23 Οκτωβρίου 2014

Η Αυστραλία και η εσωτερική μάχη κατά της ISIS

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/871624/638/399/0x0000000000c7a097/2/kanadas-purobolismoi-sto-koinoboulio.jpg
Της Charlotte Kennedy Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Tony Abbott στέκεται μπροστά από μια ομάδα φωτογράφων σε μια παραλία του Σύδνεϋ. Όντας μεσήλικας και Putin-οειδής, δε φοράει τίποτα, παρά ένα κόκκινο Speedo καθώς μιλά στα μέσα ενημέρωσης. Ο Abbott, έχοντας εκλεγεί τον Σεπτέμβριο του 2013, είναι γνωστός τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για τη συντηρητική του πολιτική που θυμίζει τη δεκαετία του 1950 και για τη συνήθειά του να δίνει συνεντεύξεις Τύπου μετά από προπόνηση και φορώντας ποδηλατικά σορτς lycra. Από τη στιγμή που ανέλαβε το αξίωμα, έγινε γρήγορα ένας από τους λιγότερο δημοφιλείς Πρωθυπουργούς στην ιστορία της Αυστραλίας.
Όταν οι ΗΠΑ έψαχναν πρόθυμους συνεργάτες για να σχηματίσουν έναν συνασπισμό στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της al-Sham (ISIS), βρήκαν ένα πρόθυμο σύμμαχο στον Πρωθυπουργό Abbott, έναν αγγλόφιλο και ένθερμο υποστηρικτή της συμμαχίας ΗΠΑ-Αυστραλίας. Ο Abbott, ο οποίος έγινε στόχος πολυάριθμων επικρίσεων, όταν πέρυσι, αδέξια χαρακτήρισε τη σύγκρουση στη Συρία, ως έναν πόλεμο «των κακών εναντίον των καλών», ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι η Αυστραλία θα αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό και ειδικές δυνάμεις που θα αριθμούν τους 600 στη Μέση Ανατολή για να συμμετάσχει στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών εναντίον της «αποκαλυπτικής αιρέσεως του θανάτου» της ISIS στο Ιράκ.

 Όπως και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama, ο Abbott κατέβαλλε τεράστιες προσπάθειες για να αποφύγει τη χρήση της λέξης «πόλεμος» για να περιγράψει την επιχείρηση κατά της ISIS, αφού απέσυρε τους δύο τελευταίους Αυστραλούς στρατιώτες από το Ιράκ το 2013. Και όμως, υπάρχει η αίσθηση εντός της Αυστραλίας ότι η χώρα βρίσκεται τώρα σε πολεμική κατάσταση, με τον υπουργό Οικονομικών να έχει ανακοινώσει πρόσφατα ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τους φόρους για να βοηθήσει τη χρηματοδότηση των εγχώριων προσπαθειών κατά της ISIS, καθώς και αυτών στο εξωτερικό. Η δήλωση ανεκλήθη γρήγορα από τον Abbott, ο οποίος εξελέγη λόγω της υπόσχεσής του να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα μείωσης των φόρων, που διαβεβαίωσε το κοινό ότι, «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά».

Η Αυστραλία, που είναι συνήθως γνωστή για την χαλαρή στάση της όσον αφορά την παγκόσμια πολιτική, γίνεται ένας ολοένα και πιο νευρικός τόπος τους τελευταίους μήνες. Η κυβέρνηση Abbot έσπευσε να επικυρώσει νομοθεσία στο στυλ του «Πατριωτικού Νόμου» μέσω του κοινοβουλίου στα τέλη του Σεπτεμβρίου και, από τότε, έχει αναβάλλει τις όποιες περαιτέρω αλλαγές στη Γερουσία. Η νομοθεσία επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των προληπτικών ενταλμάτων κράτησης, επιτρέποντας στην αστυνομία και στις εσωτερικές υπηρεσίες ασφαλείας να κρατούν και να ανακρίνουν υπόπτους τρομοκράτες χωρίς την απαγγελία κατηγοριών και δίδει στην Australian Security Intelligence Organisation (ASIO), νέες εξουσίες για την παρακολούθηση της δραστηριότητας του οποιουδήποτε ατόμου μέσω του Internet μόνο με την έκδοση ενός εντάλματος. Η Γερουσία επίσης θέσπισε αυστηρές ποινές για τους δημοσιογράφους και τους καταγγέλλοντες, οι οποίοι θα μπορούν να φυλακιστούν έως και για 10 χρόνια επειδή αποκάλυψαν αψήφιστα πληροφορίες που σχετίζονται με κάποια ειδική μυστική επιχείρηση.

Η ατμόσφαιρα έχει γίνει ιδιαίτερα τεταμένη στα απομακρυσμένα προάστια των μεγάλων πόλεων του Σύδνεϋ και της Μελβούρνης, όπου η μικρή Μουσουλμανική κοινότητα της Αυστραλίας (η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 1% του συνολικού πληθυσμού, ή αλλιώς λιγότερο από 500.000 άτομα) έχει αναφέρει αυξημένη επιτήρηση των ανθρώπων και των τζαμιών της από τις εσωτερικές υπηρεσίες πληροφοριών. Οι Μουσουλμάνοι, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που φορούν μαντίλα, έχουν επίσης πέσει θύματα βίαιων επιθέσεων. Στις 12 Σεπτεμβρίου, ο Abbott άλλαξε το επίπεδο του συναγερμού της Αυστραλίας για την τρομοκρατία από μέτριο σε υψηλό, που σημαίνει πως η απειλή μιας τρομοκρατικής επίθεσης ήταν «πιθανή», αλλά δεν ήταν «επικείμενη» ακόμα. Ήταν η πρώτη φορά που είχε ανακοινωθεί αλλαγή επιπέδου του συγκεκριμένου συναγερμού σε διάστημα μεγαλύτερο των 11 ετών. Ήταν επίσης και η πρώτη φορά που οι περισσότεροι Αυστραλοί θυμήθηκαν την ύπαρξη του συναγερμού από τότε που εισήχθη για πρώτη γορά, το 2003.

