03 Αυγούστου 2016

Απειλή ή μπλόφα;


http://cdn2.spectator.co.uk/files/2016/07/tu.jpg
Μπορεί ο Ερντογάν να εκβιάσει τη Δύση, ΗΠΑ και ΕΕ, με την απειλή της προσέγγισης με τη Ρωσία και του ανοίγματος της στρόφιγγας των προσφυγικών ροών; 'Η για να θέσουμε αλλιώς το ερώτημα, μπορεί να απειλείς ότι στην πράξη θα εγκαταλείψεις το ΝΑΤΟ όταν τις πρώτες μέρες μετά το αποτυχόν πραξικόπημα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κέρι, στη διάρκεια κοινής συνέντευξής του στις Βρυξέλλες με την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Μογκερίνι, απείλησε τον Ερντογάν με αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ αν δεν γίνουν σεβαστοί οι κανόνες της Δημοκρατίας;

Ως προς το ενδεχόμενο μιας ανατροπής συμμαχιών με την Αγκυρα να προσεγγίζει τη Μόσχα και την Τεχεράνη, ας επαναλάβουμε για μία ακόμη φορά ότι η προτεραιότητα της Ρωσίας και του Ιράν είναι μια συνολική προσέγγιση-συνεργασία με τις ΗΠΑ. Θα αξιοποιήσουν τα όποια ανοίγματα Ερντογάν σε τακτικό επίπεδο χωρίς να διακινδυνεύσουν τον στρατηγικό τους στόχο. Την ώρα που το ΝΑΤΟ αποφάσισε πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής στη Βαρσοβία να αναβαθμίσει την παρουσία του στη βορειοανατολική πτέρυγά του στη Βαλτική, ο Ερντογάν δίνει μια ανέλπιστη ευκαιρία στο Κρεμλίνο να φωτίσει το βραχυκύκλωμα της νοτιοανατολικής πτέρυγας της Ατλαντικής Συμμαχίας, μέχρις εκεί όμως. Ως προς τις προσφυγικές ροές, ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι η μοναδική σφαίρα στο περίστροφό του που έχει αποτρεπτική απειλή όσο παραμένει στην κάννη.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο Ερντογάν εγκλωβιστεί κι άλλο στην αντιαμερικανική και αντιδυτική ρητορική του, μόνον ζημιές θα έχει να συσσωρεύσει:
• Η Ουάσιγκτον θα εγκαταλείψει και τα τελευταία προσχήματα στο Κουρδικό στη νοτιοανατολική Τουρκία, με ορατό πρώτο βήμα τον αποχαρακτηρισμό του ΡΚΚ από τρομοκρατική οργάνωση, κίνηση που είναι μια ντε φάκτο πραγματικότητα.
• Η μέχρι τώρα πολιτική των ΗΠΑ για τριμερή ενεργειακή συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ και ενιαίας Κύπρου ύστερα από επίλυση του Κυπριακού ως συνιστώσας πρόσδεσης της Αγκύρας στη Δύση θα παύσει να έχει χρησιμότητα.
• Εξυπακούεται ότι για την αμερικανική πλευρά δεν θα έχει πλέον καμιά χρησιμότητα και η συνεγγύηση της Αγκύρας στο καθεστώς ασφαλείας της Κύπρου στο πλαίσιο όποιας μορφής και περιεχομένου επίλυσης.
Τέλος ο Ερντογάν δεν έχει δει την αξιοπιστία του να συρρικνώνεται μόνο στα μάτια των ΗΠΑ και της Ευρώπης αλλά και της Ρωσίας και του Ιράν, καθότι το απρόβλεπτο και τυχοδιωκτικό στίγμα της εξωτερικής του πολιτικής εκπέμπεται σε όλα τα σημεία του ορίζοντα.
kapopoulos@pegasus.gr