09 Ιουνίου 2016

Σε επικίνδυνα νερά η Τουρκία του Ερντογάν Μετά τις νέες βομβιστικές επιθέσεις Του Νίκου Στέλγια

http://dosya.nerinaazad.com/news/2016/06/08/mardinde-2-ayri-patlama-daha.jpgΣε επικίνδυνα νερά παρασέρνεται η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, η οποία πλέον σε καθημερινή βάση έρχεται αντιμέτωπη με τον εφιάλτη των μεγάλων βομβιστικών επιθέσεων και στο Κουρδικό Ζήτημα παραμένει αντιμέτωπη με επικίνδυνες εξελίξεις.Μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά την μεγάλη βομβιστική επίθεση στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, μια νέα επίθεση έξω από την αστυνομική διεύθυνση του Μίντιατ, στην επαρχία Μάρντιν, αφήνει πίσω της πέντε νεκρούς και 51 τραυματίες.Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν στην «Κ» ότι ο τελικός απολογισμός της σημερινής επίθεσης ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος. Η τουρκική πλευρά ενδέχεται να επιχειρεί να αποκρύψει την έκταση του μεγάλου πλήγματος που έχει δεχθεί.Οι πηγές μας τονίζουν ότι το πρωί της Τετάρτης είδαν με τα μάτια τους δεκάδες ασθενοφόρα να παραλαμβάνουν τραυματίες, των οποίων η συνολική εικόνα και κατάσταση υγείας ήταν άκρως ανησυχητική.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιν Αλί Γιλντιρίμ ανακοινώνει ότι πίσω από την σημερινή επίθεση κρύβεται το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα της χώρας συσχετίζουν και την χθεσινή επίθεση στην Πόλη με το κουρδικό κίνημα. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα κάποια φιλοκυβερνητικά μέσα αναζητούν τον δάχτυλο των δυτικών μυστικών υπηρεσιών στις νέες επιθέσεις. Κάποια μέσα σπεύδουν να εμπλέξουν στην όλη υπόθεση την Γερμανία.

Κάποια άλλα μέσα κάνουν χαρακτηριστικά λόγο για σταυροφορία που στρέφεται κατά της τουρκικής κυβέρνησης. Την συγκεκριμένη άποψη υποστηρίζουν και βουλευτές και κύκλοι της κυβέρνησης. Το φιλοκυβερνητικό ειδησεογραφικό κανάλι A Haber αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα «σκυλιά» του ΡΚΚ πλήττουν στόχους στην Τουρκία με την υποστήριξη και την ενθάρρυνση της Δύσης.

Η Άγκυρα παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τις εξελίξεις σε ολόκληρη την χώρα. Ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί έκτακτες συνεδριάσεις με τους συνεργάτες και τους υπουργούς του. Νωρίτερα ο Υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά ενημέρωσε τον ίδιον σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Μάρντιν.

Η σημασία της επίθεσης του Μάρντιν
Πηγές της «Κ» που γνωρίζουν πολύ καλά τις εξελίξεις στους κόλπους των δυνάμεων ασφαλείας και των διάφορων δομών και υπηρεσιών της Τουρκίας ζητούν από εμάς να εστιάσουμε την προσοχή μας σε δυο σημαντικές λεπτομέρειες. Πρώτον, η χθεσινή επίθεση στην Πόλη έρχεται στην επέτειο των εκλογών του 2015. Δεύτερον, σήμερα, το κουρδικό κίνημα πλήττει τα συμφέροντα της Άγκυρας σε μια πολυπολιτισμική κωμόπολη όπου οι Κούρδοι δεν αποτελούν την πλειοψηφία του ντόπιου πληθυσμού.Σύμφωνα λοιπόν, με τις πηγές υπάρχουν δυο επεξηγήσεις για τις τελευταίες εξελίξεις.

Πρώτον, το κουρδικό κίνημα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε ολόκληρη την Τουρκία σχετικά με το πολιτικό αδιέξοδο και την μεγάλη κρίση στο Κουρδικό Ζήτημα. Δεύτερον, επιχειρεί να περάσει το μήνυμα ότι μπορεί να πλήξει όποτε επιθυμεί και σε οποιοδήποτε σημείο της Τουρκίας τα συμφέροντα της Άγκυρας.

Μεγάλη ανησυχία για νέες επιθέσεις και κλίμα εμφύλια σύρραξης
Την στιγμή που γραφόταν η συγκεκριμένη ανάλυση, σε ολόκληρη την Τουρκία δυο νέες εξελίξεις ερχόντουσαν να αφήσουν την σκιά τους στην τουρκική επικαιρότητα. Στο δυτικό κομμάτι της χώρας, το μίσος των μαζών για το κουρδικό κίνημα λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις. Η τουρκική κυβέρνηση καταβάλλει παρασκηνιακά μεγάλη προσπάθεια για να προλάβει τα χειρότερα και την αντιπαράθεση των Τούρκων με τους Κούρδους στους δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Την ίδια στιγμή, στην Άγκυρα ακούγονται απαισιόδοξες προβλέψεις και φωνές. Αναλυτές και πολίτες θεωρούν ότι νέες επιθέσεις ενδέχεται να αφήσουν το στίγμα τους στο προσκήνιο της επικαιρότητας κατά τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.Η συγκεκριμένη απαισιόδοξη πρόβλεψη έρχεται την στιγμή που έχει ανοίξει ο δρόμος για την φυλάκιση Κούρδων βουλευτών μετά την άρση της ασυλίας τους και την έγκριση αυτής της απόφασης της βουλής από το Προεδρικό.