09 Ιουνίου 2016

Ενισχύει την εξουσία του στρατού ο Ερντογάν Επιπλέον αρμοδιότητες στον απόηχο βομβιστικών επιθέσεων

https://pbs.twimg.com/media/CkZoCOZW0AAlGaf.jpgΕπιπλέον αρμοδιότητες στον τουρκικό στρατό, στον απόηχο βομβιστικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες τουρκικές πόλεις, δίνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η απόφαση αυτή ελήφθη σε υπουργικό συμβούλιο στις 6 Ιουνίου, κατόπιν διαβουλεύσεων του Τούρκου προέδρου με το νέο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Πρόκειται μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χουριέτ, για μια αλλαγή που όχι μόνο ενισχύει την εξουσία του τουρκικού στρατού, αλλά παρέχει και επιπλέον νομική προστασία ειδικά σε ότι αφορά εθνικά θέματα ασφαλείας.Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης στρατιωτικοί αξιωματούχοι σε περίπτωση που θεωρούνται ύποπτοι για κάποιο έγκλημα ή για παράβαση καθήκοντος, θα απαιτείται το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση.
Ενα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, είναι ότι σε κοινές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών, οι οποιεσδήποτε οδηγίες θα δίνονται από τον στρατό.

Στο παρελθόν η νομοθεσία επέτρεπε στις δυνάμεις του στρατού να επιστρατεύονται στις επιχειρήσεις που σχετίζονταν με την ασφάλεια έπειτα από έκκληση είτε τοπικών κυβερνητών ή την ίδια την κυβέρνηση, με την πρωτοβουλία να ανήκει στον στρατό σε περίπτωση μιας άμεσης απειλής. Ωστόσο, το 2013 η νομοθεσία τροποποιήθηκε, με στόχο να εμποδίσει μελλοντικές στρατιωτικές παρεμβάσεις στην πολιτική.Ο στρατός είχε την εξουσιοδότηση να προφυλάσσει τα σύνορα από εξωτερικές απειλές, ενώ η χωροφυλακή υπαγόταν στο υπουργείο Εσωτερικών και οι δυνάμεις της επιστρατεύονταν σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Οι αλλαγές αυτές επήλθαν σε μία περίοδο όπου πολλοί εν ενεργεία ή συνταξιούχοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση με την κατηγορία της συνωμοσίας και της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν. Πλέον, όλες οι κατηγορίες έχουν αποσυρθεί.
Πρόσφατα, όταν ο στρατός κλήθηκε στις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών του PKK συμμορφώθηκε με τις πολιτικές εντολές. Ωστόσο, οι στρατιώτες κατέστησαν σαφές στην κυβέρνηση (υπό τον Αχμέτ Νταβούτογλου τότε) ότι αυτό δεν ήταν 100% νόμιμο.Οι στρατιώτες δεν ήθελαν να φέρουν την πλήρη ευθύνη για τέτοιου είδους επιχειρήσεις και να κληθούν ενώπιον δικαστηρίων και για αυτό ζήτησαν να γίνουν οι απαραίτητες νομικές αλλαγές.Αυτό όμως δεν ήταν εφικτό υπό τον Νταβούτογλου. Κι έτσι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χουλουσί Ακάρ έθιξε το θέμα στο νέο πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο αρχηγείο τους στις 2 Ιουνίου. Στη συνέχεια ο Μπιναλί Γιλντιρίμ συζήτησε το θέμα με τον Ερντογάν ο οποίος έδωσε τελικά την έγκρισή του. Πλέον οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