολλές δυτικές χώρες δυσανασχετούν και κάνουν λόγο για μια νέα μορφή αποικιοποίησης, που ελέγχουν πλέον οι Κινέζοι. Οι δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν την Κίνα για την πολιτική της αυτή και υποστηρίζουν πως το μόνο που έχει στο νου του ο κινέζικος δράκος είναι το κέρδος και πως λεηλατούν τους φυσικούς πόρους της Αφρικής. Είναι γεγονός όμως πως η Κίνα ούτε ανθρώπινα δικαιώματα λογαριάζει, ούτε δικτάτορες, ούτε τίποτε. Συνάπτει συμφωνίες στα φανερά με καθεστώτα, χωρίς να λογαριάζει συνέπειες. Οι Κινέζοι ξέρουν να γεμίζουν το κενό που αφήνουν οι άλλοι, όπως έγινε με το Σουδάν. Από το 1997 οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εμπάργκο στην Κυβέρνηση του Σουδάν κατηγορώντας την ότι υποθάλπει την ισλαμική τρομοκρατία και οι περισσότερες δυτικές εταιρείες εγκατέλειψαν τη χώρα. Τότε ήρθαν οι Κινέζοι, προς μεγάλη χαρά των ντόπιων, οι οποίοι βρήκαν τους καλύτερους πελάτες για τα πετρέλαιά τους. Το Πεκίνο, σε αντάλλαγμα, έχει επενδύσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή σύγχρονων πετρελαιοπηγών και σε δημόσια έργα.
http://www.philenews.com/digital/