28 Ιουλίου 2016

ΤΟΥΡΚΙΑ. ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ «ΖΑΜΑΝ» Κυνήγι δημοσιογράφων για ένοχη προϋπηρεσία

Η Σεβγκί Ακάρτσεσμε με το σύνθημα «τα ελεύθερα ΜΜΕ δεν μπορούν να φιμωθούν»
«Η μητέρα μου ανησυχεί. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να βρεθώ στο στόχαστρο των Αρχών και να καταλήξω στη φυλακή. Εάν αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για τη δημοκρατία, είμαι διατεθειμένη να το αναλάβω», δήλωνε η Τουρκάλα δημοσιογράφος Σεβγκί Ακάρτσεσμε στο «Εθνος» τον μακρινό Δεκέμβριο του 2014, αποφασισμένη τότε η ίδια να συνεχίσει να δίνει τον αγώνα για «τη διάσωση της ψυχής της τουρκικής δημοκρατίας».Πίσω στο παρόν ωστόσο, τα λόγια εκείνα έρχονται να αποδειχθούν προφητικά, καθώς η Σεβγκί Ακάρτσεσμε βρίσκεται μεταξύ των 47 πρώην δημοσιογράφων της τουρκικής εφημερίδας «Zaman» σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν μόλις χθες εντάλματα σύλληψης.
Η αντιπολιτευόμενη «Zaman», η πάλαι ποτέ μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Τουρκίας, και η αγγλόφωνη έκδοση «Today’s Zaman» έχουν βέβαια εν τω μεταξύ πάψει να υπάρχουν... ως αντιπολιτευόμενες. Εγιναν φιλοκυβερνητικές τον περασμένο Μάρτιο, όταν το καθεστώς Ερντογάν τις έθεσε υπό αναγκαστική διαχείριση με το αιτιολογικό ότι αποτελούν «προέκταση του τρομοκρατικού δικτύου» του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Τούρκου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Οι διοικήσεις τους άλλαξαν και οι «ενοχλητικοί» δημοσιογράφοι απολύθηκαν μαζικά, μεταξύ αυτών και η Σεβγκί Ακάρτσεσμε, που είχε θέση αρχισυντάκτη στην «Today's Zaman».

«Πλέον δεν νιώθω ασφαλής στην Τουρκία ως δημοσιογράφος. Φοβήθηκα ότι θα κατέληγα στη φυλακή. Είχα ένα προγραμματισμένο ταξίδι και έφυγα. Δεν γνωρίζω πότε θα επιστρέψω», δήλωνε η ίδια τότε και πάλι στο «Εθνος» (στο φύλλο της 13ης Μαρτίου του 2016 υπό τον τίτλο «Είμαστε αιχμάλωτοι μέσα στα ίδια μας τα γραφεία»), μιλώντας από κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Στην πορεία βέβαια, η Σεβγκί επέστρεψε στην Τουρκία αποφασισμένη να συνεχίσει να παλεύει για την ελευθερία του Τύπου χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλέψει τα χειρότερα που έρχονταν.

Πογκρόμ
Το αποτυχημένο τουρκικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου έμελλε να δώσει το έναυσμα για νέα πογκρόμ εναντίον δημοσιογράφων... λόγω ένοχης προϋπηρεσίας. Η παλαιά «Zaman» μπορεί να μην υπάρχει πια αλλά οι παλαιοί συντάκτες τής άλλοτε μεγαλύτερης εφημερίδας της Τουρκίας εξακολουθούν να πληρώνουν αμαρτίες κατηγορούμενοι ως σύνδεσμοι του Γκιουλέν. Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι είχαν συλληφθεί έως χθες στην Τουρκία ως εμπλεκόμενοι στο πραξικόπημα, μεταξύ αυτών και πάνω από 100 δημοσιογράφοι, ενώ δεκάδες ιστοσελίδες έχουν «κατέβει» με απόφαση των Αρχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο στόχαστρο των Αρχών δεν μπαίνουν μόνο συντάκτες και αρθρογράφοι φερόμενοι ως γκιουλενιστές, αλλά και γνωστοί αριστεροί, όπως για παράδειγμα ο βετεράνος πολιτικός αναλυτής (και πρώην εργαζόμενος της Zaman) Σαχίν Αλπάι.
Βεβαίως, όλα αυτά δεν αποτελούν κάτι το καινοφανές στην Τουρκία του Ερντογάν. «Ο πρόεδρος... άλλαξε τον νόμο, άλλαξε το δικαστικό σώμα, άλλαξε τους αστυνομικούς. Γνωρίζει ότι είναι διεφθαρμένος και απαντάει με τρόπο απολυταρχικό. Επιπλέον, δείχνει διατεθειμένος να πάρει κάθε ρίσκο χωρίς να ενδιαφέρεται για την αντίδραση της ΕΕ». Τα λόγια της πολύπειρης Τουρκάλας δημοσιογράφου Σεβγκί Ακάρτσεσμε είχαν δημοσιευτεί στο «Εθνος» προ διετίας (στο φύλλο της 21ης Δεκεμβρίου του 2014 υπό τον τίτλο «Οι συντάκτες της Zaman απαντούν στον Ερντογάν») αλλά εξακολουθούν να ηχούν ανησυχητικά επίκαιρα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ-ΕΘΝΟΣ