17 Φεβρουαρίου 2016

Ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τελευταίας τεχνολογίας στη Συρία

http://www.athina984.gr/wp-content/uploads/2016/02/Tu-214R-735x400.jpgΗ ιστοσελίδα Flightradar24 δείχνει ότι το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου, 2016, στη αεροπορική βάση Hmeymim στη Συρία η οποία χρησιμοποιείται από τη ρωσική αεροπορία αφίχθη ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος μακράς επιτήρησης Tu-214R που ανήκει στις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (RF-64514). Κρίνοντας από το ίχνος πτήσης, έφτασε από το Αεροναυπηγικό Εργοστάσιο του Καζάν, το οποίο συνδέεται με την εταιρία Tupolev Aircraft Corporation.Αυτή είναι το δεύτερο αεροσκάφος του τύπου Tu-214R σειρά, από το εργοστάσιο Καζάν, από το 2014. Είχε παραδοθεί στην ρωσική αεροπορία στα τέλη του 2015.Τα δύο Tu-214R κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο σύμβασης 2002 με την Tupolev, ενώ ο εποχούμενος εξοπλισμό σχεδιάστηκε από την Vega Radio Instruments.

κατασκοπευτικό αεροσκάφος
Ο αναλυτής J.Hawk σχολίασε την είδηση ως εξής: Η διαδρομή της πτήσης είναι ενδιαφέρουσα αν σκεφτεί κανείς τις ιδιότητες των εν λόγω αεροσκαφών. Το Tu-214R είναι εξοπλισμένο με ένα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος (του οποίου οι επίπεδες κεραίες είναι ορατές στις πλευρές της ατράκτου) ικανό να παρακολουθεί κινητούς στόχους εδάφους σε πεδίο αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων παρέχοντας δεδομένα στόχευσης σε συστήματα επίγειων πυραύλων και αεροσκάφών. Είναι, στην πραγματικότητα, το εναέριο συστατικό του «συγκροτήματος αναγνώρισης- πλήγματος» που επιτρέπει ανίχνευση χερσαίων κινήσεων του εχθρού με διαθεσιμότητα πληροφοριών σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.
Το ίχνος πτήσης του Tu-214 έδωσε την ευκαιρία να πάρει μια πολύ στενή ματιά σε κινήσεις επί του εδάφους σε έδαφος που ελέγχεται από το ISIS, συμπεριλαμβανομένης της πολύ σημαντικής περιοχής της Ράκας, και να εξετάσει τα συμβάντα στην Ιορδανία, όπου οι σαουδαραβικές δυνάμεις ρντρίνουν την παρουσία τους και βρίσκεται σε εξέλιξη βρετανική στρατιωτική άσκηση. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι πιθανό να έριξε κρυφά μια ματιά στο τουρκικό έδαφος καθώς πλησίαζε στη Hmeimim. Η παρουσία του δείχνει ότι η ρωσική στρατιωτική δύναμη ενδιαφέρεται για τη δημιουργία μια σαφούς εικόνας των κινήσεων επί του εδάφους στη Συρία, αλλά και σε γειτονικές χώρες προκειμένου να παρέχει τόσο έγκαιρη προειδοποίηση κατά μιας πιθανής χερσαίας εισβολής της χώρας και πληροφορίες ώστε να στοχεύουν εναντίον αυτών των δυνάμεων αεροσκάφη και μακρού πλήγματος πύραυλοι πυροβολικού.
Θύμης Τσιλιόπουλος