07 Ιουνίου 2016

«Η Αγία Σοφία είναι οικουμενικό μνημείο. Είμαστε σθεναροί στη μη μετατροπή της σε τζαμί»

http://www.thepressroom.gr/sites/default/files/styles/image_1100_xxx/public/field/articles/images/agia_sofia.jpg?itok=Tsnyc1R7Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη και το Κόκκινο FM:
Η Αγία Σοφία είναι ένα οικουμενικό διεθνές μνημείο που απαιτεί σεβασμό από όλους. Ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα -τόσο η Ακρόπολη όσο και η Αγία Σοφία. Γι αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ σθεναροί στη μη μετατροπή της σε τζαμί αλλά να μη μεγαλοποιούμε και να μην παίζουμε το παιχνίδι του τουρκικού φανατισμού και της τουρκικής υπεραναπλήρωσης. Να είμαστε προσεκτικοί, να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο σοβαρό.

Το καθεστώς Ερντογάν φλερτάρει με το παιχνίδι με τα σύμβολα. Είναι και σε μια τροχιά απομόνωσης και παζαριού με τη δύση. Και σκηνοθετείται μια απόκλιση και σύγκρουση μεταξύ Ισλάμ και Χριστιανοσύνης. Θα πρέπει να εντοπιστεί και να αποφευχθεί αυτό το παιχνίδι. Οι πειραματισμοί με την Αγία Σοφία για παράδειγμα γίνονται πάνω σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, χαρακτηρισμένο από την Unesco. Και κατά αυτήν την έννοια είπα και χθες ότι δε θα ήταν τραγικό να διαβαστεί ένα απόσπασμα από το Κοράνι. Άλλα θα ήταν τραγικό, όπως μαθαίνουμε αργότερα, για τους προπαγανδιστικούς λόγους του Ερντογάν να γίνει κατ’ επανάληψη ανάγνωση και να τεθεί πάλι, έστω ως απειλή, το να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί ύστερα από τη δεκαετία του ’30 επί Κεμάλ που είχε γίνει μουσείο.

Αναλυτικότερα:
Για τις κινήσεις Ερντογάν:
Είναι πάντα επικίνδυνο και ολισθηρό να μετατρέπουμε ένα πολιτικό χαρακτηριστικό σε θρησκευτικό ολοκλήρωμα. Διότι άλλο η πολιτική διαφορά και άλλο ο θρησκευτικός πόλεμος.  Αυτό πολύ συχνά απασχολεί με σφοδρότητα τη διεθνή κοινή γνώμη και όλη τη σκέψη μας τα τελευταία χρόνια με το φούντωμα των φονταμενταλισμών. Οι κινήσεις του Ερντογάν είναι προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή μιας τουρκικής ηγεμονίας στο Ισλάμ, αναβίωσης μιας τουρκικής αυτοκρατορίας πάνω στην οποία μπορεί να μπει και σε μια αντιπαράθεση με τα μεγάλα σύμβολα και της χριστιανοσύνης και του οικουμενικού πολιτισμού. Πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτοί οι πειραματισμοί με την Αγία Σοφία γίνονται πάνω σε ένα μνημείο που είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, χαρακτηρισμένο από την UNESCO. Με αυτή την έννοια είπα και χθες ότι δεν θα ήταν τραγικό να διαβαστεί ένα απόσπασμα από το Κοράνι. Αλλά είναι τραγικό, όπως μαθαίνουμε σήμερα, όπως εξελίσσεται, ότι για τους πρόπαγανδιστικούς λόγους του Ερντογάν και του AKP επιχειρείται να γίνει κατ’ επανάληψη. Όλα αυτά είναι και ένα “ανατολίτικο παζάρι”, μια απειλή να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί. Ξανά μετά από πολλά χρόνια. Από τη δεκαετία του ’30, επί Κεμάλ Ατατούρκ, που είχε γίνει μουσείο. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών είναι πολύ αυστηρή και σαφής.
Είναι ένα οικουμενικό μνημείο η Αγία Σοφία.
Κι εμείς ως Ελλάδα φιλοξενούμε ίσως τα σπουδαιότερα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς, τα οποία δεν είναι ούτε μόνο χριστιανικά, ούτε  αρχαιοελληνικά, ούτε παγανιστικά. Από ένα σημείο και έπειτα ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα. Αυτό το συμβολισμό έχει η Ακρόπολη, αυτό το συμβολισμό έχουν οι Δελφοί, η Δωδώνη, η Ολυμπία και τα μεγάλα μας μνημεία, ο Όσιος Λουκάς, ο Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη. Και η Αγία Σοφία, είναι το σημείο που τέμνονται η Ανατολή και η Δύση, το σημείο που τέμνονται οι κόσμοι. Και γι΄ αυτό θα πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί, πρέπει να είμαστε πολύ σθεναροί στη μη μετατροπή (σε τζαμί) αλλά να μη μεγαλοποιούμε. Να μην παίζουμε το παιχνίδι του τουρκικού φανατισμού και αυτής της τουρκικής υπεραναπλήρωσης. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, σοβαρό.
Το καθεστώς Ερντογάν φλερτάρει με το παιχνίδι με τα σύμβολα. Είναι και σε μια τροχιά απομόνωσης με τη Δύση, και παζαριού. Και σκηνοθετείται μια απόκλιση και σύγκρουση μεταξύ Ισλάμ και Χριστιανοσύνης. Είναι η Τουρκία η οποία προσπαθεί να βρει τη θέση της σε αυτόν τον ρευστό κόσμο, γεωπολιτικά. Αυτή η σκηνοθεσία όμως συγκρούσεων, κόσμων και πολιτισμών  είναι επικίνδυνη και θα πρέπει να εντοπιστεί και να αποφευχθεί.
http://xydakis.gr/?p=8280