23 Δεκεμβρίου 2015

Αν κάποιος μπορεί να κάνει κάτι για την τρομοκρατία, αυτός είναι η Σαουδική Αραβία

 Aπό τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View-Η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα σχηματίσει έναν "συνασπισμό ισλαμικών κρατών" κατά της τρομοκρατίας αντιμετωπίστηκε με άτονη επιδοκιμασία και μπόλικο σκεπτικισμό -και όχι παράλογα. Αποδείχθηκε τελικά ότι το Πακιστάν δεν είχε ιδέα για τη συμμετοχή του στην εν λόγω συμμαχία, ενώ το Αφγανιστάν και η Ινδονησία βρίσκονται ακόμη στο στάδιο επεξεργασίας για ενδεχόμενη ένταξή τους. Να σημειωθεί ότι δεν έχουν προσκληθεί κράτη στο πληθυσμό των οποίων πλειοψηφούν οι Σιίτες. Ακόμη και με βάση τα πρότυπα της διεθνούς διπλωματίας, η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ήταν ελλιπής: δεν ανέφερε τίποτα για τις δράσεις των συμμετεχόντων ή αν το σχέδιο περιλαμβάνει στρατιωτική παρέμβαση.

Όλα αυτά δείχνουν πως η συμμαχία είναι κάτι λίγο περισσότερο από μια πρωτοβουλία διάσωσης γοήτρου από μία χώρα που έχει σκοτώσει και τραυματίσει χιλιάδες πολίτες με αεροπορικές επιδρομές στη γειτονική Υεμένη, έχει φρενάρει την προσπάθεια καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους και εξακολουθεί να τροφοδοτεί τις μεσανατολικές εντάσεις μέσω της δημόσιας "βεντέτας" της με το Ιράν.

Εάν, ωστόσο, οι Σαουδάραβες αποφάσιζαν να ασχοληθούν σοβαρά με την αντιμετώπιση του παγκόσμιου ισλαμικού εξτρεμισμού, υπάρχουν πολλά χρήσιμα βήματα που μπορούν να κάνουν -ξεκινώντας με το να βάλουν σε τάξη τα του "οίκου" τους.

Για δεκαετίες, τα ιδιωτικά κεφάλαια και η επιρροή των Σαουδαράβων προορίζονταν για τη δημιουργία τζαμιών και σχολείων σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο που μυούσαν τους νέους στον Ουαχαμπισμό, το δόγμα των Σαουδαράβων εξτρεμιστών Ισλαμιστών. Η επιρροή που έχει η Σαουδική Αραβία στους τρομοκράτες επεκτείνεται και στην Ευρώπη. Μετά τις επιθέσεις στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι τον περασμένο Ιανουάριο, οι Γάλλοι εξέτασαν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν δια νόμου τη χρηματοδότηση τζαμιών από ξένες χώρες. Ανάλογο νόμο έχει ψηφίσει και η Αυστρία.

Ενώ η κρατική χρηματοδότηση που παρέχεται για την εξαγωγή του Ουαχαμπισμού είναι μικρή, οι Σαουδάραβες μπορούν να κάνουν περισσότερα για να ανακόψουν τη ροή ιδιωτικών κεφαλαίων προς τις "φιλανθρωπίες" που συνδέονται με την τρομοκρατία, οι διαχειριστές των οποίων αποφεύγουν τη δίωξη χάρη στην ασπίδα της σαουδαραβικής κυβέρνησης. Το βασίλειο περιθάλπει επίσης άτομα και επιχειρήσεις στα οποία έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις για υποβοήθηση τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να φιμώσει τους εξτρεμιστές κληρικούς στο εσωτερικό της, και όχι μόνο όσους στηρίζουν συγκεκριμένα το Ισλαμικό Κράτος. Η απεχθής ιδεολογία είναι τόσο διαδεδομένη στο βασίλειο, που δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι τουλάχιστον 2.500 Σαουδάραβες εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος. Οι Σαουδάραβες ηγέτες θα έπρεπε επίσης να αφαιρέσουν από τα εγχειρίδια που εξέδωσε το κράτος τα ντροπιαστικά περιεχόμενα -όπως οι οδηγίες για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να εκτελείς αιρετικούς και ομοφυλόφιλους- που το Ισλαμικό κράτος διοχετεύει στα παιδιά που ζουν στα εδάφη του. 

Δεδομένου ότι αρχίζει μια εκστρατεία εναντίον του εξτρεμισμού, η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να βάλει τέλος στην καταστολή της ελευθερίας του λόγου. Υπάρχει ένας νόμος, για παράδειγμα, που χαρακτηρίζει την ανοιχτή διαμαρτυρία και την ύβρι προς το κράτος τρομοκρατικές πράξεις. Ο blogger Raif Badawi, ο οποίος μόλις την περασμένη εβδομάδα τιμήθηκε με το βραβείο Andrei Sakharov για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση και σε 1.000 χτυπήματα με μαστίγιο επειδή απλά απηύθυνε έκκληση για μετριοπάθεια.

Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε επίσης να καταπολεμήσει την τρομοκρατία εντείνοντας τις διπλωματικές προσπάθειες για να κάνει ειρήνη με τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη. Η συνεχιζόμενη διάλυση της τελευταίας δημιουργεί ένα "φυτώριο" τρομοκρατικής δραστηριότητας. Τουλάχιστον, οι Σαουδάραβες θα πρέπει να σταματήσουν να βομβαρδίζουν αδιακρίτως περιοχές της Υεμένης όπου κυκλοφορεί άμαχος πληθυσμός.

Τέλος, η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να εκπληρώσει την υποχρέωση παροχής αεροπορικής στήριξης και οικονομικής βοήθειας για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Τώρα πραγματοποιεί μόνο μία συμβολική αεροπορική επιδρομή το μήνα.

Οι Σαουδάραβες ηγέτες έχουν ήδη δεσμευτεί να λάβουν πολλά από αυτά τα μέτρα. Στο λεγόμενο ανακοινωθέν της Τζέντα το Σεπτέμβρίο του 2014 δεσμεύονταν να "κόψουν τους πόρους των τρομοκρατών" και να αποτελέσουν "πρότυπο" της αντιμετώπισης του εξτρεμισμού. Αυτή είναι μια υπόσχεση που μπορούν να τηρήσουν χωρίς τη συμμετοχή κανενός.http://www.capital.gr/story/3090928