28 Ιουλίου 2016

Η Άγκυρα προειδοποιεί και αντεπιτίθεται Κυβέρνηση και πολιτικοί προειδοποιούν για νέο πραξικόπημα Του Νίκου Στέλγια

Η απειλή την οποία αντιμετωπίζει η Τουρκία από τις 15 Ιουλίου δεν φαίνεται να έχει εξαφανιστεί. Πυρήνες του Κινήματος Γκιουλέν ενδέχεται να κρατούν χαμηλό προφίλ και να αναμένουν μια δεύτερη ευκαιρία για να πλήξουν την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.
Την εν λόγω άποψη συμμερίζονται διάφοροι παράγοντες της τουρκικής κυβέρνησης και των τουρκικών πολιτικών σχηματισμών. Ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μπόζνταγ, καθώς και άλλα στελέχη της κυβέρνησης προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος ενός ακόμη πραξικοπήματος εξακολουθεί να ελλοχεύει στο άμεσο μέλλον της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή οι συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας στην Τουρκία καλά κρατούν με αποτέλεσμα να καθιστούν πιθανότερο τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής παρέμβασης.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, η κυβέρνηση και οι δήμοι που ελέγχονται από το κυβερνών κόμμα επαναλαμβάνουν καθημερινά το κάλεσμα προς τον τουρκικό λαό να εξακολουθήσει να βρίσκεται σε εγρήγορση. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια οι δήμοι δίνουν νέα παράταση στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε διάφορες υπηρεσίες όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ την ίδια ώρα, τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε εκατομμύρια πολιτών.Από την πλευρά τους και οι κύκλοι της αντιπολίτευσης συμμερίζονται τον μεγάλο προβληματισμό της τουρκικής κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί, ο βουλευτής του Κινήματος των Γκρίζων Λύκων, καθηγητής Ουμίτ Όζνταγ, ο οποίος προειδοποιεί ότι εντός των επόμενων μηνών ενδέχεται να σημειωθεί ένα δεύτερο πραξικόπημα.

Σαρωτικές εξελίξεις στον τουρκικό στρατό
Μέσα στο εν λόγω καθεστώς φόβου η κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτες πρωτοβουλίες για την αναχαίτιση της δυναμικής του πραξικοπήματος, πολλές εκ των οποίων αφορούν το μέλλον των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.Χθες το απόγευμα, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρά στην διάλυση όλων των στρατιωτικών σχολών μέσης εκπαίδευσης (πρώην στρατιωτικά γυμνάσια, λύκεια). Στο εξής τα ιδρύματα τίθενται υπό κρατική εποπτεία, δηλαδή υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, και οι μαθητές τους υποχρεώνονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα.Αμέσως μετά, η κυβέρνηση έλαβε μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία στο τομέα των δυνάμεων ασφαλείας. Συγκεκριμένα, από τώρα και στο εξής, η χωροφυλακή και η ακτοφυλακή τίθενται υπό τον έλεγχο και την απόλυτη δικαιοδοσία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Τέλος, τις βραδινές ώρες μεταδόθηκε η είδηση ότι η κυβέρνηση, σε συμφωνία με το επιτελείο του στρατού που παραμένει πιστό στην εκλεγμένη πολιτική εξουσία της χώρας, προχωρά στην απομάκρυνση από τις ένοπλες δυνάμεις εκατοντάδων υψηλόβαθμων στρατιωτικών.
Οι απολύσεις σε κάθε σώμα του στρατού έχουν ως εξής:
Χερσαίες Δυνάμεις: 87 στρατηγοί, 726 αξιωματικοί, 256 υπαξιωματικοί
Πολεμική Αεροπορία: 30 στρατηγοί, 314 αξιωματικοί, 117 υπαξιωματικοί
Πολεμικό Ναυτικό: 32 ναύαρχοι, 59 αξιωματικοί, 63 υπαξιωματικοί
Με την νέα απόφαση της κυβέρνησης, περίπου το μισό προσωπικό του επιτελείου του στρατού απομακρύνεται από τα καθήκοντα του.

Απαγορεύτηκε η λειτουργία ΜΜΕ
Σαρωτικές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα και στο πεδίο των μέσων ενημέρωσης. Η κυβέρνηση προχωρά στην απαγόρευση δεκάδων μέσων ενημέρωσης που διατηρούν σχέσεις με το Κίνημα Γκιουλέν.
Συγκεκριμένα, η νέα λίστα των απαγορευμένων από την κυβέρνηση μέσων ενημέρωσης έχει ως εξής:
16 τηλεοπτικά κανάλια (ενημερωτικά, παιδικά, ποικίλης ύλης, θρησκευτικά)
23 ραδιόφωνα (ενημερωτικά, παιδικά, ποικίλης ύλης, θρησκευτικά)
3 ειδησεογραφικά πρακτορεία
45 εφημερίδες
15 περιοδικά (ποικίλης ύλης, θρησκευτικά και ακαδημαϊκά)
29 εκδοτικοί οίκοι και εταιρίες διανομής τύπου και εκδόσεων
Με την νέα απόφαση της κυβέρνησης, εφημερίδες όπως η Ζαμάν και η Ταράφ και το Πρακτορείο Τζιχάν αποτελούν πλέον παρελθόν για την Τουρκία.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι συλλήψεις δεκάδων δημοσιογράφων, διανοούμενων και ακαδημαϊκών.

Αίτημα για έκδοση του Γκιουλέν
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κατά τις πρώτες ώρες της Πέμπτης, ο Επιτελάρχης της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ επικοινώνησε με τον Αμερικανό ομόλογο του και ζήτησε από τις ΗΠΑ να διευκολύνουν την έκδοση του Φετχουλλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία.
Την ίδια ώρα, στον τουρκικό Τύπο κυκλοφορεί η πληροφορία ότι ο κ. Γκιουλέν ζητά από τις ΗΠΑ να απορρίψουν το αίτημα της Άγκυρας και ότι ως εναλλακτικό σχέδιο βολιδοσκοπεί τις προθέσεις ξένων κυβερνήσεων για την μετεγκατάστασή του.
Τέλος, γύρω στα μεσάνυχτα, από την επαρχία Τσολέμεργκ (Χακκάρι στα Τουρκικά), το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα επιτέθηκε με βόμβες σε μια αυτοκινητοπομπή του τουρκικού στρατού. Μετά την επίθεση, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και στους αντάρτες. Ο νομάρχης του Χακκάρι έκανε λόγο για τραυματίες.
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=245318