Βόμβα στον τουρισμό της Τουρκίας Πολιτική αντιπαράθεση και έντονη ανησυχία για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο προκάλεσε η χθεσινή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, η τρίτη κατά σειρά από την αρχή του έτους στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.Το παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη δίπλα σε διερχόμενο κομβόι λεωφορείων της αστυνομίας, σε κεντρική λεωφόρο κοντά στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και στο μεγαλύτερο παζάρι της πόλης (Καπαλί Τσαρσί). Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άτομα (7 αστυνομικοί και 4 Τούρκοι υπήκοοι) ενώ τραυματίσθηκαν 38, εκ των οποίων τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι συνελήφθησαν τέσσερις ύποπτοι που είχαν νοικιάσει το αυτοκίνητο - βόμβα. Οι αρχές δείχνουν ως πιθανούς δράστες το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και το Ισλαμικό Κράτος, ενώ επέβαλαν ως συνήθως αυστηρή λογοκρισία σε κανάλια, εφημερίδες και στο Διαδίκτυο.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διακήρυξε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει μέχρι τέλους τον πόλεμο κατά των τρομοκρατών που χτυπούν χωρίς καμία διάκριση αστυνομικούς, στρατιώτες και πολίτες. Στο ίδιο μήκος κύματος ο νέος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε ότι η χώρα δεν πρόκειται να υποκύψει στην τρομοκρατία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου μίλησε μεν για τη ανάγκη εθνικής ενότητας, κατηγόρησε όμως την κυβέρνηση για αδέξιους χειρισμούς. Ο επικεφαλής των εθνικιστών Γκρίζων Λύκων Μεχμέτ Μπαχτσελί επέρριψε ευθύνες για την παράλυση του κράτους στο περιβάλλον του προέδρου Ερντογάν.

Ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού - αριστερού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Σελαχετίν Ντεμιρτάς καταδίκασε κάθε μορφή βίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της άγριας καταστολής πριμοδοτεί την αιματοχυσία και συμπλήρωσε ότι, εάν ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός, θα είχε υποβάλει την παραίτησή του.

Οι αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις, καθώς και η κρίση στις ρωσοτουρκικές σχεσεις έχουν προκαλέσει βουτιά στον τουρισμό που πλησιάζει το 30%. Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει οικονομικά τον κλάδο, αλλά οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες ότι οι δείκτες θα επιδεινωθούν τους επόμενους μήνες.
Στρατής Αγγελής-Στρατής Αγγελής