Ημέρες αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου, οι άνθρωποι του Σύδνεϋ ξύπνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες από τον ήχο ελικοπτέρων, τη στιγμή που περισσότεροι από 800 Αυστραλοί αστυνομικοί πραγματοποιούσαν επιδρομές σε 25 σπίτια, τζαμιά και επιχειρήσεις σε όλη την πόλη. Οι αστυνομικοί, στους οποίους είχαν πει πως οι επιδρομές θα ήταν «χαμηλών τόνων», εξεπλάγησαν με το γεγονός πως βρήκαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να τους συνοδεύουν κατά τη διάρκεια των νυχτερινών επιδρομών και τις φωτογραφίες τους να δημοσιεύονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της επόμενης ημέρας. Η, κατά μήκος της πόλης, επιδρομή αποτελούσε τη μεγαλύτερη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην ιστορία της Αυστραλίας. Είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη των 15 υπόπτων, εκ των οποίων μόνο ένας, ο 22χρονος μαθητευόμενος μηχανικός, Omarjan Azari, που κατοικούσε στα προάστια του Σίδνεϊ, κατηγορήθηκε πως συνωμοτούσε για να διαπράξει κάποια τρομοκρατική ενέργεια. Πηγές της αστυνομίας περιέγραψαν την επιχείρηση ως «τσίρκο». Σύμφωνα με τις περιορισμένες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι συλλήψεις έγιναν με βάση ένα τηλεφώνημα που είχε υποκλαπεί το οποίο έδειχνε πως υπήρχε ένα σχέδιο για την πραγματοποίηση ενός «αποκεφαλισμού στυλ-ISIS» στην κεντρική εμπορική συνοικία του Σύδνεϋ. Αν είχε συμβεί αυτό, θα αποτελούσε την πρώτη τρομοκρατική επίθεση σε Αυστραλιανό έδαφος και θα είχε μεταβάλει ριζικά την Αυστραλιανή εθνική ψυχοσύνθεση.

Μετά τις επιδρομές, η ασφάλεια γύρω από το Κοινοβούλιο, που συνήθως είναι αρκετά χαλαρή, ενισχύθηκε. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Αυστραλίας, Bronwyn Bishop και o συντηρητικός πολιτικός George Christensen ξεκίνησαν μια διαδικασία επανεξέτασης της ασφάλειας του κοινοβουλίου, ζητώντας να απαγορευθεί η είσοδος στο κτήριο του κοινοβουλίου στον οποιονδήποτε φοράει μπούρκα ή νικάμπ. Συνειδητοποιώντας πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν αντίθετη όχι μόνο με το δημοκρατικό πνεύμα, αλλά πιθανώς και με το νόμο, ο Bishop και ο πρόεδρος της Γερουσίας Stephen Perry, πρότειναν αντ’ αυτού να οδηγούν όποιον φοράει «μπούρκα, νικάμπ, κράνος ή κουκούλα» σε ένα γυάλινο δωμάτιο με ηχομόνωση στην κοινοβουλευτική γκαλερί, ένα μέρος που συνήθως προορίζεται για τους θορυβώδεις μαθητές. Η συζήτηση για τη μπούρκα στην Αυστραλία έχει διχάσει τη χώρα, την ίδια τη συντηρητική κυβέρνηση και αποκάλυψε την άσχημη πλευρά της συζήτησης περί της εθνικής ασφαλείας.

Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι ουδέποτε υπήρξε καταγεγραμμένο περιστατικό κατά το οποίο προσπάθησε να εισέλθει στο κτίριο του κοινοβουλίου κάποια γυναίκα που φορούσε μπούρκα. Και ενώ ο Abbott δεν έχει υποστηρίξει τους συναδέλφους του που ασκούν πιέσεις για την απαγόρευση της μπούργκα, τονίζοντας ότι η Αυστραλία είναι μια ελεύθερη χώρα, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος προσωπικά «[τις] θεωρεί μια αρκετά συγκρουσιακή μορφή ενδυμασίας» και πως ευχόταν να μην τις φορούσαν . Ο Αυστραλός Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Tim Wilson, που διορίστηκε από τον Abbott πέρυσι, συμφώνησε. Μέλη της Μουσουλμανικής κοινότητας της Αυστραλίας αντεπιτέθηκαν στον Πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι στην πραγματικότητα θεωρούσαν το μικρό κόκκινο Speedo του μια αρκετά «συγκρουσιακή» μορφή ενδυμασίας, αλλά σε μια ελεύθερη χώρα, όλοι πρέπει να ανεχόμαστε τέτοιου είδους πράγματα. Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.iiss.org/en/politics%20and%20strategy/blogsections/2014-d2de/october-931b/australia-and-the-isis-fight-within-994e Πηγή:www.capital.gr