28 Ιουλίου 2016

Τούρκος πρέσβης: Οι εκκαθαρίσεις θα γίνονταν ούτως ή άλλως H αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος απλώς επιτάχυνε τις εξελίξεις

Την άποψη ότι οι εκκαθαρίσεις στο τουρκικό κράτος θα γίνονταν ούτως η άλλως και ότι η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος απλώς επιτάχυνε τις εξελίξεις υποστηρίζει σε συνέντευξη του στη βελγική εφημεριδα Libre Belgique ο πρέσβης της Τουρκίας στο Βέλγιο Μεχμέτ Χακάν Ολτσάι.«Πρόκειται για μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε βάρος του κράτους, όχι εναντίον του λαού», δηλώνει ο Τούρκος πρέσβης ο οποίος υπεραμύνεται των πρακτικών της τουρκικής κυβέρνησης σε συνέχεια της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, σημειώνοντας ότι σκοπός της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, «η οποία δεν είναι εναντίον του λαού, αλλά εναντίον του ίδιου του κράτους», είναι «η εκκαθάριση του συστήματος» από μια τρομοκρατική οργάνωση - το κίνημα Γκιουλέν - που «προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο της χώρας και να ανατρέψει το δημοκρατικό της σύστημα». Αυτή η «υπόγεια οργάνωση έχει διεισδύσει», σύμφωνα με τον ίδιο, στο τουρκικό κράτος επί τριάντα έτη και έχει δημιουργήσει μια πραγματική «παράλληλη δομή».

Σε ερώτηση για τις μαζικές εκκαθαρίσεις που πραγματοποιούνται στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης, του στρατού και του δικαστικού σώματος και κατά πόσο υπήρχαν έτοιμες σχετικές λίστες, ο ίδιος σημειώνει ότι «έρευνες έχουν ξεκινήσει από το 2013, μετά από τη διπλή απόπειρα αποσταθεροποίησης τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους. Τα θεσμικά όργανα του κράτους κατέβαλαν προσπάθεια να γνωρίζουν πόσοι από το προσωπικό τους είχαν ενταχθεί σε αυτή την παράλληλη κρατική δομή. Επιχειρήσεις εναντίον αυτών θα ξεκινούσαν κάποια ημέρα. Η απόπειρα πραξικοπήματος επιτάχυνε τα πράγματα». Σε διευκρινιστική ερώτηση κατά πόσο ο ίδιος επιβεβαιώνει την ύπαρξη καταλόγων τέτοιου τύπου, ο Τούρκος πρέσβης απαντά καταφατικά.

Ερωτηθείς περί των αποδείξεων για τη συμμετοχή του κινήματος Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος, ο ίδιος αναφέρει ότι έχουν ανακαλυφθεί σχετικά προπαρασκευαστικά έγγραφα, καθώς και όπλα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αστυνομικά τμήματα και διοικητικές υπηρεσίες.
Όλοι όσοι συνελήφθησαν εργάζονται για τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ομίλου Zaman, ο οποίος ελέγχεται από το κίνημα Γκιουλέν, υποστηρίζει ο πρέσβης, σημειώνοντας ότι κανείς δε διώκεται εξαιτίας των απόψεών του, αλλά μόνο για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα, ενώ υποστηρίζει ότι και στο παρελθόν, δημοσιογράφοι υπέστησαν διώξεις όχι εξαιτίας των θέσεών τους, αλλά για εγκληματική δραστηριότητα.

Ο ίδιος τονίζει ότι παρά την απομάκρυνση 70 στρατηγών σε σύνολο 300, όλες οι διοικητικές δομές παραμένουν πλήρως λειτουργικές, τονίζοντας ότι ο τουρκικός στρατός έχει δυναμικό περίπου 800.000 ανθρώπων, είναι δε ο δεύτερος σε μέγεθος στρατός στο ΝΑΤΟ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχολίασε τέλος και το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής: «Φυσικά θέλουμε την ένταξη στην ΕΕ. Όσον αφορά τη θανατική ποινή, δεν είναι ο Ερντογάν που ανέφερε το θέμα, αλλά οι άνθρωποι που βγήκαν στους δρόμους, λόγω του αισθήματος αδυναμίας που βίωσαν εξαιτίας της αιματοχυσίας κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι αν του υποβληθεί σχετικό αίτημα δια της κανονικής οδού, δηλαδή μέσω του κοινοβουλίου, θα εξετάσει την επικύρωση. Γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δεν υπάρχει καμία σχετική συζήτηση, δεν έχει προετοιμαστεί καμία πρόταση νόμου. Μια τέτοια διαδικασία θα διαρκούσε χρόνια», ξεκαθάρισε ο κ. Ολτσάι.
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=245276