23 Δεκεμβρίου 2015

Ιταλικό βαρόμετρο

Σε επίπεδο ρητορικής ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρέντσι πρωταγωνιστεί τον τελευταίο μήνα σε καταγγελίες για τις παρενέργειες της δημοσιονομικής λιτότητας που έχει επιβάλει η Γερμανία στην Ευρωζώνη. Οι βολές Ρέντσι πύκνωσαν την επομένη των εκλογών στην Ισπανία, με κορυφαία τη διαπίστωση ότι οι κυβερνήσεις που εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα λιτότητας είναι καταδικασμένες να χάσουν την πλειοψηφία. Κορυφώθηκαν χθες Τρίτη με συνέντευξή του στους Financial Times, όπου δηλώνει ότι η Ιταλία με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών κέρδισε το δικαίωμα να επικρίνει τη Γερμανία. Ανέξοδη ρητορική εσωτερικής κατανάλωσης; Ο Ρέντσι γνωρίζει ότι η κοινή γνώμη περιμένει χειροπιαστή βελτίωση μιας δύσκολης καθημερινότητας και το πιθανότερο είναι η διαφοροποίησή του από το Βερολίνο να έχει πρώτα απ' όλα αποδέκτες εκτός συνόρων:

Πρώτον τη Γερμανία, στην οποία διαμηνύει ότι η περίοδος που άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια με την κατά παραγγελία των Μέρκελ-Σαρκοζί αποπομπή του Μπερλουσκόνι και αντικατάστασή του από τον Μόντι τελείωσε. Η Ρώμη δεν αισθάνεται πλέον την ανάγκη να αναλαμβάνει το κόστος μεταρρυθμίσεων και περικοπών, έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο δεσμεύσεων και διακηρύξεων.


Δεύτερον τη Γαλλία, που μετά την κυβερνητική αλλαγή στην Πορτογαλία και την επερχόμενη στην Ισπανία, αλλά κυρίως μετά το σοκ των περιφερειακών εκλογών, θα πρέπει να βιαστεί να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί στη διαμόρφωση των συσχετισμών της Ευρωζώνης, αν δεν θέλει να δει τον Ρέντσι να πιστώνεται, σε επικοινωνιακό τουλάχιστον επίπεδο, την πρώτη μετωπική διαφοροποίηση από την πολιτική του Βερολίνου από την άνοιξη του 2010 μέχρι και σήμερα.

Η Ρώμη, με άλλα λόγια, διαμηνύει στο Παρίσι ότι δεν υπάρχει περιθώριο για γαλλική διαμεσολάβηση-γέφυρα ανάμεσα στον Νότο της Ευρωζώνης και το Βερολίνο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πιέζει για τη συγκρότηση ενός μετώπου των χωρών του Νότου συν τη Γαλλία, γιατί αργά αλλά σταθερά χάνει έδαφος απέναντι στο ετερόκλητο ευρωσκεπτικιστικό μέτωπο που τείνει να διαμορφωθεί από τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, τη Λέγκα του Βορρά του Σαλβίνι και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

Ο Ρέντσι με τη ρητορική μέχρι στιγμής εξέγερσή του κατά του Βερολίνου δείχνει να εκτιμά ως αναπόφευκτη τη σύγκρουση του Νότου με τη Γερμανία και σπεύδει να επενδύσει σε αυτήν την προοπτική. Να σημειωθεί ότι όταν ανέτρεψε, την άνοιξη του 2014, τον προκάτοχό του Λέτα, ο Ρέντσι δεσμευόταν για πιο τολμηρές κινήσεις δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών.
kapopoulos@pegasus.gr